Scenariul se repetă. Partidul democrat nu are nevoie de alianța pentru a forma majoritatea parlamentară

european

A trecut aproximativ o lună de la desfășurarea alegerile parlamentare în Republica Moldova, iar previziunile analiștilor cu privire la victoria Partidului Socialist s-au adeverit.

Potrivit analizelor și predicțiilor rezultatelor alegerilor, parlamentul a ajuns în plină criză, în contextul amenințărilor din partea opoziției privind protestele și absența unei majorități parlamentare în vreun partid.

Rezultatele au fost împărțite între partidele pro-europene și pro-ruse, în timp ce relațiile acestei foste țări sovietice cu Uniunea Europeană s-au deteriorat„, scrie Reuters.i ii

După ce emoțiile alegătorilor s-au diminuat din cauza falsificării voturilor, după calcularea și publicarea rezultatele alegerilor, după încălcări grave de încălcare a procesului electoral care au fost aprobate de toate autoritățile necesare, inclusiv Comisia Electorala Centrala și Curtea Constituționala, în Moldova s-a instalat o perioada de liniște și „pace” relativă. Dar aceasta nu înseamnă că procesele politice au fost suspendate. Așa cum se întâmplă de obicei în astfel de situații, pentru toate partidele politice care au trecut în noul parlament, publicitatea campaniei electorale s-a schimbat în paralel cu dezvoltarea strategiei și a tacticii politice ulterioare.

Și tocmai în acest plan, având în vedere repartizarea locurilor în noul parlament, se găsesc principalele dificultăți de formare a unei majorități parlamentare și prin urmare, a tuturor organelor parlamentare și a guvernului. Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie, parlamentul Republicii Moldova v-a consta din trei formațiuni mari: Partidul Socialist (35 mandate), Partidul Democrat (30), Blocul ACUM (26), de asemenea, șapte deputați ai Partidului Shor și trei deputați independenți. iii

În ceea ce privește mandatele deputaților partidului Shor și candidaților independenți, majoritatea analiștilor le atribuie Partidului Democrat. Așadar Partidul Democrat controlează 40 de mandate. Dar pentru numirea Prim-ministrului este nevoie de cel puțin 51 de voturi.

Odată cu victoria Socialiștilor, au fost făcute numeroase planuri de restabilire a cooperării în mai multe domenii între Chișinău și Moscova, deși fiecare dintre părți a avut propriul interes. Pentru reprezentanții din Republica Moldova acest domeni de interes vizează întreținerea și dezvoltarea afacerilor cu Federația Rusă și o șansă de dezvoltare a economiei naționale. Interesul Rusiei este asociat în primul rând cu scopuri politice mai complexe și în special cu controlul asupra teritoriului Transnistrean și influența Moscovei în această direcție geopolitică.

Cu toate acestea Moscova nu este deloc frustrată de faptul că Socialiștii nu au format majoritatea parlamentară, dimpotrivă conservarea acțiunilor de dezvoltare a Moldovei în orice direcție constituie un benefici pentru ei.

Acum de mai mult de zece ani, Federația Rusă a aplică o strategie agresivă pentru Republica Moldova din motivul că aceasta dorește să-și păstreze identitatea de stat, independent, limba și valorile naționale. Aceste acțiuni se manifestă prin ignorarea, excluderea de pe piața rusă și ruperea relațiilor de colaborare. Toate acestea au condus la faptul că Republica Moldova a ajuns la periferia agendei politice și informaționale a Rusiei, iar economia republicii a suferit pierderi semnificative.

Relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană suferă și mai mult decât cu Federația Rusia din motivul că situat la cea mai îndepărtată periferie a UE repetă pașii Ucrainei, unde interesele particulare ale reprezentanților elitelor naționale de origine oligarhică dezechilibrează totalmente politica în țara.iv

Varietatea variantelor formării coalițiilor în parlamentul Moldovei

Partidele care au ajuns în parlamentul după alegerile din 24 februarie au anunțat condițiile pentru formarea unei coaliții în vedere constituirii majorității parlamentare. Deoarece nici una dintre cele patru partide care au ajuns în parlament nu a atins numărul necesar de mandate pentru a forma singur guvern, este necesară o coaliție care să asigure majoritatea voturilor.

