Anatomia unui stat bolnav sau despre protestele din ultima perioadă de la Chișinău

Starea de tensiune și de încordare capătă un aspect continuu la Chișinău. În ultimele luni Republica Moldova a furnizat lumii întregi doar știri care îngrijorează comunitatea internațională. Rapoartele de știri venite de dincolo de Prut în ultimele câteva luni îngrijorează autoritățile europene. Mai grav de atât este faptul că situația dificilă în care se află Republica Moldova devine tot mai complicată pe zi ce trece.

Protestele care au avut loc în weekendul de dinaintea sărbătorilor naționale[i] și care, probabil, au continuat și în ziua de 27 august 2018, ziua în care la Chișinău s-au desfășurat ceremoniile obișnuite pentru celebrarea a 27 ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova denotă faptul că Republica Moldova este un stat bolnav.

De asemenea, tulburările ce au loc în Republica Moldova în ultima perioadă sporesc instabilitatea politică de la Chișinău și creează un sol nesigur pe care se vor desfășura alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Mai mult de atât, situația care se conturează în preajma alegerilor care vor avea loc în luna februarie a anului viitor confirmă faptul că situația internă din Republica Moldova nu dă semne că se va ameliora curând.

Protestele care au avut loc în ultimele zile și care au loc și în aceste momente în capitala Republicii Moldova ne dau câteva indicii ce pot fi considerate ca fiind simptome ale unui stat care se confrunta cu grave probleme.

O societate divizată

Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, Republica Moldova este un stat a cărei populație este divizată între două curente de gândire geopolitică care vizează două tipuri de integrare: unul vizează integrarea treptată a Republicii Moldova., iar cel de-al doilea curent larg răspândit în rândul opiniei publice moldovenești este specific celor ce doresc orientarea țării către Federația Rusă. Cele două curente geopolitice sunt antagonice, iar acest antagonism se vede foarte bine în rezultatele alegerilor parlamentare din 2009 (29 iulie)[ii][iii], 2010[iv][v] și 2014[vi][vii], precum și în cazul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2016[viii].

Protestele ce au avut loc atât în ajunul Zilei Independenței Republicii Moldova, precum și de Ziua Independenței Republicii Moldova atestă în mod foarte clar faptul potrivit căruia societatea moldovenească este dezbinată între curentele de gândire geopolitică pe care le-am menționat mai sus, dezbinare care este vizibilă și în viața de zi cu zi.

În ceea ce privește protestele din week-end, ceea ce s-a întâmplat vine să întărească ideea că societatea moldovenească este una divizată, iar această scindare nu este benefică pentru Republica Moldova.

Organizarea unei manifestații și a unei contramanifestații simultan în Piața Marii Adunări Naționale ne arată că politica este o temă sensibilă pentru majoritatea cetățenilor moldoveni. Aceasta îi divizează și îi îndreaptă pe unii împotriva altora[ix]. Manifestațiile și contramanifestațiile ce au avut loc la Chișinău simultan în aceiași locație reprezintă semnul clar că politicienilor de la Chișinău le este convenabil să mixeze mesajele pe axa geopolitică Est versus Vest, chiar dacă acest tip de gândire politică nu este benefic nici pentru societatea Republicii Moldova, nici pentru economia acestei țări pe termen scurt, mediu sau lung. Cu această idee sunt de acord și unii dintre politicienii moldoveni care au ocupat în trecut funcții înalte în conducerea Republicii Moldova[x][xi].

Societate care este ușor de manipulat

Principiul „Divide et Impera” reprezintă o caracterizare cât se poate de adecvată pentru a descrie instabilitatea socială și politică din Republica Moldova. Sursele care au relatat despre protestele din weekendul trecut arată că moldovenii sunt manipulați cu o mare ușurință de către clasa politică din Republica Moldova.

Mai multe publicații din republica Moldova arată faptul că oamenii veniți la protestele organizate de Ilan Șor au avut un caracter organizat, iar protestatarii aduși în piața Marii Adunări Naționale au fost „răsplătiți” cu diverse produse alimentare. Oamenii care au luat parte la protestele organizate de către primarul de la Orhei în centrul Chișinăului au primit din partea Organizatorilor „pâine și hrișcă”[xii]. Cunoscuta publicație „Ziarul de Gardă” a făcut publice detalii care arătau cum oamenii care au venit să îl susțină pe Șor se îmbulzeau pentru a primi pâine în Piața Marii Adunări Naționale[xiii]. Acest lucru arată o degradare fără margini a societății moldovenești și o nepăsare la fel de crudă din partea liderilor politici moldoveni.

Proteste care servesc intereselor politicului

Evenimentele din weekendul trecut nu oferă indiciile potrivit cărora aceste proteste ar fi fost emanații ale unor mișcări de liberă exprimare a voinței populației Republicii Moldova. Protestele din weekend au avut loc la solicitarea liderilor politici din Republica Moldova. Dacă este să ne gândim la protestele organizate de către susținătorii controversatului politician Ilan Șor, atunci trebuie să vorbim despre faptul potrivit căruia acest protest a fost organizat de către Șor și susținătorii acestuia.

Protestele susținătorilor acestui personaj politic trebuie privite drept încercări ale lui Șor de a câștiga atenția publică și de a câștiga capital politic menit să întărească pozițiile primarului de la Orhei.

