Un nou zenit al confruntărilor politico-diplomatice dintre Kiev și Budapesta

ucraina

Tensiunile diplomatice dintre Kiev și Budapesta revin în prim-plan, după apariția unei înregistrări video care surpinde momentul când mai mulți cetățeni ucraineni depuneau jurământul de fidelitate pentru obținerea pașapoartelor maghiare. În fapt, acele pașapoarte maghiare sunt substitute la fel de valide ale certificatului de cetățean maghiar și care le conferă drepturi (și obligații) similare cu ale cetățenilor maghiari – cel puțin dreptul de a vota și libera circulație. În aceeași înregistrare se observă cum diplomatul maghiar le cere proaspeților absolvenți ai procesului de depunere a jurământului să nu sufle nicio vorbă autorităților ucrainene. Reacția oficialilor ucraineni a fost virulentă, criticând dur practica Consulatului Maghiar pe care o declară ilegală.

Evenimentul surprins la Consulatul Maghiar din orașul Berehove (Beregovo/Bereszasz) a intensificat ostilitățile deja existente pe fondul promulgării noii legi a educației de către președintele Ucrainei în luna septembrie a anului trecut. De atunci au fost destul de greu de apreciat momentele de înțelegere dintre cele două capitale. De fapt, din toamna anului trecut, oficialii maghiari, într-un fel sau altul, au menținut fără preget presiunea politică asupra conducerii de la Kiev și s-au folosit de pârghiile statutului de membră NATO și UE a Ungariei pentru a încetini procesul de apropiere a Ucrainei de structurile euro-atlantice.

Într-un an de zile scurs de la momentul promulgării noi legi a educației și până în prezent, subiectele sau episoadele care au tensionat relațiile dintre cele două capitale au fost numeroase: pe de o parte, de la vandalizarea unor monumente maghiare, dezarborarea steagului maghiar de pe clădirea consulatului maghiar până la incendierea acestuia, iar, pe de altă parte, de la incitarea sentimentului naționalist în rândul comunității maghiare din Transcarpatia, până la politica constantă de eliberare de pașapoarte maghiare cetățenilor ucraineni sau intenția Budapestei de a înființa un minister însărcinat cu dezvoltarea regiunii Transcarpatia.

Acte de securitizare reciproce

În ambele tabere conservarea sau promovarea elementelor de identitate națională devin nucleul unei dispute politice la distanță cu implicații pe plan intern. Nu neapărat simultan și nu neapărat sub aceeași formă de manifestare sau ca scop ultim, dar preluarea unor teme prin care se face apel la elemente de identitate și sentimente naționaliste pentru justificare unor politici interne au implicat fie atragere de capital politic, fie o strategie de consolidare a puterii, fie uneori deturnarea atenției de la alte probleme interne.

Mulți specialiști au pus politica agresivă a diplomației regimului Orban pe seama alegerilor parlamentare desfășurate în luna aprilie, anul acesta, și în urma cărora partidul premierului Victor Orban și-a asigurată majoritatea parlamentară. Dar iată epuizată și această rundă de alegeri și Budapesta continuă să folosească instrumente ale diplomației coercitive în relația cu autoritatea centrală de la Kiev, în timp ce blochează fără ezitări trei întrevederi ale Comisiei NATO-Ucraina. Iar oficialii ucraineni sunt lipsiți de aproape orice formă de ripostă (diplomatică) directă, context dat de procesul de apropiere a Ucrainei de structurile euro-atlantice.

Calitatea Ungariei de membră NATO și UE și posibilitatea exercitării dreptului de veto în interiorul formatelor instituționalizate NATO-Ucraina și UE-Ucraina conferă un ascendent considerabil guvernului de la Budapesta asupra conducerii de la Kiev. Un avantaj pe care nu ezită să îl exploateze la capacități maxime în tentativa de a tranșa subiectele divergente de pe agenda bilaterală în interes propriu.

De cealaltă parte, au fost luate ori sunt în curs de adoptare unele măsuri ambigue prin formularea lor sau prin mecanismul de implementare și care ating drepturile minorităților naționale: noua lege a educație, declararea neconstituțională a legii privind ”limba regională” sau interzicerea dublei cetățenii. Actuala conducere de la Kiev, cu siguranță, și-a făcut anumite calcule politice interne pe baza acestor legi. Însă, marele dezavantaj al lor este că se învecinează cu un stat a cărui conducere politică este recunoscută pentru derapajele antidemocratice și politica externă multivectorială și care în actele lor de securitizare supralicitează, în multe momente, comunitatea maghiară din Transcarpatia. Ca în același timp, să nu se arate deloc dispus la compromisuri în negocierile cu oficialii ucraineni.

