Parlamentul de la Chișinău, un for de golani și interlopi

„panoul rușinii”

Grotescul cotidian al Republicii Moldova perindă ecranele televizoarelor, curiozitatea celor interesați de soarta acestui stat eșuat fiind animată astăzi de o singură întrebare – ce majoritate parlamentară se va agrea și cum va arăta următorul Guvern? Deoarece calitatea unui produs este judecată și după calitatea ingredientelor, atunci nu se cade să avem mari așteptări de la noul Parlament de la Chișinău, nici pe dimensiunea integrării europene a Republicii Moldova, nici pe palierul promovării politicilor eficiente de combatere a corupției endemice. Potrivit unor studii de caz, 53 de deputați nou-aleși (din totalul de 101) nu întrunesc criteriile de integritate, trei din cinci fracțiuni parlamentare fiind conduse de lideri certați cu legea sau chiar condamnați la ani grei de pușcărie.

Fracțiunea condusă de Ilan Șor, principalul suspect în furtul miliardului

Ajuns în Parlament în fruntea unei fracțiuni din șapte ortaci (Fracțiunea Partidul Șor) și condamnat la 7,5 ani de închisoare cu executare în prima instanță, Ilan Șor a îmbrăcat carapacea imunității parlamentare și, pentru o perioadă indefinită, are șanse depline să evite încarcerarea. Condamnat penal pentru rolul deținut în episodul furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei, echivalentul a 12% din economia țării, Ilan Șor este unul din cei mai înverșunați detractori ai oponenților politici ai lui Vlad Plahotniuc, lider al formațiunii politice Partidul Democrat din Moldova. Ascensiunea parlamentară a lui Șor s-a produs prin cele mai primitive tactici și metode, voturile cetățenilor fiind cumpărate prin activitatea nestingherită a unor magazine „sociale”, care eliberau categoriilor defavorizate mărfuri la prețuri mai mici decât media de piață. Mai apoi, ales primar al unui oraș din nordul Chișinăului, de vreo 20 mii de locuitori, Șor a construit drumuri bune în urbe, a vopsit gardurile și a instalat un parc de distracții, care a activat intens pe toată perioada recentei campanii parlamentare. Zeci de mii de cetățeni s-au dat pe gratis în scrânciobul lui Șor, fiind manipulați, astfel, să-l voteze la parlamentare, iar autoritățile s-au făcut că plouă, ba și observatorii străini nu au perceput încălcări grave ale codului electoral.

Cum nimeni nu cunoaște proveniența banilor utilizați de către Șor pentru a promova vaste campanii de mituire a alegătorilor și de intoxicare a opiniei publice, nu excludem că sumele provin tocmai din miliardul furat, inactivitatea autorităților statului trezind, în acest caz, bănuieli rezonabile. Îndeosebi în situația în care miniștrii de Justiție, cel de la Interne, renumiți judecători sau procurori fac anticameră la Partidul Democrat, executând fără a crâcni indicațiile de „modernizare și reformare” a justiției naționale. Într-o democrație fiabilă, Ilan Șor și echipa sa nu ar fi fost gratulați cu simpatie de către autoritățile de ocrotire a normelor de drept, ci în câteva ore erau strânși cu fărașul și întemnițați în cea mai întunecoasă celulă posibilă.

Fracțiunea aliaților nedisimulați ai lui Putin, condusă de Zinaida Greceanîi

Fracțiunea Socialiștilor (PSRM), condusă de către Zinaida Greceanîi, fost prim-ministru pe timpul comuniștilor lui Voronin, este populată de către rezidurile fostului Partid al Comuniștilor, dar și de către adepții abandonării vectorului de integrarea europeană în favoarea consolidării relațiilor cu spațiul moscovit. Zinaida Greceanîi a fost acuzată public de către ex-președintele Vladimir Voronin că ar fi implicată în frauda bancară, soldată cu furtul a unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Potrivit fostului șef de stat, Greceanîi ar fi luat anterior un credit în sumă de peste 40 milioane de lei (1,63 de milioane de euro și 500 de mii de dolari) și nu a întors niciun leu. În același context, Voronin a deschis parantezele despre relațiile neafișate dintre actuala conducere a Partidului Socialiștilor din R.Moldova (președinte Zinaida Greceanîi, ex-președinte Igor Dodon) cu Partidul Democrat, specificând că atât timp cât rămâne această guvernare, nu o să afle nimeni despre miliard.

Zinaida Greceanîi nu l-a acționat în judecată pe Vladimir Voronin, precum nu s-a grăbit s-o facă nici actualul președinte al R.Moldova, ex-președinte al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Dodon a fost învinuit în repetate rânduri că a acceptat sume importante de bani contra unor servicii de promovare a unor interese sau personaje politice. Același Vladimir Voronin a declarat că fostul său pupil s-a pricopsit cu trei milioane de euro, când trei foști comuniști – Igor Dodon, Veronica Abramciuc și Zinaida Greceanîi – au votat pentru alegerea președintelui Nicolae Timofti, deblocând astfel situația de incertitudine care exista din vara lui 2009 și punând capăt șirului de alegeri anticipate. Ulterior, mai mulți lideri politici au declarat că Dodon ar fi primit bani pentru manevrele sale politice, niciunul, ca să vezi, nefiind acționat în judecată pentru calomnie. Actualul șef de stat a respins aceste acuzații, spunând doar că decizia lui din 2012 a fost bazată pe dorința majorității cetățenilor la acea vreme de a elimina perspectiva alegerilor anticipate.

Fracțiunea Partidului Democrat, condusă de Pavel Filip

Vârful de lance al facțiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a fost subiectul mai multor investigații, din care a ieșit cu o imagine publică șifonată de-a binelea. Anul trecut, prim-ministrul Pavel Filip a ajuns în epicentrul unui scandal teribil, fiind învinuit că este interesat de instaurarea unui regim de monopol la exporturile miezului de nucă din Republica Moldova. Din cauza micșorării de două ori a prețurilor de achiziție a nucilor, actualul legislator și lider al partidului de opoziție „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, a declarat că familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile de piață. Conflictul a escaladat pe fondul problemei că prețurile de achiziție a nucilor de la populație s-au micșorat semnificativ: dacă în 2017 miezul de nucă era cumpărat de la producători cu 100 -115 lei (5-6 EU) pentru un kilogram, în 2018 prețul a variat între 35 și 70 de lei, în funcție de calitatea lor.

În replică, premierul Pavel Filip a declarat că nu există niciun fel de monopol, iar cota companiei condusă de cuscrul său nu este chiar atât de mare. Atunci, însă, când exporturile de miez de nucă se ridică anual la circa 100 milioane dolari SUA, argumentele lui Filip apar extrem de străvezii și neconvingătoare. În schimb, Filip completează de minune rândurile fracțiunii parlamentare a PDM, mulți din tovarășii săi figurând în dosare de o rezonanță mult mai mare.

Deoarece Blocul electoral Acum a anunțat că va continua activitatea parlamentară în formula „două fracțiuni – o singură opțiune”, putem presupune că liderii acestor fracțiuni parlamentare nu s-au certat grav cu legea, în caz contrar justiția „independentă” din Republica Moldova i-ar fi linșat deja. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să urmărim cum Șor, Greceanîi sau Filip, asistați de colegii lor de aceeași calitate morală, vor edifica un stat de drept, în care cetățenii să se bucure de toate drepturile și libertățile. Sună a poveste de adormit maturii, nu-i așa ?

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 − nine =