Pe scurt despre vizita președintelui Igor Dodon la Moscova. O vizită cu miză electorală pentru alegerile din 2019

Dodon

În cursul săptămânii trecute, președintele Republicii Moldova a întreprins o vizită oficială la Moscova. În cadrul acestei vizite, liderul de la Chișinău a avut o întrevedere cu Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, urmând ca a doua vizită să aibă loc în compania președintelui rus, Vladimir Putin.

Deplasarea președintelui Republicii Moldova la Moscova trebuie analizată prin prisma evenimentelor ce au loc în Republica Moldova în ultima perioadă și, mai ales, în contextul în care, peste câteva luni, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă un nou legislativ.

Vizita oficială a lui Igor Dodon la Moscova este emblematică în sensul în care demonstrează scindarea între Guvernul Republicii Moldova (la care se mai adaugă o parte dintre parlamentarii în exercițiu de la Chișinău), care se consideră proeuropean și care se situează pe o poziție diametral opusă față de președintele Igor Dodon care susține vectorul integrării eurasiatice în politica externă a republicii Moldova.

Vizita lui Igor Dodon în Rusia, deși nu a adus în discuție situația din Republica Moldova cu privire la aleferi, arată faptul potrivit căruia campania electorală va fi dominată de dezbaterile geopolitice Uniunea Europeană versus Rusia

Vizita oficială întreprinsă de președintele Republicii Moldova în capitala Rusiei trebuie văzută, în primul rând, ca un preambul al alegerilor Parlamentare ce vor avea loc în Moldova în iarnă. De ce să considerăm această vizită drept un preambul pentru alegerile parlamentare din februarie? Explicația pe care aș putea să o ofer este una foarte simplă. Faptul că membrii Guvernului moldovean fac vizite la Bruxelles sau primesc oficiali europeni la Chișinău, iar Igor Dodon efectuează deplasări oficiale la Moscova arată încă odată că alegerile din iarnă se vor constitui pe dezbaterea geopolitică „Vest versus Est” sau „UE versus Rusia”. Alegerile parlamentare vor fi marcate de înfruntarea acestui binom geopolitic, iar vizita lui Igor Dodon în Rusia arată că lunile până la alegeri vor fi complicate, iar dezbaterile dintre cele două tabere vor fi aprinse până la alegeri, dar și după formarea unui nou legislativ și guvern.

Igor Dodon a avut o întrevedere atât cu Patriarhul Kirill, precum și cu președintele rus, Vladimir Putin

Miercuri, 31 octombrie 2018, a început vizita oficială a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon (este vorba despre o primă vizită oficială întreprinsă de Igor Dodon în Rusia în calitate de președinte al Republicii Moldova). În cadrul acestei vizite, șeful de stat (al Republicii Moldova) a avut o întrevedere cu Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, precum și cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Cei doi președinți au discutat chestiuni legate de relaționarea dintre cele două țări în domeniul comercial-economic și umanitar, precum și probleme regionale de actualitate[i].

Republica Moldova – partener stategic pentru Vladimir Putin[ii]

Cu ocazia vizitei președintelui republicii Moldova la Moscova, președintele rus, Vladimir Putin a declarat că țara sa acordă o importanță deosebită relațiilor pe care le are cu Republica Moldova: „Noi acordăm atenție mare dezvoltării relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Considerăm Moldova unul dintre partenerii prioritari (ai Rusiei) în spațiul post-sovietic. În ultima vreme, mulțumită eforturilor depuse de dumneavoastră (cu referire la Igor Dodon), situația se modifică, mai ales în sfera relațiilor comercial-economice. Sunt deschise o serie de companii alimentare și producătoare de vin și agriculturale concentrate pe exporturile pe piața din Rusia. Anul trecut, creșterea importurilor din Moldova a crescut 40%, iar această tendință continuă. Anul acesta, pentru prima jumătate a anului, este înregistrată o creștere de încă 14%. În linii mari, în această sferă,  se desfășoară pe un trend ascendent. Sper ca acest trend să continue în viitorul apropiat[iii].

Rusia-principalul sprijin pentru președintele Igor Dodon[iv][v]

Igor Dodon a subliniat că între Federația Rusă și Republica Moldova, tradițional, au loc relații frățești și strategice. Cu referire la relațiile Republicii Moldova și Federația Rusă Dodon a menționat faptul că „aceasta a fost, este și va fi”, acesta făcând aluzie la faptul că Moldova va continua să întrețină relații bune cu Rusia. Totodată, liderul de la Chișinău a ținut să precizeze faptul că „nimeni nu va distruge” (relațiile Moldovei cu Rusia). Noi avem cel puțin șase domenii în care există relații destul de bune în ultima perioadă. Avem o viziune comună în ceea ce privește valorile spirituale, iar Biserica Moldovei este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse. Noi ne-am întâlnit cu Înaltpreasfințitul Patriarh Kirill cu care am discutat cu referire la modul în care se desfășoară lucrurile  în Republica Moldova.
Popoarele noastre au o istorie multiseculară comună. Avem strânse legături economice. Dumneavoastră ați vorbit despre creșterea comerțului în decursul anului trecut. Noi am reușit să schimbăm tendința care era înregistrată în perioada 2013-2016 [în care s-a înregistrat o scădere a schimburilor comerciale cu Federația Rusă], iar pentru ultimii doi ani se înregistrează o creștere.

