Duel preelectoral în Republica Moldova: Promisiunile opoziției vizavi de realizările guvernării, cine este mai credibil

electorale

Au mai rămas, practic, trei luni până la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care se vor desfășura pe 24 februarie 2019. Partidele au întrat deja în cursa electorală și și-au prezentat deja programele prin care să atragă simpatiile electoratului. Și dacă partidul de la guvernare își etalează realizările de până acum de ordin economic și social, opoziția prezintă un program electoral, care să scoată țara din impas.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) aflat practic de unul singur la guvernare în Republica Moldova de trei ani nu mai poate veni cu schimbări serioase de direcție sau cu noi strategii de dezvoltare.

Discursul și acțiunile Guvernului, majoritatea cu o tentă evident electorală, spun că sub conducerea înțeleaptă a partidului, țara a intrat deja pe calea cea dreaptă iar populația culege deja roadele unei bune guvernări.

Avalanșă de cadouri preelectorale de la Plahotniuc

Întrunit marți în şedinţa săptămânală, PDM a anunțat că pensionarii care au o pensie lunară mai mică de 2.000 de lei moldovenești (100 de euro), să primească, în luna decembrie, un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei moldovenești  (30 de euro).

De asemenea, Guvernul promite că va spori cu 12% mărimea compensațiilor lunare, acordate în perioada rece a anului familiilor sărace și va spori salariile poștașilor.

Poate aceste ajutoare, compensaţii, majorări de salarii şi de pensii au devenit posibile pentru că guvernarea noastră, guvernarea Partidului Democrat, a reuşit să acumuleze încasări importante la buget datorită ordinii şi reformelor pe care le facem, asigurând creşterea stabilă a economiei ţării, chiar dacă în toată regiunea există un fundal de instabilitate politică şi economică”, a declarat liderul democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Vă asigur că guvernarea Partidului Democrat ştie cum să menţină şi să amplifice creşterea economică, astfel încât în 2019 şi în următorii ani să venim cu noi creşteri salariale, cu majorări de pensii, premii şi ajutoare pentru toate categoriile de cetăţeni, pentru ca oamenii să aibă o viaţă mai bună aici, acasă”, a adăugat liderul partidului de guvernare din Moldova, care nu deține nicio funcție publică la moment însă este considerat la unison persoana care decide totul în Republica Moldova.

În aceeași ședință, Plahotniuc a anunțat că până la finele sesiunii curente a Parlamentului trebuie adoptată o altă reformă (evident populistă) promovată de către PDM, care presupune reducerea numărului deputaților în Parlamentul moldovean de la 101 la 61.

Majorări de salarii pentru cei mai slab plătiți bugetari, programe pentru tineri și de infrastructură

Cadourile recente continuă o serie de majorări de salarii și programe cu tentă electorală, inițiate încă în prima jumătate a anului. Este vorba despre programul Prima Casă, care presupune acordarea în special familiilor tinere creditelor ipotecare la o dobândă preferențială.

Până în prezent, au beneficiat de acest program aproape 900 de persoane.

Un alt program de rezonanță promovat de guvernul PDM este „Drumuri Bune” pentru Moldova, care presupune reabilitarea a 1.200 de kilometri de drumuri în aproape toate localitățile Republicii Moldova. Banii pentru acest proiect au fost alocați în special din Fondul Rutier, insuficienți pentru a asigura reparații calitative și, drept urmare, deja sunt semnalate numeroase cazuri că multe din ”Drumurile Bune” au fost reparate destul de prost. Cu toate acestea, impactul general al programului este unul pozitiv și o mare parte din satele moldovenești s-au ales astfel, pentru prima dată, cu drumuri asfaltate. Acum toți așteaptă primăvara pentru a vedea în ce se vor transforma drumurile respective. Una peste alta, s-a anunțat deja despre continuarea din primăvară a reabilitării infrastructurii rutiere prin Programul „Drumuri Bune II”, care își propune să repare 2.600 de kilometri de drum.

Altă serie de măsuri cu tentă electorală se referă la majorările de salarii. Începând cu 1 decembrie, salariile unor categorii de bugetari vor fi calculate cu majorări de 20, 50 și chiar 90 de procente, astfel că în luna ianuarie aceștia vor primi salarii majorate.

Domeniile vizate de reforma salarizării sunt educația, sănătatea, asistența socială și administrația publică locală. Peste 150 de mii de bugetari vor beneficia de aceste majorări.

De unde bani?

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, dă asigurări că bani pentru aceste majorări vor fi în bugetul de stat.

Comparativ cu anul 2018, pentru anul 2019 avem o majorare a Fondului de Salarizare cu circa 1,3 miliarde de lei (65 milioane de euro). Această sumă ne ajută ca să acomodăm această lege în spațiul fiscal, adică să avem suficienți bani pentru a achita salarii majorate”, susține ministrul Finanțelor.

