Republica Moldova, sub asediul pestei porcine. Guvernul de la Chișinău ia măsuri ca virusul să nu migreze din Ucraina și România

pestei porcine

Executivul de la Chișinău întreprinde un șir de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, care, pe lângă faptul că face ravagii de ani buni în Ucraina, a trecut la începutul verii curente și în România, aducând ramura creșterii porcinelor într-o situație catastrofală.

Situația complicată privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul moldovean Pavel Filip.

Urmează a fi sacrificați circa 700 de porci

Premierul moldovean a cerut măsuri urgente pentru a combate pesta și a preveni răspândirea bolii pe teritoriul republicii. „Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat, crește un porc acasă”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a fost aprobat un Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine. Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați peste 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți.

De asemenea, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus, pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

De asemenea, va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. În același timp, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de mistreți.

Costul măsurilor de biosecuritate sunt egale cu despăgubirile pentru animalele sacrificate

Gheorghe Gaberi, Director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a declarat, după ședința Comisiei, că la aceasta s-a propus ca toți porcii din localitățile unde au fost depistate trei sau mai multe focare de pestă porcină să fie nimiciți, iar statul va analiza posibilitatea de a oferi compensații gospodăriilor care vor fi afectate. Pentru aceasta, va fi nevoie de circa 1,5 milioane de lei moldovenești (peste 80 mii de euro) .

Va fi nevoie de surse suplimentare pentru despăgubiri. Însă, am calculat cheltuielile pentru întreținerea și respectarea normelor de biosecuritate în cazurile din Ștefan Vodă, cum ar fi instalarea filtrelor și procurarea dezinfectanților. Acestea sunt practic egale cu sumele necesare pentru despăgubirile ce vor trebui achitate în caz că vor fi sacrificate toate animalele”, a punctat Gaberi.

Virusul se răspândește și prin intermediul mistreților, dar și a furajelor

Dacă până în prezent focarele erau cauzate de introducerea în țară a produselor din carne de porc purtătoare de virus, acum responsabilii au depistat că purtători de această boală pot fi mistreții și furajele. Astfel, Gaberi a specificat că la Tudora (r-nul Ștefan Vodă), săptămâna trecută au fost nimiciți 63 de porci dintr-o fermă, care ar fi contractat virusul după ce au fost hrăniți cu lucernă cosită în lunca Nistrului. Potrivit lui Gaberi, Uniunea Europeană a constatat oficial că principala sursă de răspândire a acestei boli în toată Europa sunt mistreții și furajele. Din această cauză, riscul de răspândire a bolii este în creștere.

În context, una dintre cele peste 23 de acțiuni incluse în planul aprobat astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale se referă la necesitatea reducerea numărului de mistreți.

Până în prezent, 252 de porci din Moldova au fost nimiciți în urma contractării virusului. Este vorba despre trei raioane din sudul republicii, Ștefan Vodă, Vulcănești și Cahul.

Toate aceste trei raioane se află la hotarul cu Ucraina, unde nu există nicio barieră acvatică naturală, care să le separe de teritoriul ucrainean, de unde este importat virusul în Republica Moldova.

De asemenea, sub monitorizare sunt și trei zone unde virusul a fost depistat la mistreți.

În România – catastrofă națională

În România pesta a fost confirmată recent la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci. Totodată, autoritățile de la București au dispus vânatul mistreților care sunt principala sursă de răspândire a virusului și care ar putea migra și în Republica Moldova.

De fapt, pesta porcină africana a căpătat în România amploarea unei catastrofe de nivel național. După ce la 31 iulie, un prim focar de pestă a fost constatat în județul Satul-Mare, aceasta s-a răspândit în 227 localități din 13 județe iar până în prezent au fost uciși peste 310.000 de porci.

În România, la data de 19 septembrie erau înregistrate 927 de focare, dintre care 11 în exploatații comerciale și 62 de cazuri la mistreți, anunța miercuri Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA).

În total, la acel moment  au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.

Epidemia evoluează într-un ritm alarmant. Spre comparație, doar cu o săptămână în urmă, la data de 13 septembrie, PPA era semnalată în 207 localități din 12 județe, cumulând un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți, iar la nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci.

Până la data de 19 septembrie, au fost stinse cinci focare în județul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. În plus, în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, la data de 14 august 2018. „Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare”, se precizează în documentul de presă al ANSVSA.

De departe, cel mai afectat de virusul pestei porcine este Judeţul Tulcea, unde au fost consemnate 557 de focare, dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A dar şi 34 de cazuri la mistreţi. În Judeţul Brăila au fost înregistrate 73 de focare, dintre care șapte focare la exploatații comerciale.

Virusul a migrat din Ucraina

Originea pestei porcine, ajunsă pe teritoriul României este, ca și în cazul Republicii Moldova, Ucraina. În țara vecină din est această maladie a porcilor dăinuie de câțiva ani, nefiind localizată și tratată definitive niciodată. Astfel, a fost doar o chestiune de timp ca aceasta să migreze din crescătoriilor de porci în mediul sălbatic, la mistreți, care au transportat-o peste graniță. Astfel, la finele lui mai, la câțiva kilometri de Ucraina, în județul Satu-Mare a fost descoperit un porc mistreț mort de pestă porcină.

Puțin mai târziu, în prima decadă a lunii iunie, în localitatea Ceatalchioi din Județul Tulcea, la câțiva kilometric de Dunăre și hotarul cu Ucraina, virusul a fost descoperit deja în gospodăriile localnicilor, crescători de porci.

Explicația autorităților veterinare din județ a fost la acel moment, că din cauza că în țara vecină, pe suprafețe mari au început lucrări agricole, dar și din cauza cotelor scăzute ale Dunării, mistreții trec ușor fluviul pe malul românesc și intră de foarte multe ori în localități, în contact cu animale sau cu hrana acestora.
Un astfel de scenariu s-a întâmplat și la Ceatalchioi, unde, în mai multe gospodarii au fost înregistrate morți subite ale efectivelor de porcine, toate semnele arătând că este vorba despre pesta porcină africană.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

six − four =