Autoritățile de la Chișinău declară război unionismului?

unionismului

Poliția de la Chișinău a reprimat brutal ultimul act al Marșului Unirii, care trebuia să se încheie printr-o Adunare Unionistă în Piața Marii Adunări Naționale din capitala Republicii Moldova.

Început pe data de 1 iulie la Alba-Iulia, Marșul Unionist, organizat de câteva organizații unioniste din Republica Moldova și România, a parcurs 1300 de kilometri și trebuia să se încheie pe 1 septembrie cu o manifestare în centrul Chișinăului. Aceasta a început după cum se și planificase, însă nu s-a desfășurat după cum s-a stabilit, după ce poliția moldovenească a întreprins câteva acțiuni de obstrucționare a evenimentului.

Frontiera închisă pentru cetățenii români

Provocările autorităților de la Chișinău au început încă pe data de 26 august, când Marșul trebuia să traverseze frontiera de stat româno-moldovenească. Așa cum tinerii au încercat să treacă pe la Ungheni, unde este doar un pod cu cale ferată, Poliția de Frontieră a interzis trecerea, invocând motive de securitate. Și asta, după ce, poliția de frontieră română a permis trecerea participanților. Timp de câteva ore, participanții la Marș pe de o parte a Prutului și cei ce urmau să-i întâlnească, de cealaltă parte, au protestat împotriva interdicției, considerând-o drept una abuzivă. Și, pe bună dreptate, podul respectiv a mai fost traversat în regim pietonal de mai multe ori fără probleme. Totuși, autoritățile moldovenești nu s-au lăsat înduplecate, așa că participanții la marș s-au îmbarcat în cele trei autobuze, oferite de primăria Iașului care au însoțit marșul pe tot parcursul său și s-au deplasat la trecerea de frontieră Albița-Leușeni pentru a trece pe malul stâng. Nici aici participanții la marș n-au putut trece, devenind clar că motivele adevărate ale interdicției sunt cu totul altele. Poliția de frontieră a motivat de această dată interdicția prin suspiciuni ridicole de terorism și activitate subversivă din partea participanților la marș. După două zile în care au fost ținuți la mijlocul podului de peste Prut, participanții la marș au fost lăsați să treacă în Republica Moldova, însă fără liderul lor George Simion, care a primit interdicție de două luni pentru a intra în Republica Moldova.

Până la urmă, pe 28 august participanții la Marșul Unionist au ajuns la Cornești, raionul Ungheni, de unde și-au continuat drumul, trecând prin Călărași, Sadova (satul de baștină al președintelui moldovean prorus Igor Dodon), satul Lozova din raionul Strășeni, Căpriana, orașul Strășeni și pe 1 septembrie la ora 12.00 au ajuns, după cum s-a și planificat, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

În Piața Marii Adunări Naționale erau circa cinci mii de manifestanți, care au venit să-i întâmpine pe participanții la Marș.

Potrivit unuia din liderii unioniști, Vlad Bilețchi, Manifestația Unionistă din piață urma să întâmpine Marșului Centenar care a parcurs 1300 km pe jos, de la Alba Iulia până la Chișinău și trebuia să se încununeze cu o solicitare clară și identică cu cea din 25 și 27 martie 2018, când Parlamentul de la București a adoptat o declarație de Unire. Adunarea urma să ceară Parlamentului Republicii Moldova să dea o declarație de Unire după modelul declarației de la București.

Provocarea cu autobuzele

Eram determinați să stăm în PMAN atât cât va fi nevoie, până obținem un rezultat clar din partea Parlamentului – fie pozitiv sau negativ. Mitingul nostru nu îl mai dorim să fie doar discursuri și recitaluri pe scenă, cu aplauze și fotografii. Nu mai facem mitinguri pentru a ne lua „doza” de unionism și să plecăm acasă fără un rezultat și un pas clar înainte”, comentează Bilețchi evenimentele.

Acest plan a fost dat peste cap de autorități, care au reținut ilegal, fără să anunțe pe nimeni, autocarele Municipiului Iași, care au însoțit marșul. În interiorul autobuzelor era o expoziție închinată Centenarului, haine și lucruri personale ale participanților la Marș, corturile și sacii de dormit, apă și produse alimentare.

De remarcat că poliția nu a anunțat despre reținere, nici motivele acesteia.

În consecință, deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu, care a devenit, informal, liderul marșului după ce George Simion n-a mai putut să intre în R. Moldova, a chemat participanții la Adunare să se deplaseze pentru a cere deblocarea autobuzelor.

Marșul din PMAN a fost o acțiune istovitoare, pe care nu ne-o doream deloc în contextul planului inițial al manifestației. Totuși, oamenii au fost foarte hotărâți și am mers până la ieșirea din Chișinău.”, comentează Bilețchi.

