Belarus – un avanpost al războiului de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei?

Belarus

Experții politici din Ucraina analizează posibila implicare a Belarus-ului – vecinului nordic al Kievului – în desfășurarea și lansarea unui război de amploare al Rusiei împotriva statului ucrainean. Posibilele scenarii ale unei astfel de turnuri a situației sunt analizate în editorialul publicat în săptămânalul „Dzerkalo tyjnea” (Oglinda săptămânii).

„Vecinul independent convenţional” este titlul articolului în care autorii susțin că cooperarea militară a Belarus-ului şi Rusiei pune în pericol securitatea Ucrainei. Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a declarat în repetate rânduri că el nu va admite ca teritoriul statului său să fie folosit pentru agresiunea militară faţă de terţe ţări, mai ales vecini. S-ar părea că după asemenea declaraţii ale conducerii Belarus-ului, Ucraina n-ar trebui să se teamă de invazia trupelor ruseşti de pe teritoriul Belarusului. Însă realitatea este cu mult mai complicată. Este pe deplin posibil că Rusia se pregăteşte să folosească teritoriul Belarusului pentru continuarea agresiunii militare. Scopul poate fi atât Ucraina, cât şi statele de la Marea Baltică sau Polonia – scrie publicația ucraineană. De acum înainte Kievul ar trebui împreună cu partenerii occidentali să elaboreze o poziţie unică pentru a nu admite amplasarea unei grupări puternice de trupe ruseşti pe teritoriul Belarusului şi să aplice măsuri având un caracter de apărare şi reţinere.

Un motiv pentru îngrijorare constituie colaborarea militară dintre Belarus şi Rusia. Anul 2017 promite să fie un an bogat în sfera colaborării militare bilaterale.   Pe teritoriul belarus, în afară de exercițiile de mare amploare „Vest-2017”,  sunt planificate să fie organizate manevrele „Frăţia slavă-2017”, precum şi o serie de măsuri pentru pregătirea de luptă în componenţa grupării regionale a trupelor din Belarus şi Rusia. Întrucât gruparea regională de trupe este o formaţiune militară unită sub un comandament unic – acest fapt limitează activitatea de sine stătătoare a forţelor armate belaruse, ceea ce, la rândul său, limitează suveranitatea de stat a Belarus-ului.

Un semnal îngrijorător pentru Ucraina şi Țările Baltice constituie intenţia Rusiei să sporească în anul 2017 volumul de încărcături militare pe căi ferate în Belarus, în comparaţie cu anul 2016 – de 83 de ori! În total  în anul 2017 din Rusia în Belarus urmează să sosească până la 4 mii 162 de vagoane cu încărcături cu destinatie militară. Directorul Centrului de Cercetări Strategice şi de Politică Externă din Belarus, Arsenii Siviţki, consideră că aceasta poate fi o dovadă a intenţiei Rusiei de a disloca în  Belarus o parte însemnată din efectivul creat recent al Primei Armate de Tancuri în Districtul militar de Vest. Ea va putea fi folosită atât pentru invazia în Ucraina, cât şi pentru unirea cu gruparea militară a trupelor ruseşti în regiunea Kaliningrad,  aflată la o distanţă de 70 kilometri de Belarus.

Dacă Kremlinul şi-a pus drept scop să creeze în Belarus un cap de pod pentru operaţiunile militare de ofensivă, atunci nedorinţa Minskului  de a amplasa o bază militară rusească  va fi pentru el un refuz temporar. Pur şi simplu, într-un anumit moment, obţinerea unui asemenea consimţământ va fi doar o formalitate, întrucât apariţia în Belarus a numărului necesar de militari ruşi, de fapt, va însemna stabilirea unui control politico-militar rus asupra Minskului – susține Sivițki, citat de „Dzerkalo tyjnea”

Analiștii politici de la Kiev consideră că păstrarea  pentru Minsk a unei suveranităţi politice iluzorii  este în interesul Kremlinului. În primul rând, aceasta va permite reducerea gradului de îngrijorare a vecinilor Belarusului în legătură cu extinderea pe teritoriul ei a prezenţei militare ruseşti. În al doilea rând, Minskul, „independent convenţional”, poate fi  folosit ca un instrument în jocurile de politică externă ale Kremlinului.  O confirmare în acest sens poate fi considerată idea preşedintelui Belarus-ului privind necesitatea începerii unui „nou proces de pacificare, analogic celui de la Helsinki”. Această idee a fost exprimată de Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei la şedinţa Consiliului de miniştri  de Externe din ţările-membre ale OSCE de la Hamburg, din 8 decembrie anul curent. Printre altele, ministrul belarus a propus liderilor Federaţiei Ruse, SUA, UE şi Chinei să se întâlnească „pentru a face un schimb de opinii privind cauzele crizei în relaţiile internaţionale”, întrucât  este important să fie pus începutul unor noi reguli multipolare, care în prezent sunt în faza de constituire. Prezintă interes faptul că Belarusul este disponibil să organizeze asemenea întâlniri la Minsk. Desfăşurarea tratativelor cu participarea Rusiei pentru stabilirea regulilor ordinii mondiale multipolare este unul dintre scopurile principale ale politicii externe ale Kremlinului – se spune în articolul înserat în paginile săptămânalului “Dzerkalo tyjnea”.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 + 17 =