Pe de altă parte însă, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip (reprezentant al Partidului Democrat din Moldova, formațiune politică aflată sub conducerea controversatului om politic moldovean, Vlad(imir) Plahotniuc) consideră aceste proteste ca fiind manifestații de ordin politic. Totodată, acesta consideră evenimentele din weekend ca fiind parte a unei campanii pre-electorale a „binomului” PAS-PPDA, precum și a Partidului Șor[xiv]. Ceea ce reiese sigur însă din derularea acestor evenimente este faptul că societatea moldovenească este una dezbinată și ușor manipulabilă de către cei ce se află la conducere sau doresc să ajungă acolo.

Protestele din ultima perioadă desfășurate la Chișinău trebuie văzute drept încercări ale tuturor formațiunilor implicate de a pregăti terenul pentru propriile campanii pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna februarie a anului viitor. Ajungem la această simplă concluzie doar dacă analizăm rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publică realizat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău. Din datele sondajelor realizate de această instituție putem observa faptul că într-un top în care cetățenii Republicii Moldova sunt întrebați „Dacă duminica viitoare sar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, pentru ce partid ați intenționa să votați?”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar conduce acest clasament obținând 40% dintre voturile respondenților care au răspuns la această întrebare (731 respondenți, adică 66% din totalul celor ce au luat parte la acest sondaj al opiniei publice), poziția secundă fiind ocupată de Partidul Acțiune și Solidaritate cu 19%, iar podiumul este completat de Partidul Democrat din Moldova cu 11%[xv]. În același timp, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr cu 7% (condus de Andrei Năstase) și Partidul Politic Șor (care a acumulat 6% și este condus de controversatul politician Ilan Șor) se vor lupta cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (care a acumulat 6% în același top) pentru fotoliile de deputați în următorul legislativ[xvi]. Surprinzător sau nu, manifestațiile politice din ultima perioadă au o miză politică ridicată mai ales dacă luăm în calcul faptul că pragul electoral pentru un partid la următoarele alegeri va fi de 6%[xvii][xviii][xix]. Altfel spus, atât Maia Sandu, precum și Andrei Năstase, Ilan Șor și partidele conduse de aceștia au nevoie de așa-numitele „puncte electorale”. În acest context se cuvine a menționa că protestele asemeni celor de la finalul lunii august au servit drept manifestări în care o parte dintre partidele din republica Moldova au intrat, neoficial, în campania electorală. Ca urmare, este forate probabil ca în perioada următoare să fim martorii unor manifestații similare ce se vor desfășura la Chișinău.

O posibilă evoluție a situației în lunile următoare

Ca urmare a celor ce se întâmplă de ceva vreme la Chișinău, am putea afirma cu o deplină siguranță că situația de la Chișinău va rămâne cel puțin la fel de încordată atât până la alegerile parlamentare de anul viitor, precum și în perioada ce va urma acestora. Tensiunile vor fi vizibile și mai mult în momentul în care ne vom apropia tot mai mult de startul oficial al campaniei electorale. Neoficial, protestele de săptămâna trecută pot fi considerate ca fiind parte a campaniei electorale ale politicienilor moldoveni.

Protestele, precum și alegerile invalidate pentru postul de primar general al Chișinăului oferă condițiile necesare pentru ca situația de instabilitate din Republica Moldova să se perpetueze și pe parcursul următorului an.

Un rol deosebit de important în evoluție următoare a evenimentelor din Republica Moldova îl va avea rezultatul care va fi înregistrat în cadrul scrutinului legislativ din februarie 2019. Deocamdată nu avem certitudinea că alegerile de anul viitor vor oferi un legislativ care să poată aduce o contribuție mai mare în vederea ameliorării stărilor de lucruri din Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] https://www.rferl.org/a/thousands-protests-in-moldovan-capital-chanting-down-with-the-mafia-/29454081.html.

[ii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/.

[iii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/info/.

[iv] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/.

[v] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/info/.

[vi] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/ .

[vii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/info/.

[viii] http://www.e-democracy.md/elections/presidential/2016/.

[ix] http://protv.md/stiri/actualitate/pman-plina-de-oameni-sustinatorii-ppda-pas-si-pldm-au-protestat—2332311.html.

[x]https://www.realitatea.md/ce-crede-vladimir-voronin-despre-republica-moldova–la-cei-27-de-ani-de-independenta_82847.html.

[xi] https://www.washingtontimes.com/news/2018/aug/27/romanian-or-russian-a-geopolitical-issue-in-moldov/.

[xii]http://agora.md/stiri/49027/foto–video–paine-si-hrisca-pentru-protestatari-partidul-lui-shor-a-rasplatit-sustinatorii-veniti-la-chisinau.

[xiii] https://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/video-cum-s-au-batut-pentru-o-paine-pe-gratis-sustinatorii-lui-sor-din-pman.

[xiv] https://www.realitatea.md/declara-iile-premierului-pavel-filip-in-legatura-cu-protestele-desfa-urate-in-centrul-chi-inaului_82838.html.

[xv] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/BOP_05.2018_sondaj.pdf.

[xvi] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/BOP_05.2018_sondaj.pdf.

[xvii] http://lex.justice.md/md/312765/.

[xviii] https://sputnik.md/moldova/20170719/13654281/vor-ramane-doar-doua-praguri-electorale-pentru-accederea-in-parlamentul-republicii-moldova.html.

[xix] http://www.contributors.ro/global-europa/noua-lege-electorala-a-moldovei-poate-fi-fatala-pentru-partidele-pro-vestice/.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 − four =