Ucraina își modernizează industria de apărare în scop dublu

vecinii

Aflată de mai bine de patru ani într-un conflict întreținut de către Kremlin, prin intermediul separatiștilor, și în contextul obiectivului de aderare la NATO, Ucraina continuă investițiile în industria de apărare. Pentru a putea face față separatiștilor, ce beneficiază de echipamente militare dintre cele mai performante de proveniență rusească, conducerea de la Kiev este nevoită să sporească capabilitățile naționale și să înzestreze forțele guvernamentale cu echipamente și tehnologie îmbunătățite. Pe de altă parte, obiectivul aderării la Alianța Nord-Atlantică, reafirmat în mai multe rânduri, după anul 2014, necesită de asemenea modernizarea și dezvoltarea sectorului militar la standardele cerute în cadrul Alianței. Realizarea celui de-al doilea obiectiv pare, totuși, destul de îndepărtat. Însă, asupra acestui subiect vom reveni puțin mai târziu.

Până atunci invit să urmărim principalele actualități în materie de dezvoltare și/sau modernizare din sectorul apărării pe care oficialii ucraineni, în frunte cu președintele, le-au anunțat în ultimele săptămâni.

Tancuri și avioane modernizate, producție de muniție de calibru mare, rachete anti-tanc și construirea unor elicoptere noi – pe agenda de zi a industriei de apărare.

Primele modernizări și achiziții au fost anunțate în sectorul aeronavelor. Uzina de reparații aeronave din Odesa, în colaborare cu alte întreprinderi din industria de apărare din Ucraina, ar urma să înceapă lucrările la modernizarea a treizeci de aeronave de bombardament Su-24MR[i],  informează Unian.info. În aceeași notă, Ucraina urmărește construirea unor elicoptere ușoare care să fie folosite atât în sectorul civil, cât și în sectorul securității naționale[ii].

La scurt timp, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a inaugurat o nouă fabrică de producție de muniție de artilerie, deținută de holding-ul Arte. Cu această ocazie, Poroșenko s-a arătat încrezător că, în scurt timp, Ucraina va începe producția în masă a munițiilor de artilerie de calibru mare.  În același timp, șeful de stat a lăsat să se înțeleagă faptul că o parte din tehnologia necesară producției de muniției a fost achiziționată din străinătate, dar a ales să păstreze confidențialitatea țărilor de origine a furnizorilor[iii].

Nu voi spune din care țări au venit, pentru că există condiții de confidențialitate, însă pot spune că multe țări ale lumii oferă, astăzi, echipamente unice care sunt folosite de angajații industriei de apărare ucrainene”, a declarat Poroșenko.

Mai departe, motivele de mândrie ale oficialilor ucraineni par să fie tancurile T-72AMT, tunurile autopurtate și rachetele anti-tanc, ce urmează să fie folosite direct în conflictul cu separatiștii pro-ruși.

Secretarul Apărării din Ucraina, Oleg Turcinov, a anunțat dezvoltarea unor tunuri autopurtate cu calibrul de 155 milimetri, care pot lovi ținte aflate chiar și la 60 de kilometri distanță. Mai mult, acest tip de tunuri îndeplinește cerințele NATO, ca urmare a calibrului dezvoltat. De asemenea, Turcinov a ținut să sublinieze faptul că acest tip de muniție de calibru 155-mm nu se întâlnește în arsenalul armatei Federației Ruse[iv].

În aceeași ordinde de idei, întreprinderea de stat Luch a dezvoltat o serie de rachete anti-tanc, care, conform aceluiași secretar al apărării, Oleksandr Turcinov, sunt mai performante și mai bune decât armele similare ale Federației Ruse.

Pentru noi este crucial ca rachetele să nu fie doar la fel de bune ca aceleași (tipuri de) arme de producției rusească, dar să le și depășească capacitatea de luptă[v], concluziona Tucinov. Acesta a mai precizat că pe fondul tehnologiei avansate și a eficienței rachetelor produse de întreprinderea Luch, au început să apară cereri pe piața de armament din afară[vi], însă fără a oferi detalii.