Pe un tărâm al tensiunilor latente, disputele actuale reprezintă, în fapt, o continuare, o consecință a politicilor și viziunilor contradictorii  antrenate de-o parte și de alta pe marginea aceleiași teme.

Inițiativa Budapestei de a crea un minister care să se ocupe de dezvoltarea regiunii Transcarpatia.

Oficialii maghiari dezvoltă o politică la marginea linilor roșii ale diplomației în relația cu Ucraina, sub pretextul măsurilor Kievului prin care limitează drepturile comunității maghiare, și anunță că va însărcina un reprezentant special responsabil de dezvoltarea regiunii transcarpatice. Această inițiativă este privită de oficialii ucraineni ca o „provocare deliberată”, „o ingerință în afacerile interne” sau ca „o amenințare la adresa suveranității naționale și a integrității teritoriale ale Ucrainei” și anunță că dacă nu vor fi date mai multe explicații despre sarcinile acestui post va recurge la interzicerea intrării oficialilor maghiari pe teritoriul Ucrainei. Cu ocazia Adunării Generale a ONU, desfășurată săptămâna trecută la New York, miniștrii de externe ai Ungariei și Ucrainei au discutat pe marginea acestui subiect, iar, conform lui Pavel Klimkin, Peter Sziijarto a dat asigurări că Ungaria va schimba titlul reprezentantului autorizat pentru Transcarpatia[i].

Scandal diplomatic iminent

La scurt timp apare înregistrarea video ce surprinde acordarea de pașapoarte maghiare cetățenilor ucraineni.

*În Ucraina dubla cetățenie este interzisă prin lege, însă nu sunt prevăzute sancțiuni sau răspundere penală privind încălcarea articolelor aferente.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin declara că deși „nu există o răspundere penală sau administrativă pentru dubla cetățenie, aceasta nu modifică situația. Încălcarea rămâne o încălcare și acțiunile ostile rămân ostile.[ii]” De cealaltă parte, reprezentanții maghiari insistă asupra faptului că în Uniunea Europeană statele membre recunosc dubla cetățenie și, prin urmare, respectarea și de către Ucraina a acestei prevederi este indispensabilă, dacă dorește să își continue integrarea europeană.

Pe baza acelei înregistrări video asistăm actualmente la un scandal diplomatic, oficialii ucraineni anunțând că dacă consului maghiar nu va fi retras atunci acesta va fi expulzat. De cealaltă parte, în opinia ministrului de externe a Ungariei, Peter Sziijarto, consulul maghiar nu a încălcat nici legislația ucraineană, nici dreptul internațional, ca urmare Ungaria nu are niciun motiv să își retragă consulul[iii]. Astfel, dacă Kievul va decide expulzarea consulului maghiar, Budapesta va reacționa cu aceeași unitate de măsură, expulzând consulul ucrainean din Ungaria. În același timp, guvernatorul regiunii Transcarpatia, Henadii Moskal, invocă argumente juridice, specificând faptul că „Convenția de la Viena subliniază faptul că locurile în care se află ambasadele și consulatele unui stat sunt considerate teritoriile acelui stat[iv]. Cu alte cuvinte, pe „teritoriul Ungariei”, Ungaria face ce vrea.

Între timp, Peter Sziijarto a fost adăugat în baza de date „Mirovtorets”. Această bază cuprinde o listă cu persoanele care prin acțiunile sau discursurile lor „amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei[v]. De curând, pe aceeași listă a fost adăugat șeful Bisericii Ortodoxe a Ucrainei aflată sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova, Mitropolitul Onofrei, sub incriminarea de agent al Moscovei și oponent al creării Bisericii Ucrainene independente, arată Unian.info.

Comunitatea maghiară „calul troian” al Budapestei

După aprecierile ministrului adjunct al Afacerilor Externe din Ucraina, Vasil Bodnar, Ungaria a acordat peste 100.000 de pașapoarte cetățenilor ucraineni de origine maghiară, până la momentul în care Ucraina a început să beneficieze de regimul liber de vize în statele membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, profitând de acel pașaport, zeci de mii de ucraineni au mers la muncă în străinătate. Dar acest exod al populației se întâmpla și înainte, motivul același: condițiile de trai.

