Vina României pentru dezmățul oligarhic din Republica Moldova

moldova

Tentativa de lovitură de stat de la Chișinău, orchestrată de către oligarhul Vlad Plahotniuc, are un singur scop distinct – de a nimici probele pentru schemele de jefuire a proprietății publice atât în interiorul Republicii Moldova, cât și în complicitate cu diferiți afaceriști de peste hotare.

Liderii Partidului Democrat din Moldova, învinuiți că au transformat formațiunea într-o grupare de crimă organizată, tergiversează timpul, se opun brutal solicitărilor de a transmite democratic puterea noilor autorități legale ale statului – Parlamentul și Guvernul Maia Sandu. Tot acest dezmăț, însă, nu poate dura la infinit: în scurt timp vom afla decizia Curții de la Veneția, care se va pronunța pe miezul problemelor de la Chișinău, iar despre vizita lui Andrian Candu în Statele Unite nu se poate spune că va fi un succes deoarece există multe semnale că va totaliza un fiasco devastator.

Primele reacții ale oficialilor americani vin să confirme faptul că regimul PDM-ist nu are susținerea autorităților Statelor Unite. Astfel, Președintele Comisiei Helsinki din Senatul American, Alcee L. Hastings, a avut o declarație francă la adresa crizei politice de la Chișinău. Acesta a adresat felicitări „coaliției legitime” și a făcut o remarcă tăioasă la adresa PDM. „Urmăresc evoluțiile din Moldova cu îngrijorare. Schimbarea regulilor de joc în timpul jocului (n.r. – din eng „moving the goalpost”), pentru că unui partid nu-i place rezultatul unui acord, nu reflectă angajamentul față de democrație pe care ne așteptăm să îl vedem într-un stat membru OSCE. Aplaud formarea unei coaliții democratice legitime și aștept cu nerăbdare să susțin aspirațiile euro-atlantice ale poporului moldovenesc”, se arată în mesajul lui Alcee L. Hastings.

Chiar dacă Partidul Democrat lucrează cu mai multe companii de lobby americane, iar Consiliul Atlantic a organizat întâlniri în care au fost inivitați oameni din partidul lui Plahotniuc și chiar Plahotniuc însuși, este prea puțin probabil ca oficialii de la Washington să tolereze în continuare uzurparea puterii în R.Moldova de către un clan, cu certe instincte de violator al normelor legale. Andrian Candu, detașat în regim de urgență peste ocean, avea, spun surse avizate, misiunea de a obține girul SUA pentru desfășurarea de alegeri parlamentare anticipate, pe 6 septembrie 2019, la care PDM, prin fraude masive, ar fi încercat să se mențină la putere. Pentru a-și atinge scopul, așa-zisul Guvern Filip a decis în şedinţa de marţi transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în Republica Moldova. Este și aceasta o încercare de a drege busuiocul, dar cu puține șanse de reușită. Oricum, Vladimir Plahotniuc, care până nu demult era primit la Departamentul de Stat, se vedea cu oficiali ai FMI, cu lideri europeni și fruntași români, încearcă să forțeze susținerea americanilor într-un război, în care pare să aibă împotriva lui atât Rusia cât și Occidentul. Până acum, Guvernul Sandu a fost susținut cu mesaje de la Consiliul Europei, Departamentul de Stat al SUA, OSCE, a fost salutat de către România, Rusia, UE, Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, Suedia, Finlanda și alte state. Pe măsură ce democrațiile occidentale refuză să mai discute cu Vladimir Plahotniuc, liderilor PDM le creşte pulsul şi le scade imunitatea.

În același timp, cei care își bat joc de Constituție și de cetățenii Republicii Moldova, au demarat activități febrile cu scopul de a duce la capăt opera de devalizare a bunului public. Astăzi, 13 iunie, Ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI) în Guvernul Sandu, Vadim Brânzan, a declarat că în ultima perioadă au loc extrageri masive de bani de pe contul întreprinderilor cu capital de stat, iar aceste extrageri nu ar ține de necesitățile zilnice. „Banii sunt extrași în numerar sau transferați în zonele offshor. Putem deveni martorii unor fraude comise de cei care mai dețin controlul unor instituții de stat. Noi vom efectua un audit amănunțit la toate întreprinderile cu capital de stat și, dacă se va adeveri că unele persoane vor fi implicate în astfel de tranzacții dubioase, atunci vor fi trase la răspundere”, a avertizat Brânzan astăzi, într-o conferință de presă.

Aliații lui Plahotniuc de la București

Reacția anemică a autorităților de la București pe marginea evenimentelor de la Chișinău ne obligă să recurgem la un recurs istoric. Privind în trecut, se pare că tocmai Bucureștiul oficial poartă cea mai mare vină pentru turbulențele de la Chișinău. Se cunoaște că Vlad Plahotniuc a fost gratulat cu o încredere suspectă de către mulți politicieni și oameni de afacere de la București. De la Sorin Ovidiu Vântu, mare admirator al țarului Putin și partener de afaceri cu Vlad Plahotniuc, la Victor Ponta sau Liviu Dragnea, amici devotați ai oligarhului de la Chișinău. Grație susținerii de către diferiți lideri politici de la București, regimul lui Plahotniuc a fost încurajat să desconsidere orice norme de drept și să-și facă mendrele în voie. Toată protipendada politică de la București cunoaște faptul că oligarhul Plahotniuc este învinuit că, în cârdășie cu un grup restrâns din conducerea Partidului Democrat din Moldova, a coordonat spălarea a 23 miliarde dolari ai mafiei ruse cu ajutorul justiției și băncilor de la Chișinău, devalizarea a trei bănci din Republica Moldova, preluarea frauduloasă și prin atacuri raider de imobile și proprietăți. Precum se mai știe că oligarhul și-a subordonat Curtea Constituțională, Procurorul general, Centrul Național Anticorupție, justiția, armata, poliția etc.

Cu toate acestea, România sprijinită de Ungaria, a blocat un raport critic la adresa autoritatilor de la Chisinau, care urma să fie adoptat de miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către puterea politică din Republica Moldova. „Devine deja legitate faptul că, ori de cate ori are nevoie de acoperire politica internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban.

Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar„, au declarat liderii opoziției proeuropene din Moldova Maia Sandu și Andrei Nastase, în decembrie 2018, într-o declarație comună.

În mod evident, dacă Ungaria și România nu blocau adoptarea acelei rezoluții, regimul lui Plahotniuc ajungea indezirabil mult mai devreme și, respectiv, detronarea lui s-ar fi produs mult mai degrabă.

Dezmățul structurilor de forță la Chișinău

Conducătorii structurilor de forță, selectați și promovați cu grijă în funcții înalte de către PDM, astăzi execută docil ordinele clanului PDM-ist. Astfel, mascații lui Alexandru Pânzari, șeful demis al Poliției de la Chișinău, care refuză să se supună ordinului de demitere, l-au agresat miercuri pe ministrul de Interne Andrei Năstase. Astăzi, 13 iunie, Centru Național Anticorupție, gestionată tradițional de către reprezentanții PDM, a anunțat că aplică necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale, din această Curte făcând parte nașa de cununie a lui Plahotniuc, sau fostul șef al SIS-ului, care spunea că România va trebui să întoarcă ceea ce nu-i aparţine: Iaşiul, Suceava şi întreaga Moldovă de peste Prut. Avocații vocali de la București ai lui Plahotniuc agrează această idee ?

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 × three =