Însă forțele de ordine au mutat autocarele și mai departe, atrăgând protestatarii într-o cursă.

De aceea, Vlad Bilețchi, Constantin Codreanu și președintele Blocului Unității Naționale Ion Leașcenco, au decis să meargă să soluționeze problema. Însă poliția n-a acceptat nicio discuție, agresându-i fizic pe aceștia.

Autocarele au fost duse până la Comisariatul de Poliție din Strășeni, unde s-au aflat până seara târziu.

Drept urmare oamenii au decis să revină în piață unde scena era deja demontată. Manifestația de încheiere a marșului s-a terminat aici însă urma să se treacă la a doua etapă, protestul permanent până Parlamentul de la Chișinău va pune în discuție chestiunea privind declarația de Unire. Câteva sute de oameni erau în acel moment în PMAN.

Liderii au fost invitați să vorbească cu șeful Poliției moldovenești, Igor Pânzari,  care au prevenit că, dacă la 23:00 nu va fi eliberată piață, protestatarii vor fi evacuați forțat. Aceștia au cerut, în schimb să le fie retrocedate autocarele iar condiția a fost acceptată. Poliția însă a pus condiția ca toți cetățenii români să se îmbarce în autocare și să plece imediat peste Prut.

Am primit ultimatumul să plecăm ACUM sau ne vor face sa plecam cu forța. Având printre noi femei, vârstnici, tineri am hotărât că nu se merită să ne supunem unor astfel de tratamente degradante și să ne retragem din PMAN spre Banca Națională unde așteptau deja autocarele”, menționează Bilețchi.

La 23.30 cei câteva sute de manifestanți unioniști au părăsit Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, însoțindu-i pe cei circa 50 de cetățeni români, care au fost îmbarcați în autobuze și în aplauzele prietenilor basarabeni au părăsit Chișinăul.

Regimul de la Chișinău declară război unionismului?

A doua zi, o parte din participanții la manifestația de sâmbătă a revenit în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-au prins în Hora Unirii, încheind astfel manifestația dedicată marșului Centenar.

Astfel, Marșul Unirii s-a încheiat nu așa cum și-au propus organizatorii, acest fapt provocând nemulțumiri unei părți dintre unioniști, care voiau o rezistență fermă în fața derapajelor antidemocratice ale poliției.

Cu toate acestea, din cele întâmplate a devenit clar că perioada de conviețuire pașnică a mișcării unioniste a tinerilor cu autoritățile moldovenești se încheie aici. Regimul de la Chișinău nu mai vrea să tolereze întrunirile unioniste.

George Simion: De abia ne-ați stârnit

Mișcarea Unionistă nu renunță aici.

O să anunțăm data viitorului protest, pentru că nu renunțăm. Și viitorul protest s-ar putea să se cheme «Protest împotriva lui Plahotniuc și a lui Dodon pentru represiunea prin care am trecut noi». De abia ne-ați stârnit, băieți. Pregătiți-vă, că noi poate nu părem dușmanii cei mai de temut, dar suntem oamenii cei mai îndârjiți și cei mai determinați”, a declarat George Simion într-o transmisiune în direct pe Facebook.

Liderul unionist a mai spus că marți și miercuri, 4 și 5 septembrie a.c., va merge în Parlamentul European și va vorbi la o conferință despre „abuzurile” la care au fost supuși unioniștii în timpul Marșului Centenar. „Așa v-ați învățat să faceți cu toți cetățenii Republicii Moldova. Așa faceți și cu primarii, și cu președinții de Consilii raionale. Cei care nu vă intră în voie și nu fac cum vreți voi le faceți dosare penale, îi abuzați, îi persecutați. Asta-i metoda prin frică, prin spaimă în care acționați voi. Noi nu ne intimidăm, pentru că, știți ceva, puteți și să trageți în noi, puteți și să ne omorâți, că nu ne pasă. Nu ne pasă! Unirea oricum se va face și orice gest al vostru împotriva noastră se va întoarce împotriva voastră, băi băieți!”, a amenințat George Simion.

Într-o altă transmisiune în direct pe Facebook, George Simion a spus că ultimele zile au fost „foarte grele” pentru mișcarea unionistă. „Au fost niște zile de cumpănă, dar pentru mine au fost lămuritoare. Înțeleg ce avem de făcut de acum încolo. E clar care este calea de urmat în următorul an, așa că de abia începe bătălia noastră, odată cu finalul Marșului Centenarului. Trebuie să ducem flacăra Unirii peste tot. Avem un an decisiv pentru Unire, de aceea mă adresez vouă, tuturor, să fiți alături, să fiți implicați și împreună să reușim să dăm la o parte granița nedreaptă de la Prut. Nu uitați că Unirea face puterea”, a transmis unionistul George Simion.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 − 2 =