Alegeri locale și parlamentare în Republica Moldova: primele rezultate

parlamentare

În data de 20 octombrie curent, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare noi (în unele circumscripții uninominale) și alegeri locale. În urma acestor alegeri s-au petrecut unele schimbări în situația generală de peste Prut, schimbări ce merită a fi analizate, nu trecute cu vederea. Alegerile locale și parlamentare din 20 octombrie au arătat faptul potrivit căruia situația din Republica Moldova rămâne în continuare instabilă.

Eșec lamentabil pentru Partidul Democrat

În urma scrutinului de ieri, Partidul Democrat din Moldova a avut parte de o înfrângere usturătoare și de regres pe toate planurile. Dacă până mai ieri, democrații moldoveni controlau peste 700 din cele 900 de primării și 30 din cele 32 de consilii raionale, atunci încăpând cu aceste alegeri democrații mai au șanse să controleze 6 raioane. Cu toate acestea însă, există șansa că democrații să ajungă în opoziție în toate acele șase raioane în care ar mai avea, pe moment, șanse de a se mai păstra la conducerei. În urma rezultatelor consemnate în urma primului tur al alegerilor locale, Partidul Democrat a obținut victoria în 191 de primării din Republica Moldovaii, dezastru comparativ cu numărul primăriilor controlate anterior. Privit din această optică, rezultatele alegerilor de ieri pot fi privite drept un eșec de proporții pentru PDM.

Blocul ACUM își consolidează pozițiile la nivel local, precum și la cel central

Blocul ACUM poate considera alegerile de ieri drept un succes remarcabil, mai ales luând în considerare faptul că această formațiune participă pentru prima dată la alegeri locale. În urma primului tur al alegerilor, reprezentanții Blocului ACUM au reușit să obțină 84 de mandate de primar încă din primul turiii. De asemenea, Blocul ACUM a reușit să câștige un nou mandat de deputat, prin persoana Galinei Sajiniv, pe listele circumscripției uninominale nr. 50 (la vest de Republica Moldova), acolo unde, ieri, în urma faptului că Maia Sandu (învingătoarea in urma alegerilor din 24 februarie pe această circumscripție) a devenit între timp prim-ministru al Republicii Moldova, au avut loc alegeri parlamentare noi. De asemenea, nu trebuie uitat faptul potrivit căruia Blocul ACUM, prin Andrei Năstase, are o șansă foarte bună de a câștiga, în al doilea tur al alegerilor, funcția de primar al municipiului Chișinău. În linii mari, Blocul ACUM poate considera acest scrutin drept o reușită asemeni situației înregistrate la capătul numărătorii de după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Partidul Socialiștilor câștigă alegerile și își creează un teren propice pentru alegerile prezidențiale de anul viitor

PSRM poate fi considerată formațiunea care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma alegerilor din 20 octombrie. După primul tur al alegerilor, PSRM a obținut 124 mandate de primarv. De asemenea, această formațiune a câștigat întâietatea in 15 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova. În 4 dintre acestea (Briceni, Ocnița, Dondușeni și Taraclia), socialiștii au obținut peste 51%. Mai mult de atât, PSRM a câștigat în 11 orașe: Ceadâr-Lunga, Briceni, Ocnița, Comrat și alte 7 orașe mai mici: Vadul-lui Vodă, Lipcani, Cupcini, Frunze, Costești, Biruința. Pe lângă municipiul Chișinău, reprezentanții PSRM vor concura în turul doi în reședințe de raion precum: Râșcani, Dondușeni, Soroca, Basarabeaaca, Edineț, Anenii Noi ș.a. La toate acestea se mai adaugă faptul potrivit căruia, PSRM a mai câștigat un mandat de deputat, fapt ce a mărit fracțiunea parlamentară a PSRM cu un deputat și a ajuns, astfel, la 36 de deputați în Parlament -cea mai mare fracțiune din Parlamentul Republicii Moldova. Aici se mai cuvine de amintit faptul potrivit căruia PSRM a obținut 22 de mandate de consilieri în cadrul Consiliului local al municipiului Chișinău (comparativ cu cele 19 mandate de consilier deținute până acum)vi. Drept urmare, alegerile din 20 octombrie curent pot fi considerate drept un succes deplin al socialiștilor și care pregătește un teren fertil pentru eventuala realegere a lui Igor Dorin în funcția de președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale ce ar trebui să aibă loc la finalul anului viitor.

Partidul Liberal Democrat înregistrează un succes relativ după eșecul lamentabil de după alegerile parlamentare din 24 februarie

Rămas pe dinafară în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie curent, Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus odinioară de fostul premier Vlad Filat, a văzut în alegerile recent încheiate o oportunitate de a își redresa propriile poziții slăbite după alegerile din 24 februarie. În urma alegerilor de ieri, PLDM a reușit să obțină 26 mandate de primar încă din primul tur, reușind să obțină dublul mandatelor de primar strânse de Partidul „Șor” și devansându-l cu mult pe vechiul noul primar de Bălți – Renato Usatîi și „Partidul Nostru”vii.

