Cum este restaurat Castelul Banffy de la Bonțida

banffy

La Castelul Banffy de la Bonțida, arhitecți și oameni de artă din Europa sunt invitați să propună proiecte moderne, care să păstreze aerul istoric al zonei, menționează Radio Cluj. Ideile cele mai apreciate vor fi puse în practică de artiști, împreună cu meșteri populari din zonă. Totul se întâmplă sub umbrela proiectului Art Tech, finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Artiștii și meșterii au la dispoziție 380.000 de euro cu care pot înfrumuseța pereții interiori ai diferitelor corpuri ale castelului, poate fi amenajată curtea interioară sau poate fi asigurat iluminatul clădirilor.
Timea Berki, coordonatoarea acestui proiect spune că din 2001, de când Fundația Transilvania Trust administrează domeniul, la Castelul Banffi de la Bonțida s-au mai derulat alte șase proiecte europene.

Lansarea proiectului de la Castelul Banffy de la Bonțida s-a făcut în prezența comisarului european pentru cultură, Tibor Navracsics. El a lăudat, în primul rând, evenimentele care se organizează aici, inclusiv Festivalul Electric Castle, despre care spune că ajută la mediatizarea acestui ansamblu istoric:

„Localitățile care au asemenea monumente istorice dezvoltă diferite strategii prin care să le popularizeze. Foarte multe orașe cu asemenea monumente organizează concerte, festivaluri în care publicul este format în principal din tineri. Iar asta aduce multe beneficii comunității. Crește prestigiul acelei localității, vizitatorii aduc venituri comunității, locuri de muncă pentru cei care trăiesc în zonă. Dacă aceste evenimente sunt de calitate, de cele mai multe ori tinerii se întorc și după festival, fie ca turiști, fie chiar ca investitori. Dacă ne uităm în zone din Vestul Europei, în Italia, în Franța, în Spania, toate aceste evenimente au și o caracteristică turistică bazată pe gastronomie, tradiții, foarte bine dezvoltată”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru cultură.

Reabilitarea Castelului Banffi de la Bonțida s-a făcut destul de greu pentru că Guvernul României nu alocă fonduri pentru clădiri retrocedate sau în curs de retrocedare și nici bani europeni nu se pot obține pentru restaurarea acestor proprietăți.

Abia în acest an Statul ungar a oferit 950.000 de euro din care va fi restaurat corpul principal al castelului. Președintele Fundației Transilvania Trust, Hegedus Csilla, spune că din acești bani va fi amenajat inclusiv un muzeu, dedicat contelui Miklos Banffy.

Referindu-se la viitorul muzeu, Hegedus Csilla, președintele Fundației Transilvania Trust a ținut să precizeze: „Să nu vă așteptați să vedeți cinci-șase tablouri și câteva obiecte de artă. Muzeul pe care vrem să-l amenajăm va fi altfel. Vrem să creem ceva high-tech, să fie ceva…wooow! Acum nu știu cum va arăta.”

Restaurarea întregului ansamblu arhitectural care compune castelul Banffy de la Bonțida nu se va încheia cu lucrările pe care Fundația Transilvania Trust le va realiza în următorii doi ani. Pentru reabilitarea completă a tuturor obiectivelor ar mai fi nevoie de încă șase, șapte milioane de euro, bani pe care Fundația își propune să îi atragă în timp. Până atunci, aici va funcționa în continuare o tabără de restaurare, în care, în ultimii zece ani, au lucrat aproximativ 2800 de cursanți.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − three =