Predicțiile referitoare la forma acestei coaliții au fost relatate atât de Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc, precum și de PSRM partidul pro-rus in frunte cu liderul neformal, președintele Igor Dodon.

În acest context este posibilă dezvoltare următoarelor scenarii privind organizarea parlamentului, variantele sunt destul de variate. Așadar mai jos sunt propuse următoarele scenarii:

  1. Noua coaliție „pro-europeană” PDM + ACUM + Partidul Shor + deputați independenți;

  2. Partidul PDM + Shor + deputații independenți + numărul deputaților necesari pentru majoritatea parlamentară, pe care democrații îl vor putea detașa de la ACUM și PSRM cu metodele deja testate în alegerile precedente;

  3. Noua coaliție „coaliția anti-oligarhică” PSRM + ACUM;

  4. PDM + PSRM + Partidul Shor + deputați independenți. v

Blocul pro-european ACUM refuză orice alianța cu oricare dintre partide care au intrat in parlament. În schimb blocul ACUM a propus deputaților noului Parlament să adopte o declarație împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, prin care s-ar denunța capturarea instituțiilor statului de către acesta.vi

Partidul Democrat al Republicii Moldova despre conținutul majorității parlamentare

Conducerea Partidului Democrat, care se declară ca fiind pro-europeană, a susținut la 1 martie că este pregătită pentru negocieri privind crearea unei majorități, în primul rând cu partidul pro-europeană ACUM.

Am decis că ar fi bine să subliniem principiile și prioritățile Partidului Democrat de la care nu ne vom abate. Acestea ar trebui să fie baza negocierilor noastre și a viitorului program al guvernului „, a declarat vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, și a citit o listă de priorități.

Potrivit Partidului Democrat, este important ca lidershipul țării să urmărească interesele cetățenilor, realizarea stabilității politice, economice și sociale, să promoveze independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Guvernul ar trebui să fie în primul rând pro-moldovean. Accentul pe interesele Republicii Moldova ar trebui să prevaleze asupra oricărui alt interes.

În același timp, este necesar să continuăm mișcarea spre UE, să realizăm reforme „în conformitate cu cele mai bune modele europene”, pentru a sprijini valorile democratice. Moldova, insistă democrații, trebuie să rămână o țară neutră, așa cum se precizează în constituția ei.

Vladimir Cebotari a declarat că propunerea de a începe negocierile a fost trimisă partidelor care constituie Blocul ACUM, Platforma „Demnitatea și Adevărului” condusă de Andrei Năstase și Platforma „Acțiunea și Solidaritatea” condusă de către Maia Sandu. Însă Partidul Democrat nu a primit nici un răspuns.

Având în vedere că Maia Sandu și Andrei Năstase în mod repetat au aruncat critici dure la adresa Partidului Democrat și la adresa liderului acestui partid, Vladimir Plahotniuc, înainte și după alegerile parlamentare, putem să presupunem că Blocul ACUM nu va crea nici o alianță cu democrații și nici cu socialiștii. Propunerea de a forma alianța este doar un ritual prin care democrații încearcă să formeze o viziune de bunăvoință și colaborare cu Partidul ACUM pentru Uniunea Europeană. Însă ignorarea propunerilor de a forma coaliția sau lipsa unui răspuns negativ din partea partidului ACUM împinge oarecum democrații să colaboreze cu socialiștii justificând astfel forma coaliție cu PSRM.

Propunerea de a forma coaliție cu ACUM este un truc pentru Europa. Acesta era făcut, știind că nu este posibilă formarea a coaliției, – comunică Ștefan Gligor.- Este mai degrabă un instrument politic pentru a arăta că ei sunt un partid pro-european. Alianța nu este posibilă”.vii

Partidul Socialist al Republicii Moldova despre forma majorității parlamentare

Pentru Partidul Socialist, președintele Igor Dodon a subliniat posibilele scenarii pentru crearea unei majorități parlamentare. Poziționându-se clar ca un „liber arbitru al luptei”, dând de știre că nu participă la negocieri, el a presupus posibilitatea formării coaliției între Partidul Democrat și ACUM, eliminând posibilitatea de aliere cu Partidul Shor – din cauza imaginii negative a liderului său, acuzată de furtul unui miliard.viii Potrivit lui Dodon, este posibilă o alianță a PSRM cu ACUM. Însă aceasta coaliție trebuie să fie formalizată și sigilată ca să nu constituie o majoritate situațională pentru votarea diferitelor legi. A treia opțiune este majoritatea formată de Partidul Democrat și de Partidul Socialist.

