Traditii și obiceiuri – „Clujul văzut altfel”

Judetul Cluj este o sursa inepuizabila de comori: traditii, obiceiuri, oameni deosebiti, obiective turistice si locuri care iti ajung la suflet. ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș” este un proiect initiat de Cluj.com si Asociatia Clujul Vazut Altfel, al carui scop este explorarea si promovarea tuturor localitatilor din judetul Cluj, de la marile orașe, până la cele mai mici sate și cătune. Aici gasiti toate satele si comunele din Cluj!.

Peste 400 de localități din județul Cluj vor avea propriile pagini de internet, care vor promova cele mai interesante locuri, povești și oameni. Aceste pagini nu vor fi create de autoritățile locale, ci de aproape 200 de voluntari, pe care îi caută site-ul de timp liber cluj.com. Campania Clujul văzut altfel își propune să descopere lucruri interesante din fiecare sat, comuna, oraș sau municipiu, pentru ca, apoi, aceste localități sa fie incluse într-un circuit turistic.

Fiecare localitate clujeană va avea, din septembrie, o pagină dedicată pe site-ul cluj.com care va include localizarea, un scurt istoric, obiective turistice din zonă, personalități, fotografii de actualitate, precum și evenimente specifice care se desfășoară pe raza localității. Vorbim despre 422 de sate, 75 de comune, 5 municipii și 1 oraș din județul Cluj care își vor găsi locul pe internet. Pentru că volumul de muncă pentru documentarea acestor pagini este considerabil, inițiatorii campaniei Clujul văzut altfel au apelat la voluntari care să descopere secretele și frumusețile fiecărui loc, să le fotografieze și să le publice. Nu este necesar ca voluntarii să aibă cunoștințe jurnalistice sau să fie fotografi profesioniști. Este suficient să fie curioși și să găsească lucruri și locuri interesante, spune Attila Kiraly, de la cluj.com.

“Fiecare sat, fiecare loc, fiecare cătun din județul Cluj are povestea lui. Nu sunt sate noi pe hartă, ci sunt locuri cu o istorie de sute de ani. Cred că fiecare loc ascunde câte ceva. Aceste lucruri trebuie să le descoperim când ajungem la fața locului. Vom vorbi cu preoți, vom vorbi cu oameni care au ceva de spus, cu oameni mai în vârstă care își aduc aminte de vreo ruină uitată pe un deal. Astfel de lucruri dorim să descoperim”, a declarat pentru RFI Attila Kiraly.

Clujul văzut altfel va  avea, în viitor și o component pur turistică, mai spune Attila Kiraly. Cel mai probabil de anul viitor, localitățile mai interesante vor fi incluse în trasee turistice de o zi.

Până acum, și-au anunțat intenția de a participa la campanie aproximativ 40 de voluntari, dar inițiatorii doresc să implice în acest proiect cel puțin 200 de oameni. Pentru a putea participa, doritorii trebuie să aibă spirit de observație, să fie pasionați de scris sau de fotografiat, să aibă cel puțin 16 ani și să trimită un CV sau o scrisoare de intenție. Voluntarilor li se va asigura transportul și masa în timpul expeditiilor și vor fi menționați ca autori ai fotografiilor și textelor postate. Data limita pentru înscrieri este 22 august. La finalul proiectului, cele mai bune 5 articole și cele mai bune 5 fotografii vor fi premiate.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj