Pe scurt despre programul Partidului Socialiștilor pentru alegerile parlamentare

PSRM

Cu toate că tematica alegerilor legislative din Republica Moldova este o temă care se află în centrul atenției opiniei publice din Republica Moldova, campania electorală din Republica Moldova a început oficial doar la data de 25 ianuarie 2019. Dacă până acum discutam despre o așa numită campanie (pre)electorală indiferent despre ce formațiune politică din Republica Moldova ar fi vorba, de acum și până la data de 22 februarie (dar și după 25 februarie pentru că în perioada 23-24 februarie 2019 nu vom putea avea parte de campanie electorală potrivit legislației din acest domeniu în Republica Moldova) vom avea posibilitatea să discutăm despre campania oficială și despre programele oficiale ale partidelor din Republica Moldova. În această ordine de idei ar fi binevenit să ne aducem aminte despre una dintre formațiunile politice din Moldova care va avea, fără îndoială, un cuvânt greu de spus în cadrul următoarelor alegeri parlamentare – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Unele referiri privitoare la campania (pre)electorală  a P.S.R.M.

La fel ca Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor, condus de președintele Igor Dodon și având-o drept cap de listă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe Zinaida Greceanîi, a intrat în campania electorală mult mai repede decât începutul oficial al campaniei electorale (25 ianuarie 2019)[i]. Așa cum a fost menționat și cu alte ocazii[ii][iii], precampania socialiștilor își are începutul la mitingul organizat de P.S.R.M. la Chișinău, pe Piața Marii Adunări Naționale, în data de 18 noiembrie 2018. După cum ne putem aduce aminte, mitingul în cauză a constituit oportunitatea pentru socialiști pentru a anunța „10 priorități strategice ale partidului pro-prezidențial – Partidul Socialiștilor”[iv][v]. Asemănător strategiei aplicate de P.D.M., socialiștii au lansat un set de prevederi care ne fac să ne aducem aminte de populismul care se face prezent , mai ales, înaintea alegerilor.

Un prim punct enunțat în platforma făcută publică în data de 18 noiembrie se referă la „majorarea pensiei medii până la 300 euro și a salariului mediu până la 600 de  euro”[vi]. Demn de menționat este faptul că și în platforma P.D.M. putem găsi o prevedere asemănătoare cu varianta propusă de socialiști. În textul democraților, lansat cu o lună mai devreme decât varianta P.S.R.M., se menționa faptul că P.D.M. a lansat o propunere de restructurare a sistemului de salarizare, proiect denumit „Salarii bune pentru Moldova” în care, printre altele, se preciza că „salariile vor crește cu 20, 50 și pentru unii chiar cu 90  de procente”[vii].

Cel de-al doilea subpunct menționat de socialiști, intitulat „Medicină gratuită”, face referire la faptul că socialiștii propuneau ideea prin care să stopeze „definitiv închiderea spitalelor și a policlinicilor”[viii]. La acest capitol programul democraților, spre comparație, este mai elaborat și conține prevederi precum încercarea de a asigura „cel puțin un medic în fiecare sat din Moldova” sau continuarea programului de dotare cu ambulanțe derulat deja în Republica Moldova[ix].

Al treilea subpunct al precampaniei P.S.R.M., intitulat „Învățământ de stat gratuit – de la cel preșcolar la cel universitar”, socialiștii spun că „nu va fi  închisă nici o școală sau grădiniță”[x]. La acest capitol, prevederile celor două formațiuni se intersectează atunci când atât socialiștii ct și democrații dau garanții că nici o școală nu va fi închisă. Comparativ cu programul P.S.R.M., formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc adaugă referiri privitoare la creșterea calității învățământului, asigurarea școlilor cu teren de sport, rezolvarea lipsei locurilor în creșe și grădinițe, racordarea preocupărilor științifice din Republica Moldova la realitățile internaționale la zi[xi].

Al patrulea subpunct promovat de P.S.R.M. este cu referire la opoziția socialiștilor față de reforma administrativă în Republica Moldova: „noi nu vom admite lichidarea raioanelor și a primăriilor”. Lichidarea raioanelor, potrivit concepției socialiștilor, va atrage după sine închiderea spitalelor, policlinicilor, școlilor, grădinițelor de copii[xii][xiii][xiv].

Cel de-al cincilea subpunct al precampaniei P.S.R.M. face referire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova.  Chiar dacă principalul obiectiv al politicii externe a P.S.R.M. ar fi restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă, socialiștii promit că vor duce o politică echilibrată între Occident și Rusia.

