Rezultate alegeri locale 2019: Republica Moldova ușor schimbată față de anul 2015

Moldova

Alegerile locale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019 au schimbat destul de mult fața Republicii Moldova comparativ cu anul 2015. Acum patru ani, la alegerile locale era înregistrată o hegemonie clară a Partidului Liberal Democrat și a Partidului Democrat, fiecare formațiune câștigând în 13 raioane, fiind urmate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care au câștigat în 5 raioane și cele mai multe locuri în Consiliul Municipal Chișinău.

Alegerile parlamentare și cele locale desfășurate în anul 2019 au contribuit la o schimbare majoră a peisajului politic din Republica Moldova. În urmă alegerilor locale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019, socialiștii au câștigat întâietatea în 13 raioane ale Republicii Moldova. De asemenea, socialiștii au câștigat și cele mai multe locuri în Consiliul Municipal Chișinău și au câștigat, prin Ion Ceban, Primăria capitalei. Pe locul al doilea în urmă alegerilor s-a clasat Blocul ACUM care a reușit să câștige în 11 raioane. Această formațiune a fost urmată de Partidul Democrat care, în urmă unui eșec dezastruos, a obținut supremația în 6 raioane (comparativ cu 13 raioane controlate de aceștia după alegerile locale din 2015).

Principalii învingători Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM

Rezultatele consemnate în urma celor două tururi ale alegerilor locale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019 au consemnat victoria categorică a Partidului Socialiștilor și a Blocului ACUM în majoritatea raioanelor Republicii Moldova. În urmă alegerilor locale din această toamnă, socialiștii au câștigat în 13 raioane, iar Blocul ACUM a câștigat în 11 raioane. Partidul Socialiștilor a câștigat cel mai mare număr de mandate de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău (22 mandate comparativ cu cele 19 mandate de consilieri locali câștigate de socialiști în 2015). Mai important de atât este faptul că, în premieră, la Chișinău, cursa electorală pentru funcția de primar a fost câștigată de un candidat de stânga – Ion Ceban.

Această din urmă victorie este una deosebit de importantă pentru PSRM și este un excelent punct de pornire pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Alegerile locale din 20 octombrie și 3 noiembrie au consolidat pozițiile PSRM la nivel local și au transformat această formațiune politică în cel mai popular partid din Republica Moldova (asta dacă luăm în considerare faptul potrivit căruia președintele Parlamentului și șeful statului provin din PSRM). Victoria socialiștilor îi transformă în principali candidați pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. De asemenea, reușita înregistrată de socialiști în cadrul alegerilor locale din 20 octombrie și 3 noiembrie ar putea fi o șansă uriașă pentru socialiști în ceea ce privește și alegerile parlamentare ce vor avea loc, în mod normal, în anul 2023. În ceea ce privește Blocul ACUMrezultatele alegerilor locale din 20 octombrie și 3 noiembrie sunt un succes (mai ales dacă privim situația politică din Republica Moldova pe termen lung) în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor. Pornind de la aceste rezultate (victoria Blocului ACUM în 11 raioane) putem considera că Blocul ACUM are șanse mari să poată să trimită, din nou, fie pe Maia Sandu (cel mai probabil), fie pe Andrei Năstase (probabil pentru funcția de prim-ministru), în turul al doilea, care va fi inevitabil, al alegerilor prezidențiale care, în mod normal, ar trebui să aibă loc în lunile octombrie-noiembrie ale anului 2020. Privind pe termen lung, este clar faptul că alegerile locale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019 pregătesc terenul unei viitoare lupte PSRM-Blocul ACUM în cadrul alegerilor prezidențiale ce ar trebui să aibă loc la finele anului 2020.

Partidul Democrat – principalul învins la alegerile locale

Partidul Democrat este principala formațiune învinsă categoric în cadrul alegerilor locale desfășurate în toamna acestui an. Alegerile locale au consemnat faptul potrivit căruia PD deține supremația doar în șase raioane ale Republicii Moldova, fapt ce consemnează declinul clar al acești formațiuni după ce aceasta a fost înlocuită la guvernare de coaliția PSRM-ACUM în luna iunie a anului în curs. Anul 2019 este unul cu ghinion pentru democrați care, cel puțin pentru o vreme, vor deveni o formațiune politică secundară în Republica Moldova. Este de așteptat ca PD să piardă teren și în cadrul scrutinelor din următorii 3-4 ani.

