Republica Moldova nu oferă condițiile necesare pentru dezvoltarea unui climat investițional propice

Moldova

Republica Moldova nu poate fi considerată drept un partener de încredere în ceea ce privește dezvoltarea unor condiții propice pentru a putea genera un climat investițional care să contribuie la dezvoltarea economiei țării. Cele mai noi date ne arată faptul că volumul investițiilor de orice fel în Republica Moldova a scăzut, fapt care ne spune multe despre climatul investițional și despre starea generală a economiei Republicii Moldova.

Ultimele date statistice ne fac să vorbim despre o economie care pare să fie bolnavă de pneumonie și care, dacă nu va fi tratată urgent, se va transforma în tuberculoză. Bolile de care suferă economia moldovenească au, în mod cert, un caracter cronic, iar sistemul economic pare să se confrunte cu „buchetul Moldovei”, expresie care nu face trimitere doar la cunoscuta marcă de produse alcoolice, precum și la persoanele care suferă de mai multe afecțiuni simultan.

Volumul investițiilor în Republica Moldova se află la o cotă mai mică decât cea a anului 2014

Chiar dacă datele statistice oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică ne arată faptul potrivit căruia pentru anul 2017 valoarea investițiilor în active imobilizate a constituit 21 mild. lei (în preturi curente), fiind în creștere cu 1,3% (în prețuri comparabile) față de anul 2016[i], volumul investițiilor în Republica Moldova se află la o cotă mai mică decât acum patru ani.

Statisticile naționale ne arată o situație contradictorie înregistrată în Republica Moldova. Pe de o parte, așa cum s-a arătat mai sus, volumul investițiilor în active imobilizate a constituit a înregistrat în 2017 o ușoară creștere față de anul 2016. Pe de altă parte, la o analiză mai atentă a datelor statistice vom observa faptul că, în realitate, dinamica investițiilor din Republica Moldova cunoaște un regres în ultima perioadă. Astfel, analiza datelor referitoare la investițiile în activele materiale pe termen lung cunoaște un regres dacă este să ne raportăm la perioada 2014-2017. Dacă în urmă cu patru ani volumul investițiilor constituia 21.158,5 milioane lei moldovenești, la finalul anului 2017 asistăm la o scădere a acestor investiții până la cota de 20.996,6 lei moldovenești[ii]. Aceste evoluții negative au fost determinate de instabilitatea politică de la Chișinău și de crizele guvernamentale de după ultimele alegeri din toamna anului 2014.

Acest aspect nu este singurul care ar trebui să îngrijoreze politicienii de la Chișinău. Datele trimestriale ne arată faptul potrivit căruia în primele trei luni ale anului 2018 s-a produs o scădere a volumului investițiilor străine în activele materiale pe termen lung. Dacă în primele 3 luni ale anului 2017, volumul investițiilor străine în activele materiale pe termen lung atingea cota de 241,7 milioane lei moldovenești, pentru perioada analoagă din acest an observăm o scădere a cotei investițiilor din exterior la 224,3 milioane lei moldovenești[iii]. În puncte procentuale asistăm la o scădere de 7.20% în primele trei luni ale anului în curs față de perioada similară a anului trecut. În mod evident, această dinamică determinată de evoluțiile interne nefaste semnifică o scădere a cotei încrederii pe care o acordă investitorii străini climatului investițional din Republica Moldova. Există o probabilitate de peste 90% ca o astfel de dinamică să se păstreze și pe parcursul următorului an, mai ales dacă ținem cont de faptul că în iarnă vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar politicienii de acolo se pregătesc să intre în campanie electorală. Scăderea investițiilor străine în Republica Moldova trebuie să reprezinte un semnal foarte serios de alarmă  pentru decidenții politici actuali și viitori de la Chișinău mai ales în contextul în care Republica Moldova este dependentă de investițiile străine.

Strategia „Moldova 2020”[iv] unul dintre instrumentele prin care Chișinăul încearcă să determine o evoluție pozitivă a trendului investițiilor în Republica Moldova

Așa cum se poate observa din strategia națională de dezvoltare a Republicii Moldova, crearea unor condiții propice pentru dezvoltarea unui climat investițional sănătos reprezintă o prioritate a decidenților politici de la Chișinău care doresc să modeleze un sistem economic „bazat pe atragerea de investiții, precum și pe dezvoltarea industriilor exportatoare de bunuri şi servicii”[v]. Tot din documentul de mai sus, reiese faptul că politicienii moldoveni sunt de acord că dezvoltarea economiei moldovenești este axată pe creșterea investițiilor[vi].

De asemenea, pentru a garanta un climat favorabil investițiilor în Republica Moldova este necesar ca liderii politici de la Chișinău să depună cât mai multe eforturi în ceea ce potrivește creșterea competitivității Republicii Moldova în toate domeniile de activitate[vii]. este necesar ca autoritățile de la Chișinău să ofere tuturor condițiilor menite să atragă investiții străine reprezintă una dintre condițiile necesare „însănătoșirii” economiei moldovenești[viii]. Republica Moldova are nevoie de reforme urgente pentru ca să asistăm la o îmbunătățire a climatului investițional din Republica Moldova.

Posibile evoluții ale dinamicii investițiilor din Republica Moldova în perioada următoare

Este foarte important de precizat faptul că Republica Moldova se află într-o perioadă deosebit de importantă care va culmina cu alegerile parlamentare din luna februarie a anului 2019[ix]. De rezultatele acestor alegeri ar putea să depindă, într-o măsură destul de mare, evoluția ulterioară a dinamicii investițiilor din republica Moldova.

Dinamica investițională și a comerțului Republicii Moldova depind foarte mult de cum se va configura viitorul legislativ. Dacă pro-europenii vor avea o majoritate clară, ceea ce este puțin probabil, atunci am putea să ne așteptăm la o ameliorare a situației investițiilor venite din Occident. În cazul unei victorii clare a socialiștilor, lucru greu de realizat, am putea să asistăm la o îmbunătățire a raporturilor cu Moscova. În aceste condiții, cea mai probabilă situație va fi aceea ca partidele ce vor accede în viitorul legislativ să aibă o repartizare uniformă. Fiind vorba despre mai multe partide care vor accede în Parlament, am putea să ne așteptăm la o nouă perioadă de stagnare economică (sau cu creșteri modeste). Viitoarele alegeri s-ar putea să aibă un impact negativ asupra evoluției investițiilor de orice fel în republica Moldova.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că multe vor depinde în acest sens și de reformele care vor fi în Moldova, precum și de dinamica înregistrată în lupta împotriva corupției în Republica Moldova. Acești factori vor influențat în continuare fluxurile investițiilor din republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] http://www.statistica.md/public/files/publicatii_electronice/Moldova_in_cifre/2018/Breviar_ro_2018.pdf.

[ii] http://www.statistica.md/public/files/publicatii_electronice/Moldova_in_cifre/2018/Breviar_ro_2018.pdf.

[iii] http://www.statistica.md/public/files/publicatii_electronice/Buletin_trimestrial/Buletin_I_2018.pdf.

[iv] http://lex.justice.md/md/354876/.

[v] https://mei.gov.md/sites/default/files/document/5990447_md_1318435_md_mol.pdf.

[vi] https://mei.gov.md/sites/default/files/document/5990447_md_1318435_md_mol.pdf.

[vii] https://mei.gov.md/content/competitivitatea-tarii.

[viii] https://mei.gov.md/ro/content/mediul-de-afaceri.

[ix] https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/07/27/parlamentul-republicii-moldova-amana-alegerile-legislative-pentru-februarie-2019–151848.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − 6 =