Parlamentul de la Chișinău s-a constituit. Crearea unei majorități parlamentare rămâne sub semnul întrebării

parlament

Prima ședință, de constituire a noului legislativ de la Chișinău, ales în urma scrutinului din 24 februarie, a fost convocată de președintele statului Igor Dodon joi, 21 martie. La ședință au fost prezenți 97 din cei 101 deputați aleși, printre absenți numărându-se și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles.

Aceasta a anunțat pe o rețea de socializare că se află la Bruxelles într-o vizită stabilită mai înainte ca președintele Dodon să anunțe convocarea Parlamentului.

Președintele Dodon declară că nu va agrea o majoritate creată din transfugi

Ședința a fost prezidată de către decanul de vârstă a actualului (și fostului) legislativ, socialistul Eduard Smirnov.

După prezentarea de către Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, a raportului privind rezultatele alegerilor și validarea mandatelor, în fața deputaților a ținut un discurs președintele Igor Dodon.

Acesta a declarat că sarcina principală a deputaților este de a forma un guvern legitim care să funcționeze în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Dodon a enumerat activitățile prioritare pe care urmează să le întreprindă de comun acord cu noul Legislativ pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului, a realiza un salt economic calitativ, printr-o nouă politică economică, a asigura echitatea socială și a consolida statalitatea și a reintegra teritorial Republicii Moldova.

El a subliniat că va accepta orice majoritate, orice guvern creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor și nu va aproba o majoritate și un guvern alcătuite artificial și nelegitim, din transfugi de la alte partide.

Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate, a menționat Dodon.

Au fost create trei fracțiuni. Blocul ACUM mai așteaptă

De asemenea, au fost create trei fracțiuni. Grupul parlamentar al socialiștilor constituit din 35 de deputați va fi condus de președinta partidului, Zinaida Greceanîi, fracțiunea Partidului Democrat, formată din 30 de deputați, va fi condusă de prim-vicepreședintele formațiunii și actualul premier Pavel Filip iar fracțiunea Partidului ȘOR, formată din șapte deputați, va fi condusă de liderul partidului, Ilan Șor.

La rândul lor cei 26 de deputați, intrați în Parlament pe listele blocului electoral ACUM, format din partidele Acțiune și Solidaritate (PAS) și Demnitate și Adevăr (PPDA) și reprezentanți ai societății civile, au amânat crearea fracțiunii sau a fracțiunilor. Potrivit unor speculații, blocul electoral ACUM, care reprezintă la moment dreapta politică în parlamentul de la Chișinău, ar putea crea două sau chiar trei fracțiuni. Deocamdată, aceste zvonuri nu au fost confirmate.

Ziua n-a trecut fără momente picante. Vice-președinta partidului Șor, Marina Tauber a venit la ședință cu un parasolar auto, anunțând că vrea să se protejeze cu ajutorul lui de liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, care declaraseră în timpul campaniei electorale că ar fi fost contaminați cu mercur.

Constituirea unei majorități parlamentare normale, fără transfugi, așa cum își dorește Igor Dodon este puțin probabilă.

Deși atât Partidul Democrat cât și Partidul Socialiștilor au chemat deputații aleși pe listele blocului electoral ACUM să se alieze cu ei, primii invocând necesitatea continuității cursului european iar ceilalți – necesitatea demontării sistemului oligarhic, blocul nu a răspuns ofertelor respective.

Blocul ACUM propune Parlamentului adoptarea unei declarații pentru demontarea „regimului Plahotniuc”

În schimb blocul ACUM a propus deputaților noului Parlament să adopte o declarație împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, prin care s-ar denunța capturarea instituțiilor statului de către acesta.

Toți cetățenii acestei țări sunt sufocați de corupția endemică, de furturile și privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti:

Noi, deputații Parlamentului Republicii Moldova, avem obligația de a opri deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și restabilind democrația în Republica Moldova, așa cum este consfințit în Constituție.

Noi, deputații aleși în noul Parlament al Republicii Moldova, considerăm că edificarea statului de drept este o prioritate absolută și că numai pe această cale putem opri alunecarea Republicii Moldova spre dictatură. Numai prin scoaterea statului din captivitate vom putea lansa politici de rezolvare a problemelor social-economice ale cetățenilor. Numai prin restabilirea încrederii cetățenilor în funcționalitatea statului vom putea opri exodul masiv al oamenilor, care a devenit un pericol existențial pentru Republica Moldova. Numai așa vom putea asigura dreptate și viață bună pentru toți cetățenii, aici, acasă.

Constatăm existența unei situații de criză socială, economică și politică gravă, acutizată de corupția generalizată și agravată prin uzurparea puterii de stat, care constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului Republicii Moldova.”, se menționează în declarația propusă Parlamentului spre aprobare.

Blocul ACUM cheamă Parlamentul Republicii Moldova să denunțe actualul regim oligarhic, condus de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care „se face vinovat de controlul ilegal și anti-constituțional exercitat asupra Procuraturii Generale, sistemului judecătoresc, CNA, ANI, CEC, SIS, BNM și asupra altor autorități care trebuie să funcționeze în mod autonom, independent de factorul politic, fiind monitorizate în mod democratic.

Blocul ACUM propune Parlamentului următoarele acțiuni:

 • Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință din spațiul european, și numirea acestuia în funcție;

 • Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.

 • Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

 • Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.

 • Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

 • Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.

 • Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și a altor instituții de drept și reglementare.

 • Crearea comisiilor parlamentare de anchetă cu privire la:

 • Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

 • Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;

 • Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat).

În aceste condiții, ne asumăm adoptarea de urgență a unui pachet de acte normative necesare pentru eliberarea instituțiilor menționate, precum și pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul de vot proporțional, îmbunătățit conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.”, se mai anunță în declarația, care, potrivit unui fruntaș al blocului, Alexandru Sliusari, ar urma să fie înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului.

Ședința de constituire a fost suspendată urmând a continua în zilele următoare. Între timp, președintele Igor Dodon urmează să aibă consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea constituirii unei majorități parlamentare.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 × 1 =