La Chișinău bătălia se va da în turul al doilea al alegerilor

În ceea ce privește alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, lupta se va da până la ultima suflare în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale. În ultimul act al alegerilor locale din Chișinău se vor confrunta Andrei Năstase (din partea Blocului ACUM) și Ion Ceban (reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova). Rezultatele alegerilor din capitala Republicii Moldova arată faptul potrivit căruia municipiul Chișinău este un exemplu clar în care votul este unul geopolitic. La fel că în cazul celorlalte scrutine electorale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, alegerile din turul al doilea vor avea un caracter geopolitic. Locuitorii Chișinăului și a suburbiilor sale vor avea de ales intre un reprezentant al integrării europene – Andrei Năstase – și un susținător al integrării eurasiatice – Ion Ceban. Lupta va fi foarte strânsă chiar dacă socialistul pornește cu prima șansă în turul al doilea al alegerilor.

Turul doi al alegerilor de la Chișinău – reeditarea finalei din 2018

Turul al doilea al alegerilor locale din Chișinău îi va pune față în față pe Andrei Năstase și pe Ion Ceban. Cei doi au mai concurat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și în cazul alegerilor din vara lui 2018. Trebuie reamintit faptul potrivit căruia Năstase și Ceban au fost contracandidați în turul al doilea al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, Iar Andrei Năstase a câștigat alegerile cu sprijinul a 52,57% dintre alegătoriviii. După cum se cunoaște însă, rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului din vara anului 2018 au fost invalidate, ceea ce a dus la o criză politică de proporții la Chișinău, criză ce a afectat Republica Moldova atât pe plan intern cât și pe plan extern.

Alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului – continuare a luptei dintre Năstase/Sandu și Igor Dodon

Cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului se înscriu în confruntarea dintre membrii Blocului ACUM (în speță Maia Sandu și Andrei Năstase) cu președintele Igor Dodon. În primă instanță, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din anul 2016, Sandu și cu Dodon au concurat în cadrul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Atunci învingător a ieșit liderul socialiștilor. Așadar, confruntarea din cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Chișinău va fi a treia confruntare între binomul Sandu/Năstase cu Igor Dodon și PSRM, iar lupta se anunță strânsă ca de fiecare dată.

Alegerile din 20 octombrie au fost alegeri geopolitice

Primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie curent arată faptul potrivit căruia alegerile făcute de către moldoveni au avut un caracter geopolitic. După cum se poate observa din rezultatele alegerilor, câștig de cauză au avut candidații din partea partidelor cu pronunțată orientare pro europeană și reprezentanții partidelor pro ruse. În același ordine de idei se cuvine a aminti faptul potrivit căruia, alegerile primarului Chișinăului vor constitui o veritabilă luptă geopolitică intre vest și est, iar rezultatul va fi foarte strâns. La acest moment se pare că opțiunea eurasiatică are prim planul la Chișinău, însă nu se știe cu siguranță cine sau dacă va exista un câștigător în urma celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Chișinău.

Alegeri care confirmă că situația din Republica Moldova va fi în continuare complicată

Alegerile locale din 20 octombrie arată Republica Moldova pendulează intre Occident și Rusia și va continua să facă acest lucru încă multă vreme. Alegerile locale din Republica Moldova arată încă o dată faptul potrivit căruia votul a fost unul geopolitic și etnic. Astfel, raioanele din centrul Republicii Moldova au ales, cu precădere, candidați pro europeni, în timp ce raioanele din nord și din sud au oscilat, preponderent, între candidați pro-ruși. Perpetuarea acestui tip de comportament electoral (specific deopotrivă alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale) arată faptul că, în linii mari, situația din Republica Moldova nu a suferit modificări esențiale, iar instabilitatea va continua să guverneze situația internă și externă a Republicii Moldova.

Gheorghe Cazacu

i https://m.kp.md/daily/27044/4109842/?see-also.number=527#see-also

ii https://www.g4media.ro/alegeri-in-republica-moldova-pdm-a-castigat-191-primarii-psrm-124-iar-blocul-acum-84.html

iii https://www.g4media.ro/alegeri-in-republica-moldova-pdm-a-castigat-191-primarii-psrm-124-iar-blocul-acum-84.html

iv https://deschide.md/ro/stiri/alegeri_2019/55577/ACUM-are-un-nou-deputat-%C3%AEn-Parlament-Galina-Sajin-a-c%C3%A2%C8%99tigat-circumscrip%C8%9Bia-50.htm

v https://www.g4media.ro/alegeri-in-republica-moldova-pdm-a-castigat-191-primarii-psrm-124-iar-blocul-acum-84.html

vi https://m.kp.md/daily/27044/4109842/?see-also.number=527#see-also

vii https://www.g4media.ro/alegeri-in-republica-moldova-pdm-a-castigat-191-primarii-psrm-124-iar-blocul-acum-84.html

viii http://www.e-democracy.md/elections/chisinau/2018/

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × five =