Corupție și justiție aservită în Republica Moldova: 10 ani de involuție

mită

Un vecin imprevizibil al Uniunii Europene, Republica Moldova este măcinată de corupție și sărăcie, iar eforturile partenerilor de dezvoltare sunt consumate preponderent pentru deliciul și înavuțirea unor guvernări compromise și iresponsabile. Miliarde de dolari și euro au fost debursate pentru promovarea reformelor de modernizare europeană a țării, dar o protipendadă rapace deturnează invariabil aceste fonduri, de la proclamarea independenței încoace.

Complici din toate partidele, uniți-vă !

Acesta este cel mai popular slogan din Republica Moldova. Operă comună a reprezentanților tuturor opțiunilor politice autohtone, deturnarea banului public a ajuns un sport „național”, atât pentru cei care promovează interesele Moscovei, cât și pentru unii care își arogă, ostentativ, toga de unionist și promotor al valorilor și tradițiilor naționale românești. Primăvara aceasta, bunăoară, gropile și denivelările pun stăpânire pe bulevardul principal al Chișinăului, la nici doi ani de la finalizarea lucrările de reabilitare a principalei artere a capitalei. Proiectul de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare a inclus artera principală a capitalei și alte câteva străzi și a costat 22 milioane de euro, bani împrumutați de primăria urbei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul Special de Energie Verde (FSEV) al Uniunii Europene şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Fostul primar este cercetat astăzi într-un dosar penal, iar partidul său, după ce a fluturat decorativ steagul unirii și a colaborat de minune cu actuala guvernare, a sucombat politic, adunând nici două la sută din sufragii la recentul scrutin parlamentar. De cealaltă parte, și adepții statalității Republicii Moldova dau tunuri în serie, furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova sau concesionarea netransparentă a Aeroportului Chișinău fiind doar două exemple din vasta acțiune de devalizare a banului public.

2009 – 2019: Corupția și injustiția au devastat Republica Moldova

Acum 10 ani, în 2009, regimul comunist din Republica Moldova a fost detronat și la guvernare au venit reprezentanții unor coaliții de guvernare proeuropene. Asumându-și vectorul de integrare europeană a țării, astăzi constatăm că acestea nu au confirmat, justiția este captivă, iar corupția a proliferat. În noiembrie 2009 Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru 2008 plasa Republica Moldova pe locul 92 din 180 de țări studiate de către Transparency International, ca, peste 10 ani, în 2018, Moldova să ajungă pe locul 117.

În 2013, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, declara că Republica Moldova trebuie să-şi demonstreze devotamentul faţă de dorinţa de a crea un aparat de stat productiv, transparent, responsabil şi bazat pe valori morale, care va permite cetăţenilor săi să studieze şi să-şi dezvolte aptitudinile prin intermediul unei munci oneste, unde progresul şi promovarea sunt obţinute corect, inovaţiile se dezvoltă, investiţiile cresc şi instituţiile de stat protejează drepturile omului. Ambasadorul american a mai invocat suportul considerabil și interesul nedisimulat al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în favoarea atingerilor obiectivelor propuse. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt îmbucurătoare.

Debandada în justiție, corupția endemică și aservirea instituțiilor statului intereselor de clan au pus în pericol până și integrarea europeană a Moldovei. Astfel, Uniunea Europeană a suspendat oficial, în 2018, sprijinul financiar pentru Republica Moldova, urmare a invalidării de către justiția moldovenească a alegerilor locale anticipate din Chișinău și a neglijării recomandărilor Comisiei de la Veneția. Parlamentul European a condamnat cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.

Republica Moldova în 2015: Cea mai coruptă justiție din lume, cea mai săracă țară din Europa

Acum patru ani, Republica Moldova avea cea mai coruptă justiție din lume, potrivit Raportului Competitivității Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum. Astfel, Moldova s-a clasat pe ultimul loc în clasamentul global privind corupția în sistemul judecătoresc – locul 144 – și sta cel mai prost la capitolul „plățile ilegale și mita pentru obținerea hotărârilor judecătorești favorabile”. De asemenea, studiul a constatat că justiția din Republica Moldova este lipsită aproape în totalitate de independență. La acest capitol, Republica Moldova s-a clasat pe locul 141, situație agravată de faptul că banii publici sunt cheltuiți extrem de ineficient – locul 102 la capitolul ”risipa banilor publici”.

Republica Moldova în 2016: Președinția, Guvernul, Parlamentul – cele mai corupte instituții

Acum trei ani, Republica Moldova a ajuns fruntașă în topul ţărilor cu cea mai mare corupţie din Europa și Asia Centrală. Concluzia poate fi desprinsă dintr-un studiu realizat de Transparency Internaţional. Cetățenii moldoveni intervievați au taxat dur autoritățile pentru lipsa de atitudine în procesul de luptă împotriva corupției. Astfel, 84% din interlocutori considerau eforturile guvernanţilor în a combate corupţia ca fiind „proaste” şi „foarte proaste”, iar Legislativul a fost perceput de populaţie drept instituţia cea mai afectată de corupţie (76% din respondenţi). Situația nu a fost mai bună nici în cazul altor instituții ale puterii de stat, Preşedinţia şi Guvernul fiind declarate drept cele mai corupte de 71% din cetățeni, iar 67% dintre moldoveni susținând că sistemul judiciar este foarte corupt.

Republica Moldova în 2018: Sistemul de justiție este corupt și inechitabil

Acum un an, experții Băncii Mondiale au evaluat schimbările în domeniu justiției în ultimii ani şi au relevat că autoritățile Republicii Moldova trebuie să regândească întreg mecanismul de funcționare. Rezultatele studiului au indicat că 56 la sută din cei intervievați consideră că activitatea instanțelor s-a înrăutățit, fie nu văd nicio schimbare. Unul din cinci cetățeni a spus că în justiție nu există echitate, îngrijorare pe care au confirmat-o jumătate din avocații chestionați. Studiul a mai relevat un nivel sporit de corupție în domeniu, trei sferturi din antreprenori specificând că lupta cu acest flagel nu a adus rezultate, iau unul din patru reprezentanți ai mediului de afaceri știau persoane care au dat mită recent.

În același context, Amit Mukherjee, expert al Oficiului Băncii Mondiale, a menționat că deși eforturile de reformă raportate de către guvernanți sunt costisitoare, acestea nu au efecte palpabile: „Moldova cheltuie 1,1 la sută din PIB pentru justiție, un procent care este destul de înalt, este cu 25 la sută mai mult decât media unei țări din UE. Dacă te uiți la rezultatele sondajului, apare întrebarea dacă acești bani sunt cheltuiți pe acțiuni și activități care îmbunătățesc încrederea publicului sau care oferă un acces mai ușor la instanțe și la sistemul judecătoresc. Deci este un lucru la care autoritățile trebuie să se gândească, cum sunt cheltuiți banii”.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

15 − 3 =