Pasivitatea Comisiei Electorale Centrale. Care vor fi consecințele pentru rezultatele alegerilor parlamentare 2019

Justitia in Republica Moldova

Acuzațiile reciproce ale candidaților privind încălcarea Codului Electoral al Republicii Moldova (RM) apărute recent în mass-media, a devenit o sursa enormă de PR de care beneficiază toate partidele implicate în scrutinul parlamentar. Ghem încâlcit de acuzații, aruncat în fața publicului larg în legătura cu încălcările legate de utilizarea resurselor administrative de către candidați are scopul de a duce în eroare decizia alegătorului, de a sustrage și de a transfera atenția de la propriile ilegalități comise.

Acuzațiile reciproce în încălcările Codului Electoral RM prezentate de reprezentanții mass-media și portalurile de știri arată aproximativ astfel:

  • PSRM, nemulțumit cu decizia CEC a depus 48 de plângeri împotriva tuturor oponenților electorali cu intenția de a stabili „dreptatea”;

  • PSRM a depus și două contestații în legătura cu plângerile depuse de Partidul Șor și PDM.i Partidul Șor, care susține faptul că PSRM abuzează de suportul oferit din partea președintelui Moldovei și în special acuzând pe toți, înafara de Partidul Democrat.

  • PDM, care acuză acțiunile PSRM și platformei ACUM;

  • Platforma ACUM care de numeroase ori a depus plângeri în legătura cu acțiunile ilegale a oponenților;

  • Partidul Liberal, considerat eroul plângerilor în instanță – a inițiat acest trend, care a depus contestație la CEC în legătura cu încălcările legislației electorale de către PSRM și Dodon.

Idea centrală a acuzațiilor este de a atrage atenția Comisia Electorală Centrală (CEC) asupra încălcărilor legii electorale și de a stabili dreptatea. Însă câteva aspecte rămân sub semnul întrebării: Cât de independentă este CEC? De ce Comisia Electorală Centrală nu reacționează? Cine spune adevărul și cine face declarații necinstite? Cât de legitime sunt alegerile parlamentare și în ce măsură se urmăresc principii democratice?

Conținutul contestației Partidului Liberal și decizia Comisiei Electorale Centrale

Așadar, sintetizând o mulțime de comunicate de presă și articole jurnalistice, lucrurile care au generat o rezonanță considerabilă în mass-media locală stau aproximativ astfel: în data de 4 februarie, Partidul Liberal (PL), condus de Dorin Chirtoacă, depune o contestație privind acțiunile încălcării Codului Electoral al RM comise de un concurent electoral, în speță PSRM, atât direct prin candidații și membrii săi, cât și prin intermediul instituției prezidențiale. Astfel, liberalii acuză atât președintele Republicii Moldova, Igor Dodon cât și PSRM de utilizarea resurselor administrative prezidențiale în campania electorală cât și susținerea politică și electorală din străinătate din partea Federației Ruseii:

  1. Susținerea Politică și electorală din străinătate din partea Federației Ruse (Amnistia și exportul).

  2. Susținerea financiară din străinătate – achitarea de către „GazpromAvia” a zborului lui Igor Dodon.

  3. Folosirea imaginii Personalităților din străinătate: Vladimir Putin, Patriarhul Kiril, Valentina Matvienko etc.

  4. Folosirea resurselor administrative ale președinției prin agentul electoral declarat al PSRM, Igor Dodon, organizarea de evenimente la Chișinău, Comrat, Soroca, Ocnița: organizarea, săli de evenimente, transport etc.

