Perspectivele de Integrare Europeană ale Republicii Moldova sunt foarte sumbre

Integrare Europeană

În lumina ultimelor evenimente petrecute la Chișinău se poate spune cu siguranță că perspectiva de Integrare Europeană a republicii Moldova devine un ideal ce se îndepărtează tot mai mult, pe zi ce trece, de cetățenii Republicii Moldova. Criza politica generată de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului și controversata lege referire la „furtul miliardului”[i] fac imposibilă existența unei brume de speranță în rândul moldovenilor față de dorința lor de Integrare Europeană.

Tensiunile politice de la Chișinău din ultimele luni îngreunează și mai mult situația dificilă din Republica Moldova. Parcursul european al Republicii Moldova a fost influențat negativ de ultimele evenimente care au divizat opinia publică din această țară. Aici ne referim la alegerile invalidate pentru funcția de primar al Chișinăului. Trebuie amintit faptul că invalidarea alegerilor a stârnit o serie de reacții în lanț care generat, practic, împotmolirea fragilului proces de integrare europeană, proces care se află în derulare în Republica Moldova.

În aceeași ordine de idei se înscrie și criza generată de dezbaterile și de adoptarea controversatei legi care are ca subiect frauda bancara din Republica Moldova, cunoscută sub numele de „ furtul miliardului”. Trebuie remarcat faptul că această problemă nu a fost și nici nu va fi prea curând soluționată de către politicienii de la Chișinău.

Opinia publică din Republica Moldova divizată între Occident și Rusia

Cum astfel de probleme nu sunt de ajuns pentru moldoveni, mai trebuie amintit faptul că principiul „divide et impera”, promovat activ de Federația Rusă, a funcționat de minune în Moldova. Clivajele în materie de opțiuni politice în rândul cetățenilor Republicii Moldova sunt vizibile cu ochiul liber. Cel mai tare însă, aceste divergențe, care sunt fatale pentru moldovenii de rând, sunt vizibile în cadrul alegerilor parlamentare[ii] și prezidențiale[iii] din Republica Moldova. Acest lucru redevine actual mai ales în contextul în care în luna februarie a anului viitor vor fi organizate alegeri parlamentare în Republica Moldova[iv]. Această precizare este una deosebit de importantă deoarece discursurile electorale ale politicienilor din Republica Moldova pun mult accent pe criterii geopolitice. Aceste dezbateri sunt axate pe disputa Est vs Vest în dezbaterile din mediul public din Republica Moldova[v].

Un factor care influențează negativ dinamica tip de Integrare Europeană a Republicii Moldova este reprezentat de clivajele din sânul societății moldovenești. Cele mai recente sondaje de opinie arată faptul că în cazul în care moldovenii ar fi întrebați „dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea vamală, (Rusia-Belarus-Kazahstan), dvs. ați vota pentru sau contra?“ un procentaj de 55% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană (42% ar vota contra), în timp ce 29% ar opta ca Republica Moldova să adere la Uniunea vamală (în timp ce 38% ar fi împotrivă)[vi]. În acest context, perspectiva europeana a Republicii Moldova pare a fi, cel puțin pentru moment, o utopie.

Scindarea societății moldovenești comportă multe efecte negative asupra perspectivelor de Integrare Europeană a Republicii Moldova. În acest context, posibilitățile de ameliorare a situației la stânga Prutului și de creșterea șanselor de Integrare Europeană a statului moldovean sunt foarte restrânse, șansele apropiindu-se vertiginos de cota de 0%.

Ceea ce este foarte important de precizat este faptul căaceastă stare de fapt este rezultatul unor acțiuni voite ale tuturor politicienilor moldoveni care încearcă să se mențină cu orice preț la guvernare.

O posibilă evoluție a perspectivei de integrare a republicii Moldova în viitorul apropiat

Evoluția procesului de integrare al Republicii Moldova depinde foarte mult de atitudinea liderilor politici de la Chișinău și de modul în care aceștia vor reuși să gestioneze criza politică internă și să lase divergențele deoparte pentru a se putea concentra pe accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în structurile europene.

Gheorghe Cazacu


[i] http://trb.ro/2018/07/parlamentul-de-la-chisinau-a-adoptat-legea-care-permite-legalizarea-furtului-unui-miliard-de-dolari-din-bancile-moldovenesti/.

[ii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/.

[iii] http://www.e-democracy.md/elections/presidential/2016/.

[iv] https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/07/27/parlamentul-republicii-moldova-amana-alegerile-legislative-pentru-februarie-2019–151848.

[v] https://asphilohistoriss.files.wordpress.com/2017/07/revista-philohistoriss-nr3-iunie2017.pdf.

[vi] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/BOP_05.2018_sondaj.pdf.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + 10 =