Însă președintele nu are încredere în cele trei scenarii. Prin urmare, el a subliniat încă două scenarii: alegerile anticipate sau mituirea de către Partidul Democrat și partidul Shor a mandatelor insuficiente pentru a forma guvernul. Ultimul scenariu a fost etichetat de președintele moldovean ca nelegitim și în acest caz a amenințat cu proteste.

Pentru Democrați opțiunea de bază este formarea majorității parlamentare cu Socialiștii „Dacă socialiștii o să refuze, Partidul Democrat va urma scenariul de joc. El va lua mandatele lui Shor va include trei mandate ale deputaților independenți și va încerca să atragă 11 mandate care lipsesc de la PSRM și ACUM” a menționat Ștefan Gligor.ix

Utilizând tocmai aceasta strategie Partidul Democrat a recăpătat numărul necesar de deputați din alte fracțiuni după alegerile parlamentare di 2014.

Analistul politic Victor Ciobanu este de asemenea de acord cu faptul că Partidul Democrat, care are deja 40 de mandate le poate colecta din dreapta și stânga, adică din Platforma ACUM și din Partidul Socialist. „Democrații nu pot avea o coaliție în formă pură doar cu socialiștii sau numai cu Acum. Orice partener al Partidului Democrat va fi neutralizat ca fracțiune politică din cauza toxicității oligarhului”.x

Așadar protestele promise de Igor Dodon nu vor împiedica această strategie de formare a majorității de guvernământ a democraților.

Concluzii: Timpul este în defavoare pentru Republica Moldova

Alegerile nu au fost nici libere, nici corecte, iar rezultatele obținute au format o situație în care Moldova are deputați și nu are guvernământ.

Însă timpul se scurge doar în favoarea Partidului Democrat care îl va folosi pentru a atrage mandatele care lipsesc din alte partide, în timp ce PSRM și ACUM nu acționează. Cum am analizat și mai sus, formarea unei coaliții cu PSRM și ACUM este imposibilă în primul rând pentru că PDM-ul practic o să absoarbă orice partid cu care va face alianța și în al doilea rând interesele partidelor sunt foarte diferite și se contrapun. În acest context sunt câteva variante probabile (de la cel mai probabil la cel mai puțin probabil):

  1. Mituirea de către Partidul Democrați și partidul Shor a mandatelor insuficiente pentru a forma guvernul + mandatele Partidului Shor;

  2. Coaliția anti-oligarhică” Blocului ACUM + PSRM ;

  3. Alegeri anticipate.

Însă ultima varianta este cea mai corectă, iar unicul lucru care poate și trebuie făcut în această situație este adoptarea unui pachet de legi, conform căruia sistemul electoral mixt este anulat, procurorul general și șeful Centrului Național pentru Combaterea Corupției sunt schimbați, componența Comisiei Electorale Centrale este schimbată. Din momentul în care vor fi numite persoane cu adevărat independente la conducerea acestor instituții, coroborat cu crearea de condiții democratice pentru alegerile anticipate, fără a mitui alegătorii, fără presiune și șantaj, fără a folosi resurse administrative, doar atunci va fi format un parlament cu adevărat legitim.

Numai în condiția de resetare a tuturor instituțiilor statului și a organizării unor alegeri anticipate libere și corecte, expresie a adevăratei voințe a poporului suveran, indiferent de rezultatele acestor alegeri, numai în acest caz putem vorbi despre reforme și despre statul de drept.xi

Gheorghe Guminiuc


i https://point.md/ru/novosti/politika/reuters-posle-vyborov-v-moldove-parlament–34-povis-v-vozdukhe-34

ii https://www.reuters.com/article/us-moldova-election-results/moldova-set-for-hung-parliament-as-opposition-threatens-protests-idUSKCN1QE11O

iii https://www.ritmeurasia.org/news–2019-03-15–v-poiskah-koalicii.-moldova-posle-vyborov-41596

iv https://ru.sputnik.md/columnists/20190226/24975323/Vybory-v-Moldove-mestnye-tonkosti-i-bolshaya-politika.html

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 + four =