Nu în ultimul rând, Petro Poroșenko a anunțat începerea testării modelului de tanc T-72 îmbunătățit. Este vorba despre modelul T-72AMT. Conform președintelui, grație folosirii unei tehnologii militare de înaltă precizie, T-72AMT ar fi capabil să distrugă vehicule blindate de la o distanță de până la 5 km, datorită puterii și razei de acțiune mai mari față de modelul precedent. ”Puterea (tancului) este suficientă pentru a distruge chiar și cele mai bine protejate tancuri inamice”, opina Poroșenko, citat de agenția de presă uawire.org[vii].

Modelul de tanc îmbunătățit, T-72AMT, a atras interesul Inspectoratului de Armament din Polonia, ai cărui specialiști au început o analiză de piața privind posibila modernizare a unor tancuri poloneze T-72, iar conform aprecierilor Unian.info, versiunea tehnică realizată de inginerii militari ucraineni are șanse foarte mari să devină unul dintre câștigătorii licitației[viii].

Modernizare și dezvoltare cu două scopuri complementare

Cu ocazia ultimului Summit NATO, desfășurat în iulie la Bruxelles, oficialii Alianței au îndemnat Ucraina să folosească Pachetul de Asistență Comprehensivă (Comprehensive Asisstance Package) și să urmeze Planul Național Anual (Annual National Plan) – ambele instrumente ale Alianței menite să faciliteze și să ghideze statele non-membre pe calea apropierii de NATO. Aceste procese au o dublă utilitate pentru situația de facto în care se află Ucraina:

  • În primul rând, situația actuală extrem de sensibilă și tensionată, pe de o parte, între Rusia și Ucraina, iar pe de altă parte între aliații occidentali și regimul de la Kremlin, poate degenera în defavoarea Ucrainei, în condițiile luării în considerare a candidaturii acesteia la NATO. Lipsa acestei opțiuni trebuie compensată, momentan, prin dezvoltarea capabilităților naționale de auto-apărare și auto-susținere industrială în conflictul cu separatiștii, și implicit cu Rusia.
  • Dezvoltarea tehnologiei militare (și reorganizarea leadership-ului militar) înaintează Ucraina pe drumul cooperării intensificate și al interoperabilității cu NATO, sub cupola Partnership Interoperability Initiative și, de ce nu, a celei mai avansate forme de interoperabilitate aflate în componența sus-numitului parteneriat, și anume Programul de Oportunități Sporite (Enhance Opportunities Program).

Astfel, eforturile naționale, suplimentate de asistență financiară, tehnică și instructaj din partea statelor membre ale Alianței contribuie (indirect) la consolidarea cooperării neinstituționalizate (la nivelul NATO) între membre ale Alianței și Ucraina. Pe de o parte, această colaborare se materializează prin sprijinirea acțiunilor conducerii de la Kiev pentru a restabili controlul asupra teritoriului din estul țării ocupat de separatiști și/sau, cel puțin, păstrarea actualei linii de contact. Pe de altă parte, standardizarea Armatei Ucrainei la cerințele NATO facilitează participarea în misiuni comune.

Așadar, dezvoltarea și modernizarea echipamentelor și tehnologiei militare anunțate de oficialii Ucrainei nu pot fi decât de bun augur în vederea apărării integrității teritoriale și a pașilor necesari de îndeplinit pentru consolidarea relației NATO-Ucraina. Acest proces este și va fi, în continuare, obligatoriu.

Moldovan Anton


[i] https://economics.unian.info/10213775-ukraine-air-force-fleet-to-get-30-modernized-warplanes-in-2018-commander.html

[ii] https://economics.unian.info/10212524-building-light-helicopters-in-ukraine-may-solve-transport-problems-turchynov.html

[iii] https://en.interfax.com.ua/news/economic/523805.html

[iv] http://uawire.org/turchynov-states-that-ukraine-has-a-new-powerful-weapon-that-the-russian-army-does-not-have#

[v] https://112.international/ukraine-top-news/defense-secretary-ukrainian-luch-missiles-are-better-than-russian-31143.html

[vi] Ibidem

[vii] http://uawire.org/poroshenko-announces-tests-of-the-modernized-t-72-tank#

[viii] https://economics.unian.info/10224711-poland-looking-at-ukrainian-modernization-package-for-t-72-tanks.html

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − 8 =