Alegerile parlamentare din februarie și cele locale din octombrie/noiembrie – victorie categorică a socialiștilor

Atât scrutinele din februarie cât și din toamna acestui an au confirmat trendul ascendent al PSRM în ierarhia formațiunilor politice din Republica Moldova, atât la nivel local, cât și la nivel central. Cu președinția controlată de Igor Dodon încă din 2016, socialiștii au devenit cea mai mare fracțiune parlamentară (36 de deputați). De asemenea, socialiștii au cei mai mulți reprezentanți în Consiliul Municipal Chișinău, iar în urma turului doi al alegerilor locale din Chișinău au obținut și funcția de primar al capitalei – prin Ion Ceban. De asemenea, socialiștii au câștigat în 15 raioane. Toate aceste date arată clar faptul că socialiștii sunt, de departe, cea mai puternică formațiune politică din Republica Moldova. Din 2014, socialiștii au înregistrat numai succese în cadrul scrutinelor parlamentare (2019 și 2019), locale (2015 și 2019) și prezidențiale (2016). Toate aceste date fac din PSRM cea mai populară formațiune politică din Republica Moldova.

Perioada 2014-2019 perioada fasta pentru opțiunea integrării eurasiatice

Ultimii cinci ani, atât de plini în alegeri, au arătat faptul potrivit căruia opțiunea integrării europene pierde teren în fața opțiunii integrării eurasiatice în Republica Moldova, Occidentul pierde teren în fata Rusiei. Dacă între 2009-2014 am asistat la o perioada în care formațiunile pro-europene deveneau din ce în ce mai populare în Republica Moldova, ultimii 5 ani au fost perioada în care partidele și liderii politici pro-europeni au pierdut teren constant în fata formațiunilor și a politicienilor pro-rusi din Republica Moldova. Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au arătat faptul că societatea moldovenească era divizata, iar opțiunea integrării eurasiatice câștigă tot mai mult teren în Republica Moldova (socialiștii obținuseră 25 mandate, comuniștii 21, în timp ce PLDM acumulase 23 mandate, PD – 19 mandate, iar PL – 13 mandate de deputat). Alegerile locale din 2015 mai păstrau încă urmele perioadei anterioare în care opțiunea pro-europeană câștiga teren în Republica Moldova, dar semnele declinului începeau să se vadă din ce în ce mai mult.

Alegerile prezidențiale din 2016 au fost o veritabilă luptă între Vest și Est, între Maia Sandu și Igor Dodon, lupta câștigată de liderul socialist. Scrutinele parlamentare din februarie (și octombrie) 2019 au arătat încă o dată faptul că socialiștii și-au consolidat pozițiile în Republica Moldova, iar alegerile locale din toamna anului 2019 arata faptul ca socialiștii readuc în prim plan opțiunea pro-rusă în Republica Moldova. Alegerile parlamentare și locale din 2019 au consolidat pozițiile socialiștilor și oferă opțiunii pro-ruse prima șansă în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020 și a alegerilor parlamentare din 2023.

Situația din Republica Moldova va rămâne încordată în continuare

Situația de după alegerile parlamentare și locale va fi una complicată. Este posibil ca, în Moldova, în următorii patru ani, opțiunea integrării europene să piardă teren în fața opțiunii integrării euro-asiatice, mai ales dacă există un precedent în regiune – Serbia a semnat deja pentru aderarea la Uniunea Euro-asiatică. Foarte multe depind de modul în care Blocul ACUM (la momentul actual principalul reprezentant al integrării europene a Republicii Moldova) va reuși să gestioneze perioada care a mai rămas până la alegerile prezidențiale ce vor avea loc, cel mai probabil, la finele anului viitor. Dacă liderii ACUM vor reuși să folosească eficient timpul rămas la dispoziție până viitoarele alegeri pentru consolidarea propriilor poziții și vor reuși să câștige, atunci vor putea să oprească declinul dreptei politice moldovenești, în caz contrar însă, este posibil ca acest declin, lent desigur, să continue în următorii 4-5 ani.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen + 6 =