O nouă lege a tineretului, adoptată la Chișinău cu critici

    lege

    O nouă lege a tineterului a fost adoptată la Chișinău la ultima ședință a Parlamentului. Procesul de votare a fost unul anevoios, însoțit de numeroase critici din partea unor deputați ce califică legea drept una populistă, care, în schimb, nu aduce avantaje tinerei generații.

    Printre cele mai importante modificări prevăzute de actul legislativ se numără necesitatea de a forma o Agenţie pentru dezvoltarea programelor pentru tineret, dar şi intenția de a majora până la 35 de ani vârsta până la care o persoană este calificată ca fiind „tânăr”. Deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu, consideră că pentru majorarea vârstei nu există niciun argument, iar prevederile legii, în realitate, nu vor putea fi implementate. În context, aceasta a identificat și alte lacune și, împreună cu alți colegi, a propus ca legea să fie remisă către comisia parlamentară de specialitate, pentru modificări.

    De aceeași părere a fost și deputata liberal-democrată, Liliana Palihovici. „Nu avem nevoie de o lege populistă, ci de o lege cu soluţii la provocările cu care se confruntă tinerii. Apreciez că Guvernul vine cu o nouă lege a tineretului, dar aş vrea ca această lege să aducă o soluţie. După o analiză minuţioasă, am constatat că prezenta lege nu rezolvă problemele pe care le are tânăra generaţie. (…) Propun ca acest proiect să fie amendat la lectura a doua. Vrem ca tinerii să nu fie încurajaţi doar pe hârtie, ei nu au nevoie de legi sterile”, a declarat la ședința Parlamentului de la Chișinău deputata Liliana Palihovici.

    Pe de altă parte, potrivit autorilor proiectului de lege, structurat în șase capitole, lucrurile arată mult mai bine. Astfel, noul act legislativ ar veni „să creeze oportunități de participare şi dezvoltare multilaterală a tinerilor în vederea participării active a acestora la toate aspectele vieţii prin integrare şi implicare deplină, prin acces la informare şi servicii de calitate în educaţie, sănătate şi domeniul social-economic”.

    Proiectul legii cu privire la tineret face parte din Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În particular, necesitatea de modificare a Legii cu privire la tineret se regăsește și în Strategia Naţională de Dezvoltare a Sectorului de tineret 2020, aprobată în 2014, dar şi Planul de acţiuni privind implementarea acestei strategii.

    C.A.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    four × three =