Care sunt interesele Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova

FMI

În ultimii trei ani, autoritățile de la Chișinău au depus eforturi colosale pentru a ține Fondul Monetar Internațional departe de Republica Moldova. Și asta din cauza furtului istoric din sistemul financiar bancar. Acum, după ce țara a intrat în impas, guvernarea a depus un efort colosal pentru a încheia un acord cu FMI, susțin experții. Potrivit lor, în cadrul negocierilor, FMI a făcut cedări, doar pentru a putea să se afle în Republica Moldova și să controleze mersul reformelor, care ar putea fi compromis atunci când acestea vor afecta anumite interese obscure.

S-au depus eforturi mult prea mari pentru semnarea acestui acord, aceasta însemnând că autoritățile de la Chișinău au dorit să demonstreze opoziției că sunt recunoscute pe plan internațional. Însă, aceste eforturi sunt făcute în zadar, deoarece chiar și după semnarea acordului și după deblocarea anumitor finanțări, dilema ce face Republica Moldova mai departe, în ce formă întreprinde reforme fundamentale rămâne. FMI-ul nu este capabil să asigure Republicii Moldova o dezvoltare pe care populația și-ar dori-o, o spune analistul economic Roman Chircă.

Magnitudinea Acordului Republicii Moldova cu FMI este una nesemnificativă, din punct de vedere economic, și una foarte importantă pentru politic. Moldova va beneficia de resurse financiare sub formă de credit, iar acesta este nesemnificativ. Noi nu suntem în cazul Greciei sau a Ucrainei, care are nevoie urgent de fondurile FMI pentru a stabiliza balanța de plăți pentru menținerea acelor rezerve valutare. Fondul Monetar este o instituție birocratică și are și ea interesele sale de a semna un acord cu Republica Moldova”, a menționat Chircă.

În opinia fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, un memorandum de politici economice, sociale și financiare este mai degrabă unica soluție de a ieși din izolarea în care s-a pomenit. Astfel, neavând un program activ cu Fondul Monetar, neavând politici coerente, Republica Moldova a rămas de una singură, iar asta a agravat situația.  Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, s-au depus eforturi foarte mari pentru ca să nu fie încheiat un memorandum cu FMI. Din această cauză, au picat Guverne și guvernatori. Cunoscutele scandaluri și devalizări care s-au întâmplat în sectorul bancar în 2014-2015 sunt principalele motive pentru care FMI a fost ținută departe de țara noastră.

Din păcate, toate angajamentele care sunt menționate în scrisoarea de intenție și în anexele așa-numitului memorandul sub formă de proiect nu sunt aduse nici la cunoștința colegilor din Guvern, dar nici a celor din Parlament, care urmează să creeze precondițiile pentru ca la Washington să fie luată o decizie favorabilă pentru Republica Moldova. De aici, în lunile care urmează, o să urmeze o serie de tensionări. Pentru precondițiile care trebuiesc realizate și-au pus semnătura patru persoane puse sus în stat. Pentru a ajunge la acel acord, trebuie să fie îndeplinite câteva precondiții foarte sensibile”, a adăugat Negruța.

Expertul financiar Natan Garștea este de părere că, la negocierea acestui memorandum, Fondul Monetar Internațional chiar a mers în întâmpinarea Republicii Moldova, mai mult decât este dispus să o facă la alte negocieri. ”Pentru ei poate este mai important existența unui memorandum care le va da posibilitatea să monitorizeze tot ce se întâmplă aici, iar eventual să le dea peste mână guvernanților”.

Cât ține de reforme, Garștea susține că acestea vor fi implimentate atâta timp cât acestea nu vor afecta viitorul politic al partidelor care trebuie să voteze pentru aceste reforme sau nu vor afecta interesele obscure ale anumitor persoane. În momentul în care reformele vor viza unul dintre punctele menționate mai sus, atunci reformele vor fi mimate sau vor fi de natură superficială.

De menționat că, pe 26 iulie, Guvernul Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord, de tip Staff Level Agreement, asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și a Mecanismului extins de creditare (ECF). Acordul urmează să fie aprobat de conducerea și Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional, care se va întruni în luna octombrie.

Aranjamentul financiar are drept scop susținerea reformării sectorului financiar și a cadrului de supraveghere a acestuia. Printre măsurile susținute de program se regăsesc realizarea reformelor privind ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și sporirea potențialului de creștere economică a Republicii Moldova, lupta împotriva corupției, susținerea politicii durabile în sectorul energetic și implementarea agendei de reforme bugetar-fiscale. În același timp, programul prevede că politica monetară a statului va fi axată pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb, iar politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare pentru a consolida investițiile publice și a susține obiectivele sociale și de dezvoltare.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 + 2 =