Cifre alarmante: R.Moldova a pierdut peste 300 de hectare de pădure

hectare de pădure

Republica Moldova a pierdut peste 300 de hectare de pădure din lipsă de evidenţă a contractelor de arendă. Informaţia se regăseşte în rapoartele Curţii de Conturi de la Chişinău.

Potrivit Expert-Grup, organizaţie care a analizat rapoartele Curții de Conturi pe trei subiecte, sinteza acestora arată că, în majoritatea cazurilor, managementul este unul ineficient, în absenţa unor scopuri şi a unor indicatori predefiniţi ai performanţei.

Sursa mai menţionează că pierderile de pădure au fost, în cea mai mare parte, în favoare aunor agenţi economici, iar la baza tuturor problemelor ar sta managementul defectuos al Agenției Moldsilva de peste Prut, dar și al altor instituții subordinate. Totodată, în rapoarte se mai menţionează şi despre numeroase cazuri de tăieri ilegale de lemn din păduri. Valoarea acestuia s-ar ridica la aproximativ şase milioane de lei. Pe lângă aceasta, ar fi vorba şi despre defrișări ilegale de copaci, pe o suprafaţă de peste 13 hectare de pădure și suprafețe forestiere.

Autoarea sintezei, însă, face şi o serie de previziuni sumbre.  Tatiana Savva, prezentă în cadrul unei conferinţe de presă tematice, a declarant că “dacă nu va fi urgentată procedura de corectare a greșelilor în delimitarea incorectă a suprafețelor de pădure, statul riscă să piardă peste 220 de ha de pădure în favoarea unor agenți economici”.

La fel, urmare a examinării rapoartelor Curţii de Conturi s-a constatat că din strategiile de activitate ale instituţiilor de resort nu este clar care sunt rezultatele pe care autoritățile statului ar trebui să le realizeze.

Pentru reabilitarea situaţiei, experta recomandă Guvernului de la Chişinău să ia de urgenţă o serie de măsuri. Printre acestea se numără: formularea de obiective și sarcini pentru managerii acestor întreprinderi, crearea unei legături directe dintre remunerarea managerilor întreprinderilor de resort şi rezultatele obținute, revizuirea rolului delegaţilor statului în consiliile de administrație ale întreprinderilor ş.a. Altfel spus, potrivit Tatianei Savva, în mod imperativ este necesară revizuirea managementului corporativ al întreprinderilor vizate.

Amintim că din 20 iulie 2015, ministru al Mediului la Chişinău este liberalul Valeriu Munteanu, deţinător al Ordinului Naţional „Steaua României”. Anterior, acesta a fost deputat în Parlamentul de la Chişinău.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × one =