Moldova mizează pe suportul României în integrarea pe piața energetică a Uniunii Europene

piața energetică

Ministrul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova Chiril Gaburici a solicitat suportul Transelectrica în facilitarea dialogului dintre autoritățile de la Chișinău și membrii Rețelei Europene a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E), parte a Consorțiumului creat pentru monitorizarea activităților aferente interconectării Republicii Moldova la sistemul european continental.

Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde Chiril Gaburici în România, în perioada 17-19 septembrie unde participă la Summitul Inițiativa celor  trei mări.

Republica Moldova mizează pe sprijinul și suportul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice şi integrarea pe piața energetică a Uniunii Europene, astfel încât să sporim securitatea energetică a țării. În acest sens, experiența Transelectrica va fi mai mult decât binevenită”, a declarat Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii cu directorul general executiv și președintele consiliului de supraveghere „Transelectrica” SA.

De asemenea, Gaburici a salutat propunerea de a deschide, la Chișinău, o reprezentanță a Transelectrica, pentru a avea un dialog cât mai deschis și direct la subiectele de interes comun. „Acest lucru va permite Transelectrica să urmărească și să participe la toate proiectele de reabilitare, modernizare și extindere a infrastructurii electroenergetice din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Conducerea Transelectrica și-a manifestat interesul de a investi în Republica Moldova. De asemenea, a reiterat disponibilitatea de a oferi suportul necesar în procesul de interconectare a rețelelor naționale de transport a energiei electrice între Moldova și România. „Vă asigurăm de toată susținerea noastră în implementarea acestui proiect ambițios și suntem deschiși să vă ajutăm cu experiența pe care o avem. România servește drept punte, atât către Serbia, dar și spre Republica Moldova”, a menționat Adrian Constantin Rusu, directorul general executiv al Transelectrica.

Interconectarea reţelei de înaltă tensiune

Interconectarea Sistemului Electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României, și implicit la cel al Europei continentale ENTSO-E, va asigura premisele necesare pentru crearea unei piețe concurențiale a energiei electrice în Moldova, ce ar funcționa după principiile piețelor vest europene și în avantajul consumatorilor săi finali.

Încă la finele anului trecut, Republica Moldova a semnat un acord, care, odată dus la final, va reduce dependenţa de energia electrică din Est şi va uni R. Moldova cu România şi Uniunea Europeană.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Mondială și Uniunea Europeană (UE)au semnat pentru un pachet de finanţare de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România. BERD și BEI vor oferi credite a câte 80 milioane de euro, Banca Mondială – 70 milioane iar UE – un grant de 40 milioane de euro.

Compania Moldelectrica, echivalentul Transelectrica din Republica Moldova, va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Moldovei situată aproape de graniţa cu România, şi capitala Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV.

Lucrările se vor încheia în 2022

O staţie back-to-back este necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa centrală şi Occidentală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească.

Moldelectrica trebuie să realizeze aceste lucrări pe parcursul a trei ani, între 2019 şi 2022 şi, odată finalizate, acest lucru va însemna că Republica Moldova va fi legată permanent la reţeaua electrică a României şi, implicit, a Uniunii Europene.

Interconectarea asincronă a rețelelei electrice din Moldova și România reprezintă un pas important înainte în direcția integrării în piața europeană unică de energie electrică. Acest proces va permite Republicii Moldova participarea la piața europeană a energiei electrice, prin intermediul „ENTSO-E” (Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică), scrie şi pe site-ul Moldelectrica.

Moldova cumpără energie produsă în Transnistria, finanțând  separatismul transnistrean

Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată. În prezent există doar două surse: Ucraina şi regiunea transnistreană. În 2015 şi 2016 Republica Moldova a procurat energie doar din regiunea transnistreană. Începând cu iunie 2017, din energia importată a fost procurată 30% din Ucraina şi 70% din regiunea transnistreană, de la centrala termoelectrică MoldGRES, al cărui pachet majoritar de acțiuni este deținut de concernul rus de stat „Inter RAO EES”.

Însă, procurarea electricității din Transnistria nu e altceva decât finanțarea acestei regiuni separatiste.

Compania Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”.

În acelaşi timp, regiunea transnistreană acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde de dolari. La rândul ei, Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.

De menționat că Guvernul Republicii Moldova procură energie din regiunea transnistreană prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei.

Controlul Rusiei și securitatea energetică

Deși problema energetică este prezentă încă de la războiul din Transnistria din 1992, autoritățile moldovene au demonstrat de multe ori indiferență în rezolvarea ei și căutarea unor piețe alternative. Aceasta o demonstrează faptul că nici până în ziua de astăzi Chișinăul nu are o interconexiune cu România, ceea ce ar permite consumatorilor moldoveni accesul la piața UE. Lipsa acțiunilor politicienilor moldoveni a generat riscuri de securitate energetică a țării, iar dependența de anumiți furnizori ar putea declanșa crize fără precedent.

Pe parcursul a mai multor ani autoritățile moldovenești au promovat interesele Federației Ruse, care urmărește să mențină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera sa de influență. O soluție pe termen scurt ar fi procurarea energiei electrice din Ucraina, care are actualmente potențial de export, spre deosebire de noiembrie 2014, când se aflau în criză de cărbune din cauza conflictului. Pe termen mediu și lung trebuie să intensificăm procesul de interconexiune la rețeaua energetică românească, astfel încât să putem avea alternative atât din vest, cât și din est.”, consideră expertul în energetică Sergiu Tofilat.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 + twelve =