  5. Oferirea de bani alegătorilor: cadouri de 10,000 lei oferite la întâlnirile electorale de la Soroca și Ocnița.

Astfel au fost încălcate articolele art. 41, alin 3), lit a), d) și h) precum și articolul 58, alin. 8) din Codul Electoral.iii

În data de 8 februarie, CEC a avertizat PSRM și a atras atenția Administrației Prezidențiale asupra inadmisibilității implicării în campania electorală. „Atragem atenția Administrației Prezidențiale asupra utilizării resurselor administrative de către PSRM sub formă de imagini, atribute și autoritate prezidențială ca instituție constituțională. Pedeapsa este sub forma unui avertisment”, a declarat Iurie Ciocan, membru al CEC.iv

Iar în data de 12 februarie președintele PL a declarat că va depune în mod repetat contestație la CEC prin care v-a solicita excluderea socialiștilor din acest scrutin.

Partidul Shor acuză PSRM

Ulterior depunerii primei sesizări de către liberali, în data de 5 februarie, Partidul Shor „copiază” acțiunile PL și depun și ei o contestație împotriva socialiștilor la Comisia Electorală Centrală, unde acuză PSRM de încălcarea legislației și a normelor electorale. De asemenea, Partidul Shor susține că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar beneficia de sprijin indirect de peste hotare.v

La conferința de presă susținută de Ilan Shor, cu tema „Argumente în plus că PSRM trebuie exclus din cursa electorală”, a menționat că „…acțiunile PSRM și ale lui Dodon sunt o modalitate de a justifica cheltuielile și de a da un raport fața de creditorii care au sponsorizat compania electorală a PSRM…”.vi Evident, că Shor menționează aici de „cheltuieli suplimentare” pentru organizarea mitingurilor de protest desfășurate în fața sediului CEC.

Fenomenul asupra cărui aș dori să mai atrag atenția este flexibilitatea Partidului Shor, care a demonstrat o capacitatea sporită de a utiliza informații și diverse situații în favoarea să. Din punct de vedere a dinamicii, Partidul Shor a obținut rezultate deosebite comparativ cu celelalte partide în perioada electorală. Acest lucru se datorează faptului că liderul acestei formațiuni, Ilan Shor, are nevoie cu orice preț să obțină imunitatea parlamentară, în caz contrar el va fi nevoit să iasă din politica Moldovei. vii

Reacțiile PSRM împotriva deciziei CEC

Luni 11 februarie 2019, PSRM a organizat o acțiune de protest la Comisia Electorală Centrală. Câteva sute de persoane (pe site-ul PSRM se menționează câteva mii) au participat la această acțiune, fluturând steaguri cu simboluri și bannere PSRM: „CEC nu este un circ!”, „Pentru alegeri corecte!”, „Nu, dictatură!” și „Destul!”.

Ei au protestat împotriva deciziei CEC, prin intermediul căreia era avertizat PSRM de utilizarea resurselor administrative prezidențiale în campania electorală. Protestatarii au declarat presei că se tem de „alte atacuri împotriva PSRM și retragerea ulterioară a acestora de la alegeri”. viii

Secretarul executiv al partidului PSRM, care candidează pentru un nou mandat parlamentar, Vlad Batrîncea, a declarat că evenimentul a avut drept scop de a apăra „drepturile, Constituția, libertatea și alegerile corecte”.

Ne-am adunat pentru a arăta că nu ne temem. Nu are sens să ne fie frică, este imposibil să ne fie frică și trebuie să protejăm oamenii, alegerea lor. Declarăm un protest constant! Un protest până când democrația va veni în Moldova, iar oamenii vor alege în mod liber un nou guvern. Democrații nu pot câștiga alegerile sincer și prin urmare încearcă să elimine PSRM din alegeri prin slujitorii săi, cum ar fi Shor și Chirtoacă”, a menționat Vlad Batrîncea.

El a avertizat că „dacă PSRM va fi exclus din procesul electoral, alegerile vor fi recunoscute ca nelegitime, atât pe plan intern, cât și în străinătate”. ix

Totodată, în data de 11 februarie, PSRM a depus 48 de plângeri și 2 contestații la CEC, în care sunt menționate cazuri de utilizare a resurselor administrative, acte de corupție, finanțare deghizată de către partidele oponente. Iar în data de 12 februarie, socialiștii au mai depus alte 10 plângeri.

