Despre programul electoral al Partidului Comuniștilor din Moldova pe scurt[i]

Voronin

Până la alegerile legislative din Republica Moldova au mai rămas doar două săptămâni, timp în care formațiunile politice trebuie să își facă auzită platforma electorală. În aceste zile suntem martorii la tot felul de declarații cu caracter electoral ce sunt lansate de formațiunile electorale ce s-au înscris cu candidați pentru alegerile de care nu ne desparte prea mult timp. În acest context în care în presă apar tot felul de declarații, este foarte important să ne concentrăm asupra prezentării programelor electorale ale formațiunilor înscrise în campania electorală pentru publicul din România. O astfel de abordare are, în primul rând, rolul de a familiariza publicul din România cu principalele evoluții politice din Republica Moldova. De asemenea, trebuie menționat faptul potrivit căruia cei ce au urmărit campaniile electorale din ultimii ani de dincolo de Prut cunosc faptul că tematicile abordate sunt diferite decât cele cu care suntem obișnuiți aici în România.

În primul rând, nu trebuie uitat faptul potrivit căruia Republica Moldova, asemenea Ucrainei, reprezintă o țară în care divizarea opțiunilor geopolitice în rândul populației sunt mult mai accentuate decât aici în România. În al doilea rând, trebuie amintit faptul că în țara vecină există o puternică confruntare între cei ce susțin continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, în timp ce o bună parte din societatea de dincolo de Prut dorește ca țara să meargă pe consolidarea relațiilor strategice cu Federația Rusă. De aici vine și caracterul vădit geopolitic (axat pe dezbaterea Est versus Vest) în campaniile electorale din Republica Moldova de după obținerea independenței. Din cauza faptului că societatea din Republica Moldova este divizată, consider că publicul cititor din România trebuie să fie ținut la curent cu tot ceea ce este discutat de către acele formațiuni politice autoproclamate ca fiind pro europene, unioniste sau stataliste (cele ce susțin necesitatea conservării neutralității Republicii Moldova și a apropierii Republicii Moldova de Federația Rusă). Din această perspectivă este important să informăm publicul cititor din România atât cu cele ce se publică în presa de limbă română cât și în resursele informaționale de limbă rusă din Republica Moldova.

Pentru că am făcut această aserțiune introductivă, consider că se merită să facem o trecere în revistă a câtorva aspecte generale care sunt atinse în campaniile electorale din Republica Moldova. În primul rând, trebuie amintit faptul potrivit căruia campaniile electorale din Moldova se axează pe temetici geopolitice (partidele oscilează între integrarea eurasiatică și integrarea europeană). De asemenea, formațiunile politice din Moldova obișnuiesc să aducă multe critici la adresa guvernării (specific partidelor din opoziție). Ca un aspect original față de campaniile electorale din România, unele formațiuni din Republica Moldova (Partidul Liberal fiind doar un exemplu în acest sens) și-au stabilit ca obiectiv reunirea cu România. La polul opus se situează Partidul Socialiștilor care dorește să scoată în afara legii formațiunile și mișcările unioniste. De asemenea, tot socialiștii sunt cei ce susțin păstrarea neutralității Republicii Moldova și se opun aderării țării la N.A.T.O.  Mai toate formațiunile politice discută despre lupta anticorupție, precum și despre investigarea „furtului miliardului” sau aduc o serie de promisiuni populiste în domeniul social, de infrastructură, educație sau de politică externă.

Făcând această introducere propun să facem o scurtă analiză referitoare la una dintre cele mai importante formațiuni politice din ultimii 20 de ani din Republica Moldova și anume Partidul Comuniștilor condus de ex-președintele Republicii Moldova – Vladimir Voronin. De ce este important să analizăm campania electorală a P.C.R.M.? Sunt cel puțin două motive pentru care trebuie să facem acest lucru. Primul motiv este faptul potrivit căruia P.C.R.M. a fost la guvernare în Republica Moldova între 2001-2009. Al doilea motiv este faptul că în aceiași perioadă președinte al țării a fost liderul acestei formațiuni politice – Vladimir Voronin. La acest aspect se mai adaugă faptul că unele personalități precum Igor Dodon (actualul președinte al Republicii Moldova) a fost membru al Partidului Comuniștilor între 2010-2011, urmând ca din 2011 cariera sa să fie strâns legată de Partidul Socialiștilor, o altă formațiune politică din Republica Moldova care poate fi considerată ca fiind pro rusă, așa cum se mai consideră despre P.C.R.M.

În ceea ce privește temele specifice ale programului comuniștilor trebuie menționat faptul potrivit căruia sloganul electoral al P.C.R.M. este „Comuniștii la putere – ordine în țară!”, un slogan prin care comuniștii dau de înțeles că aceștia învinuiesc guvernarea pentru greșelile comise de partidele pro europene în cei 10 ani de guvernare[ii]. Aici se cuvine să amintim un spot publicitar al P.C.R.M. din data de 2 februarie 2019 în care se spune că „ei  au venit la putere numai în urma pogromurilor din 7 aprilie. Ei pot doar să nimicească. Timp de 10 ani ei ne distrug țara. Ei aduc haos, fraude, corupție. În 10 ani Moldova a devenit cea mai săracă țară, un stat capturat, condus de mafie. Furtul miliardului, falimentul economic, sărăcia totală, exodul în masă al populației – iată principalele rezultate ale guvernării lor. Este timpul să spunem „nu” bandiților la putere! E timpul să alegem viitorul! Comuniștii la putere – ordine în țară!”[iii]. După cum se poate vedea atât din manifestul P.C.R.M., precum și din spotul transcris mai sus, comuniștii moldoveni se poziționează împotriva partidelor aflate la guvernare și se poziționează împotriva referendumului organizat, în aceiași zi cu alegerile parlamentare, de către Partidul Democrat din Moldova.

Concluzii

Spre deosebire de celelalte formațiuni politice înscrise în cursa electorală, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și-a concentrat discursul asupra criticării guvernării fără a da foarte multe detalii referitoare la măsurile pe care le-ar adopta P.C.R.M. în cazul în care ar ajunge la guvernare. Se pare că această carte va fi calul de bătaie al comuniștilor în luna ce a mai rămas până la alegerile parlamentare ce sunt programate la finalul acestei luni în Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] http://alegeri.md/w/Partidul_Comuni%C8%99tilor_din_Republica_Moldova_la_alegerile_parlamentare_din_2019

[ii] http://alegeri.md/w/Declara%C8%9Biile_PCRM_%C3%AEn_perioada_alegerilor_parlamentare_din_2019#29_ian_2019

[iii] http://www.pcrm.md/main/index_md.php?action=news&id=14913.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − three =