Cel de-al șaselea subpunct al programului (pre)electoral al P.S.R.M. este prevederea ce face referire la păstrarea neutralității Republicii Moldova. Această prevedere comportă o notă de originalitate în programul P.S.R.M. În cazul acestei mențiuni se face referire la faptul că  Republica Moldova trebuie să stea departe de orice bloc militar: „nu trebuie să aderăm la vreun bloc militar”. În aceiași ordine de idei trebuie amintit faptul că socialiștii nu doresc aderarea RM la N.A.T.O. și urmăresc închiderea biroului N.A.T.O. de la Chișinău: „nu vom admite aderarea la N.A.T.O. și vom cere închiderea biroului N.A.T.O la Chișinău”[xv][xvi].

Al șaptelea subpunct din programul (pre)electoral al P.S.R.M. face trimitere la reîntregirea țării prin soluționarea conflictului transnistrean: „vom obține soluționarea diferendului transnistrean, în comun cu conducerea Transnistriei și cu garanții internaționali ai reglementării conflictului”.

Următorul punct este una dintre cele mai cunoscute subiecte de discuție promovat de P.S.R.M. (unul original, de altfel) – interzicerea mișcărilor unioniste: „Toate partidele și mișcările unioniste precum și „Marșurile Unirii”, vor fi declarate în afara legii”[xvii].

Penultimul subpunct al programului (pre)electoral al P.S.R.M. este referitor la apărarea valorilor tradiționale. Aici socialiștii fac referire la apărarea familiei și a ortodoxiei: „vom apăra ortodoxia – religia noastră tradițională și vom pune capăt propagandei ideologiei anti-familie din țara noastră!”[xviii] Această prevedere conține o notă de originalitate.

O altă prevedere originală în cadrul programului (pre)electoral al P.S.R.M. este legat despre schimbarea formei de guvernare a Republicii Moldova  spre republica prezidențială: „președintele ales de popor va forma guvernul și verticala executivă a puterii”[xix].

Programul electoral al P.S.R.M. –  continuator și complementar al programului de 10 puncte

Programul electoral al P.S.R.M., lansat la 26 decembrie 2018, se prezintă drept un fir care face logică acea tranziție de la campania (pre)electorală la campania oficială. Documentul programatic al socialiștilor conține o serie de prevederi care au fost deja discutate în cele de mai sus. Ceea ce ar fi de adăugat este faptul că în cadrul programului electoral aceste aspecte sunt prevăzute mai în detaliu raportat la planul  în 10 puncte prezentat de P.S.R.M. în cadrul mitingului din 18 noiembrie 2018.

În programul electoral, în conformitate cu tradițiile populiste, socialiștii promit că vor crea locuri de muncă și vor oferi și pensii decente, la care se adaugă promisiunile de creștere a nivelului de trai.

La capitolul educație (și la lupta împotriva unionismului) trebuie amintită și dorința liderilor P.S.R.M. de a introduce cursul de „Istoria Moldovei” în școli. Cel puțin la nivel discursiv, socialiștii se înscriu l și ei în lupt anticorupție. Printre altele,  socialiștii fac anumite propuneri cu  referire la domeniul ecologic, prevederi ce fac trimitere la crearea unei rețele de parcuri și rezervații naționale, protejarea și construirea de zone verzi etc[xx].

Concluzii

Programul electoral prezentat de liderii P.S.R.M. se prezintă ca fiind un document care poartă o notă originală. Printre punctele care nu le regăsim la alte formațiuni politice sunt prevederile cu referire la lupta împotriva unionismului sau opoziția P.S.R.M. față de reforma administrativă discutată de multă vreme în Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] http://alegeri.md/w/Partidul_Sociali%C8%99tilor_din_Republica_Moldova_la_alegerile_parlamentare_din_2019

[ii] http://trb.ro/2018/12/ce-scopuri-urmareste-in-campania-electorala-partidul-socialist-al-republicii-moldova/

[iii] http://trb.ro/2018/11/inceput-de-campanie-preelectorala-pentru-partidul-socialistilor-din-republica-moldova/

[iv] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[v] http://socialistii.md/petru-burduja-a-prezentat-prioritatile-programului-electoral-al-psrm-in-circumscriptia-nr-30/

[vi] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[vii] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[viii] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[ix] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[x] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xi] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[xii] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xiii] http://socialistii.md/psrm-se-pronunta-categoric-impotriva-reformei-administrativ-teritoriale-acest-haos-trebuie-oprit/

[xiv] http://socialistii.md/psrm-se-opune-reformei-administrativ-teritoriale/

[xv] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xvi] http://socialistii.md/in-fata-centrului-nato-socialistii-au-declarat-ca-vor-lupta-pentru-neutralitatea-tarii/

[xvii] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xviii] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xix] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf

[xx] http://alegeri.md/images/8/85/Program-electoral-psrm-2019.pdf

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 4 =