De la Smart City la Smart Teritory

finanțare nerambursabilă

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul de finanțare al proiectului european „Județul Cluj – Smart Territory”, prin care se urmărește introducerea unor sisteme informatice dedicate atât îmbunătățirii procesului de fundamentare, cât și a facilitării accesului cetățenilor la servicii administrative online.

În mod concret, Județul Cluj-Smart Territory introduce trei soluții informatice inovatoare care nu au mai fost implementate efectiv până acum la nivel național, cu atât mai puțin la nivel județean sau local.

Obținerea statutului de <județ smart> reprezintă unul dintre țelurile importante ale Consiliului Județean, în contextul în care proiectele implementate și efectul lor asupra dezvoltării acestui județ sunt tot mai interconectate cu feedback-ul pe care îl avem de la cetățeni, inclusiv de la cei din mediul online. Implementarea acestui proiect inovator constituie un pas extrem de important în vederea creșterii calității managementului și a optimizării serviciilor oferite tuturor celor care interacționează, într-un fel sau altul, cu noi”, a declarat Alin Tișe.

Astfel, într-o primă etapă, Consiliul Județean dorește implementarea unui concept extrem de util în vederea reducerii birocrației – Ghișeul Unic, la care orice cetățean se va putea prezenta în vederea depunerii și ridicării documentațiilor urbanistice, fără ca acesta să fie nevoit a se deplasa fizic la celelalte instituții pentru obținerea avizelor în baza cărora se eliberează, spre exemplu, autorizația de construire. Un element inovator îl reprezintă faptul că acest ghișeu unic este, în același timp, și o platformă electronică care asigură posibilitatea încărcării și transmiterii online a tuturor documentelor necesare. Implementarea acestui sistem informatic va contribui la reducerea substanțială a timpului de obținere a documentațiilor, urgentarea procesului și creșterea transparenței, oferind cetățenilor posibilitatea unei monitorizări, în timp real, a cererilor depuse.

O altă aplicație pe care forul administrativ județean urmează să o integreze și să o implementeze în Strategia de informatizare a instituției, o reprezintă Atlasul Teritorial. Acesta reprezintă un sistem informatic integrat care dorește să vină în sprijinul decidenților care implementează politici publice în domeniul dezvoltării teritoriale județene, printr-o fundamentare tehnico-economico-socială cât mai riguroasă. Astfel, prin intermediul noii aplicații se vor putea analiza și urmări în timp și spațiu o serie de indicatori din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, locuirii și dezvoltării regionale, etc. În plus, Atlasul Teritorial va reuni bazele de date disponibile ale diverselor instituții publice din județ, asigurând un acces interactiv și permanent la informații actualizate necesare procesului decizional și planificării strategice a județului.

Nu în ultimul rând, proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) vizează și implementarea unei soluții electronice de gestionare a documentelor create în cadrul instituției – digitalizarea arhivei. Această măsură de simplificare a administrării documentelor, respectiv de scanare și retro-digitalizare a arhivei, este absolut indispensabilă în contextul activității tot mai complexe desfășurate de Consiliul Județean, instituție care aproape își dublează, anual, actele prelucrate în cadrul aparatului de specialitate.

Valoarea totală a proiectului este de 3.901.772 lei, din care finanțarea nerambursabilă solicitată se ridică la suma de 3.823.736,56 lei, ceea ce reprezintă un procent de 98% din valoarea eligibilă a proiectului. De asemenea, Consiliul Județean Cluj, în calitate de beneficiar, va contribui la cofinanțarea proiectului cu suma de 78.035,44 lei. Durata de implementare e de 30 luni.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

6 − three =