Introducerea vectorului European în Constituția Republicii Moldova a eșuat

european

Opt deputați liberali și cinci liberal-democrați au părăsit joi, 18 octombrie ședința Parlamentului în momentul când s-a pus la vot introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție pentru lectura a doua.

Liberalii și liberal-democrații au anunțat că nu participă la votul pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, acuzând democrații că fac „show”. Nici comuniștii și nici socialiștii nu susțin proiectul democraților.

Un ”show” al democraților care ”refuză să îndeplinească prevederile Acordului de Asociere cu UE”

Liberalul Mihai Ghimpu a acuzat democrații că nici ei nu vor modificarea Constituției în acest sens, dovadă fiind lipsa mai multor deputați din majoritatea parlamentară la ședința de astăzi. Alt motiv privind decizia liberalilor ține de faptul că Parlamentul refuză să îndeplinească decizia Curții Constituționale cu privire la modificarea art. 13 din Constituție.

Mihai Ghimpu a mai spus că spicherul Andrian Candu trebuia să pună la vot mai întâi ordinea de zi a ședinței de astăzi, iar liberalii urmau să propună un nou proiect de lege care să îmbine cele două inițiative de modificare a Constituției.

Fracțiunea PL nu participă la vot, fiindcă seamănă a show”, a anunțat Ghimpu.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a anunțat că nici colegii săi nu vor participa la vot, atâta timp cât guvernarea refuză să îndeplinească prevederile Acordului de Asociere și să discute observațiile UE la acest subiect. De asemenea, Pistrinciuc a adăugat faptul că „integrarea europeană ține de cetățeni și de instituții”, iar „UE nu poate fi confundată cu URSS”, odată ce oricine altcineva care va avea o altă opinie va fi în afara Constituției.

Și comunistul Vladimir Voronin a spus că nu va vota inițiativa care „va diviza și mai mult societatea”, la fel ca socialiștii.

Popular-europeanul Valeriu Ghilețchi a ținut să precizeze că „istoria înregistrează faptele, nu scuzele”, adăugând că se ratează o șansă istorică de a modifica Constituția.

Iar democratul Marian Lupu a afirmat că PL și PLDM sunt partide unioniste: „Unionismul nu este integrare europeană, ci distrugerea statului R. Moldova”.

Supărat a fost și președintele parlamentului, Andrian Candu, care a acuzat deputații care au părăsit ședința că „au întors spatele integrării europene”. Acesta a ținut să le facă publice numele și a îndemnat alegătorii „să țină minte ziua de azi”.

În consecință, proiectul a fost votat de 54 de deputați, număr insuficient pentru modificarea Constituției.

Delegația UE: Contează Acordul de Asociere și așteptăm respectarea lui

Într-un răspuns al Delegației UE în Republica Moldova pentru Radio Europa Liberă, dat în urma solicitării să comenteze intenția Partidului Democrat de a introduce în Constituție dezideratul de integrare europeană, se afirmă: „Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile noastră cu Republica Moldova este Acordul de Asociere. În preambulul său (al doilea rând) se afirmă că aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute”.

În același timp, așteptăm ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin valorile incluse în Acordul de Asociere. Acest angajament nu este luat doar față de partenerii europeni, dar, și mai important, față de cetățenii moldoveni. În acest sens, este nevoie de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”, conchide Delegația UE la Chișinău.

Chestiunea poate fi scoasă la referendum

Anunțul a fost făcut de spicherul Andrian Candu, care susține că plebiscitul ar putea fi organizat odată cu alegerile parlamentare din februarie 2019 „pentru a economisi bani”.

Ați auzit dezbaterile de săptămâna trecută pe acest subiect. Am amânat votul în speranță că deputații din PL și PLDM vor înțelege că e o șansă mare de a garanta constituțional că R. Moldova va avea integrarea europeană ca model de dezvoltare.

Presupunem că inițiativa nu va fi susținută prin vot de colegii de la PLDM și PL. Dacă astăzi va fi un eșec și nu va fi eșecul PD, ci al politicului și al țării, examinăm posibilitatea să inițiem un referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum ar fi bine să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, pentru a economisi bani. Urmează să consultăm deciziile Curții Constituționale, în ceea ce privește posibilitatea de a organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare”, a declarat Candu, înaintea ședinței Parlamentului.

Cert este că noi nu vom renunța la modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”, indiferent de votul de astăzi. În eventualitatea unui eșec, vom organiza un referendum. Acest subiect l-am abordat la ședința de marți a PD”, a subliniat Candu.

Dodon jubilează

Astăzi am văzut cu toții la ce nivel de susținere a ajuns ideea de integrare europeană. Nici parlamentarii declarați proeuropeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixat în Constituție. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei”, a declarat președintele Igor Dodon, după ce proiectul partidului de guvernământ a eșuat în Parlament.

Potrivit șefului statului, acest subiect, conform Constituției, nu va putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an de zile.

Iar după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, înțelegem cu toții că o majoritate proeuropeană nu va mai exista”, se arată sigur acesta.

El s-a referit și la propunerea Partidului Democrat (PD) de a organiza un referendum consultativ privind „integrarea europeană”. „Vedem cum ei operează cu duble standarde. Anul trecut ei nu au acceptat referendumul consultativ propus de mine pe subiecte precum: anularea legii miliardului, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea Istoriei Moldovei în programul școlar. Noi însă nu ne temem să ieșim la consultări în fața poporului și acceptăm provocarea PD”, a adăugat oficialul.

Igor Dodon este sigur că votul la referendum va fi negativ, „deoarece după nouă ani de guvernare așa-zis proeuropeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”.

Sintagma Integrare Europeană în constituție n-ar schimba esența antidemocratică a regimului de la Chișinău

La rândul său, Maia Sandu, liderul celei mai importante formațiuni de opoziție de dreapta, Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), consideră că introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție nu va schimba realitatea din Republica Moldova.

Declarația a fost făcută acum o săptămână la emisiunea „Important” de la TVC 21.

La noi în Constituție e scris că suntem stat de drept și asta schimbă cumva lucrurile? E ok să scrie „integrarea europeană” în Constituție, dar asta nu schimbă realitatea. Faptul că va mai scrie în Constituție încă un lucru frumos nu îmbunătățeşte situația”, a declarat Maia Sandu.

Anterior, în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Integrarea europeană între speranțe și dezamăgiri”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre la București, Maia Sandu a declarat că PDM continuă să discrediteze integrarea europeană în fața cetățenilor.

PDM continuă să discrediteze agenda europeană a RM în ochii propriilor cetățeni, ajutând enorm regimul de la Kremlin. Este clar de ce toți pleacă din țară și nimeni nu vrea să investească în propria țară, acolo unde dispar miliardele, ori acoperirea se face din achitarea impozitelor. În această perioadă partidele pro europene în opoziție, au fost ținta principală a atacurilor din partea PDM, iar PSRM se bucură de cele mai bune condiții pentru a-și crește partidul și a face campania electorală, ei trăiesc în democrație”, a mai spus lidera PAS.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − four =