Pe unele produse de export, piața din Federația Rusă reprezintă piața în care Republica Moldova își exportă 80-90% dintre produsele sale. Este vorba despre mere, struguri și alte produse. Pe câteva poziții de produse, cum ar fi produsele de vinificație, procentajul este mic, încă nu am apucat să ne întoarcem[vi].

Alegerile din 2019 vor reprezenta un moment important pentru Republica Moldova pe plan internațional
Așa cum au mai spus-o și alții[vii], alegerile parlamentare din februarie 2019 vor constitui un nou punct de reper pe care se va baza Chișinăul în coordonarea politicii sale externe. Dacă socialiștii vor acumula mai multe mandate decât au în actualul legislativ, atunci ar putea să aibă o influență mai mare asupra modului în care instituțiile de stat (mai ales Guvernul RM) vor coordona politica externă a Moldovei. În cazul în care formațiunile proeuropene vor avea mai multe locuri în viitorul legislativ, atunci acestea ar putea exercita o influență mai mare în domeniul politicii externe a Republicii Moldova. Totodată însă, trebuie remarcat faptul că, într- o perspectivă de durată, partidele proeuropene speră să obțină o mică victorie împotriva socialiștilor pentru a putea spera la „detronarea” lui Igor Dodon în 2020, fapt care, în eventualitatea întâmplării acestuia, ar putea constitui o șansă pentru aceste partide de a aduce un președinte îndreptat înspre Uniunea Europeană. Realistic vorbind însă, cele două scenarii (care iau în calcul victoria unuia dintre cele două curente de gândire geopolitică) sunt destul de puțin probabile, fapt care face partidele să încerce să „dea totul pe teren” încă de pe acuma. Mai mult de atât, de rezultatul alegerilor va depinde nu doar soarta Moldovei, ci și soarta președintelui Republicii Moldova în funcția de șef al statului moldovean.

Un posibil scenariu în Republica Moldova

În contextul în care Igor Dodon întreprinde o vizită importantă în Federația Rusă doar cu câteva luni înainte de alegeri, trebuie înțeles faptul că atât această vizită, precum și multe alte evenimente alfate în desfășurare în Republica Moldova, urmăresc un singur obiectiv: pregătirea terenului pentru alegerile din luna februarie 2019. Vizita lui Igor Dodon la Moscova, cele discutate acolo și rezultatele la care s-a ajuns[viii], au roul de a pregăti spațiu de manevră pentru socialiști, în timp ce alte partide din Parlament fac propuneri legislative (încercările de modificare a limbii de stat[ix]) menite să atragă voturi pentru partidele proeuropene.

În acest context, este destul de clar faptul că dezbaterile geopolitice de gtipul „Est versus Vest” vor continua până la alegeri și după acestea. Cel mai probabil, pe lângă dezbaterile intense ce vor avea loc în Moldova în perioada ce urmează, situația per ansamblu va fi caracterizată de perpetuarea instabilității politice și instituțională la nivel înalt în Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] https://www.kp.md/daily/26901/3946962/.

[ii] https://www.realitatea.md/dodon-i-realizarile-mare-e-dupa-intrevederile-cu-putin-2019-anul-r-moldova-in-f-rusa-2020-anul-f-ruse-in-r-moldova_86204.html.

[iii] https://www.kp.md/daily/26901/3946962/.

[iv] http://aif.md/glava-gosudarstva-podvel-itogi-vizita-v-rf-jetih-rezultatov-zhdali-mnogie-grazhdane-video/.

[v] http://socialistii.md/russkij-igor-dodon-rasskazal-ob-itogah-vstrechi-s-vladimirom-putinym/?lang=ru.

[vi] https://www.kp.md/daily/26901/3946962/.

[vii] http://aif.md/glava-gosudarstva-ob-otnoshenijah-moldovy-i-rossii-ot-rezultatov-vyborov-budet-zaviset-chto-dalshe/.

[viii] http://aif.md/glava-gosudarstva-podvel-itogi-vizita-v-rf-jetih-rezultatov-zhdali-mnogie-grazhdane-video/.

[ix] http://infoprut.ro/51028-lovitura-de-teatru-la-chisinau-parlamentarii-resping-limba-romana-ca-limba-de-stat-in-rep-moldova.html?fbclid=IwAR3bA00W3M-m6LQ-CN1-bk1v8rWqiiy6Z3gzvBYOtRapnTzTpvKMhexUlzo.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + 7 =