În subsidiar, obținerea de pașapoarte maghiare poate contribui la modificarea structurii demografice în regiune, ceea ce alarmează autoritățile ucrainene. Iar în condițiile investițiilor de resurse materiale și financiare consistente ale guvernului de la Budapesta în Transcarpatia, în conjucție cu politicile și discursurile național-populiste promovate de regimul Orban crează premisele unui scenariu de risc la adresa securității naționale a Ucrainei. Astfel, consecințele demografice și economice rămân o realitate, care necesită o analiză de risc trans-sectorială complex elaborată.

Totuși, câteva întrebări rămân deschise

Dacă situația din teren era cunoscută (și era, altminteri!), de ce până în prezent, nu s-au luat măsuri împotriva politicilor Budapestei de acordare de pașapoarte cetățenilor ucraineni? Și de ce, tocmai acum, autoritățile ucrainene au ales să aducă în prim-plan practica Budapestei? Să fie coincidență? Să fie lipsă de profesionalism? Să fie la mijloc alte interese politice? Parțial, repet, parțial ministrul de externe ungar oferă un răspuns, exprimat tranșant și printr-un exces de zel evident: modalitate a actualului președinte al Ucrainei de a-și crește reputația în contextul alegerilor prezidențiale ce urmează[vi].

În sfârșit, autoritățile ucrainene sunt cele care vor trebui să găsească soluții neinterpretabile la probleme ridicate de Budapesta și un compromis legal și în termenii tratatelor internaționale la care a aderat Ucraina. Altfel, regimul Orban va continua să pună piedici interminabile în procesul apropierii Ucrainei de NATO și UE. Și nu va fi deloc confortabil pentru executiv, indiferent de cine va preluat funcția de președinte sau cine va forma guvernul, ca procesul euro-atlantic asumat să stagneze și pentru a cărui evoluție are nevoie de sprijinul vecinilor membri ai NATO și UE. Orice forma de stagnare a acestui proces se traduce printr-o economie fragilă și condiții de trai joase. Probleme pentru care politicienii vor trebui să răspundă în fața populației.

Între timp, Pavel Kimklin și-a moderat tonul discursiv privind chestiunea dublei cetățenii. Acesta consideră că este posibilă găsirea unei soluții prin care persoanele cu dublă cetățenie să nu fie afectate sau să nu fie nevoite să își ascundă a doua cetățenie. Cu toate acestea, Kievul și-a păstrat decizia expulzării consulului Ungariei implicat în acordarea de pașapoarte, pe care l-a declarat persoană non-grata, invitând-l să părăsească țara în următoarele 72 de ore, informează Agenția BucPress din Cernăuți[vii], citând comunicatul MAE ucrainean.

Pe de altă parte, pentru Klimkin rămâne inacceptabilă dubla cetățenie ucraineano-rusă, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. În consecință, această problemă ar trebui tratată separat față de statutul persoanelor aparținând altor minorități naționale[viii], conchidea diplomatul ucrainean.

Moldovan Anton


[i] https://www.unian.info/politics/10276425-klimkin-szijjarto-assures-hungary-to-change-title-of-its-authorized-envoy-for-transcarpathia.html

[ii] https://112.international/ukraine-top-news/hungarian-consul-in-zakarpattia-to-leave-ukraine-soon-foreign-minister-32807.html

[iii] https://www.unian.info/politics/10285254-hungary-threatens-to-retaliate-in-case-of-expulsion-of-its-consul-from-ukraine.html

[iv] https://112.international/ukraine-top-news/video-of-issuance-of-hungarian-passports-was-published-by-ukrainian-border-guard-32578.html

[v] https://www.unian.info/politics/10280253-hungary-s-szijjarto-added-to-ukraine-s-myrovtorets-database.html

[vi] https://112.international/politics/poroshenko-wants-to-improve-rating-by-oppression-of-hungarians-szijjarto-32608.html

[vii] http://bucpress.eu/politica/consulul-ungariei-la-berehove-declarat-7665

[viii] https://www.unian.info/politics/10284180-klimkin-proposes-to-discuss-dual-citizenship-in-ukraine.html

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − three =