Deși de majorări vor beneficia un număr semnificativ de bugetari, suma necesară nu este chiar atât de mare și guvernul va putea face față grație unor venituri în creștere la buget datorate optmizării administrației fiscal și vamale în urma unor reforme asistate de partenerii occidental de dezvoltare. De asemenea, și creșterea economică relativ bună, care se presupune că va fi în acest an de 4% permite sporirea veniturilor la buget necesare pentru majorări salariale și pentru unele programe de genul Prima Casă sau Drumuri Bune.

Problema e că aceste majorări și proiecte promovate de PDM nu sunt suficiente pentru a stăvili exodul masiv al populației cu care se confruntă Republica Moldova  în ultimii ani.

Salariile majorate până la 200 sau 300 de euro pe lună nu sunt cu mult mai tentante pentru cei ce pot alege să emigreze în Uniunea Europeană unde pot avea lefuri de 10 ori mai mari. Creșterea economică din Republica Moldova, care se bazează în continuare, în cea mai mare măsură atât pe transferurile bănești de la moldovenii ce lucrează peste hotare cât și pe consum, nu este una durabilă și nu poate fi suficient de mare pentru a accelera sporirea veniturilor populației astfel încât acestea să se apropie de cele mai modeste salarii din țările UE.

Pentru a obține o astfel de creștere economică sunt necesare investiții masive în sfera productivă care să asigure noi sute de mii de locuri de muncă bine plătite. Însă astfel de investiții, în pofida declarațiilor triumfaliste ale guvernanților, întârzie să vină. Mai mult decât atât, singurele investiții masive de acest gen, făcute în ultimii ani în fabricile automotive din Zonele Economice Libere nu vor mai veni în curând din cauza epuizării forței de muncă ieftine, principala atracție pentru ele.

Opoziția promite salarii de 550 de euro

Cele două partide de opoziție, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-au anunțat miercuri programul electoral, care ia în calcul toată această stare de fapt.

În prezent, salariul mediu pe țară este de 6.300 lei pe lună. „Noi vom crea condiții în primul mandat ca acesta să crească de aproape două ori – la peste 11.000 lei, iar pensiile să treacă de minimul de existență”, spun liderii blocului electoral ACUM (format de către cele două formațiuni politice; a avut lansarea platformei program la data de 28.11.2018).

În opinia lor, acest obiectiv poate fi obținut grație veniturilor mai mari în economie iar acestea pot fi asigurate de sporirea  productivității muncii.

Productivitatea, la rândul ei, poate fi sporită prin educație calitativă, pentru că o economie performantă înseamnă, în primul rând, forță de muncă calificată, instruită și competitivă, prin  sănătate, pentru că oamenii trebuie să fie sănătoși și apți de muncă dar și printr-o  infrastructură  dezvoltată, care să asigure confort și condiții de derulare a afacerilor în toate regiunile țării”, se spune în programul electoral al opoziției.

De unde bani?

Liderii blocului electoral ACUM spun că sporirea investițiilor va avea loc prin realizarea a trei obiective de bază:

  1. combaterea corupției mari, deoarece o țară coruptă nu poate fi prosperă;
  2. instituții publice eficiente, deoarece o țară fără instituții publice competente nu poate fi productivă;
  3. garantarea statului de drept, deoarece o țară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă.

În baza creșterii anticipate de noi stau calcule exacte: salariul mediu poate ajunge la 11.000 lei în primul nostru mandat printr-o creștere a investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual. Fiecare cetățean, indiferent de venitul său, ar trebui să se aștepte la o creștere aproape dublă a salariului său”, spun reprezentanții blocului opoziției.

Totodată, obiectivul blocului electoral ACUM este ca pensia minimă să depășească nivelul minim de existență, iar pe termen lung, să ajungă la 42% din salariul mediu pe economie (de la 20% cât este acum), conform standardelor europene.

Pentru a atinge aceste obiective opoziția își propune să îndeplinească o serie de acțiuni:

  • Eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa trei miliarde de lei suplimentar (150 mil. euro).
  • Eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor.
  • Mai multe investiții străine în Republica Moldova – creșterea fluxului anual de investiții străine directe la 400 de milioane dolari (200 mil. în 2017). Atragerea investițiilor străine va asigura crearea a peste 25.000 de locuri de muncă anual.
  • Adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii.

Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei (125 mil. euro). Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte cinci miliarde lei (250 mil. euro) pentru Fondul de pensii revăzute. Este o sarcină grea, dar pe umerii celor care știu să facă asta este o sarcină ușoară”, au declarat reprezentanții blocului ACUM.

În teorie, programul opoziției arată destul de bine. Cel puțin identifică problemele esențiale și ordinea în care ele trebuie și pot fi soluționate pentru a scoate Republica Moldova din impas. Însă pentru a transforma teoria în practică ea trebuie mai întâi să câștige alegerile.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty − 17 =