Maxim Lebedinschi a menționat că, „potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, premierul și președintele Parlamentului urmau să-și suspende puterile din momentul în care au fost nominalizați și înregistrați ca și candidați în campania electorală dar ei combină activitățile politice și de stat. Ei trebuie să demisioneze și să nu utilizeze resursele administrative sau înregistrarea lor în calitate de candidați trebuie sa fie anulată”.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, în campania electorală au fost stabilite cazuri de implicare a secretarilor de stat, șefilor departamentelor, primarilor, președinților raioanelor și a altor funcționari care au influența în mod direct asupra procesul electoral. x

Consecințele pasivității Comisia Electorală Centrală

Acest subiect este unul complicat datorită misiunii foarte importante a CEC în procesul electoral și anume de reglementare, monitorizare și penalizare a partidelor implicate în cursa electorală care încalcă legislația în vigoare. Însă obiectivitatea deciziilor CEC nu este suficientă sau CEC urmărește scenariile prestabilite de „cineva” evitând să observe încălcări ale Codului Electoral a RM și a Constituției RM.

Sunt mai multe întrebări care au ca subiect activitatea sau inactivitatea CEC: Cum CEC l-a acceptat pe Ilan Shor, președintele Partidului Shor, care a fost condamnat la 7,5 ani de pușcărie, să participe la scrutinul parlamentar?xi Sau de ce Comisia Electorală Centrală a ignorat încălcările evidente de agitație politică în perioada preelectoralaxii („…cine nu știe votează steaua…”) care au fost prezente cu două săptămânii înainte termenului prestabilit pentru începerea campaniei electorale?

Lipsa acțiunilor din partea CEC sugerează că rezultatele alegerilor parlamentare sunt deja predeterminate și nu are sens de a acționa pentru restabilirea ordinii, pentru că acțiunile oponenților nu constituie un risc semnificativ pentru PSRM?

De aici și rezultă pedeapsa mică, „sesizarea”, pentru încălcările efectuate de PSRM și președintele Igor Dodon. La scrutinul parlamentar trecut, Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, a fost aspru pedepsit pentru aproximativ aceleași acuzații.

Cu toate acestea comentariile ostile din partea PSRM și acțiunile agresive precum mitingurile în fața CEC demonstrează cât de nesemnificativ este CEC în reglementarea procesului electoral. Sau cum rezultă din experiențele recente, de exemplu cazul lui Andrei Năstase, când „legea” a fost aplicată după afișarea rezultatelor.

În orice caz până la desfășurarea scrutinului parlamentar au mai rămas câteva zile, iar misterele acestor alegeri vor ieși atunci la suprafață, iar electoratul moldovean va putea observa cine cu cine a jucat sau împotriva cui a jucat.

Gheorghe Guminiuc


i http://ntv.md/news/21509

ii https://cec.md/storage/ckfinder/files/contestatie50.pdf

iii https://cec.md/storage/ckfinder/files/contestatie50.pdf

iv https://ru.publika.md/cik-vynes-preduprezhdenie-partii-socialistov_2174959.html

v https://unimedia.info/ro/news/e1c6ce8db436eb14/partidul-sor-a-depus-o-sesizare-impotriva-psrm-socialistii-sunt-acuzati-de-finantare-indirecta-de-peste-hotare.html

vi https://www.facebook.com/ilanshorofficial/videos/374411920020999/

vii http://trb.ro/2019/02/proiectul-shor/

ix http://www.infotag.md/politics-m9/272237/

x http://socialistii.md/ru/socialisty-obrashhajut-vnimanie-na-narushenija-izbiratelnogo-zakonodatelstva/

xi http://trb.ro/2019/02/proiectul-shor/

xii http://trb.ro/2019/02/cele-mai-populare-partide-retelele-sociale/

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × 4 =