Situația privitoare la Transnistria se complică în urma adoptării rezoluției ONU cu privire la retragerea trupelor rusești

Transnistria

Conflictul din regiunea din stânga Nistrului revine cu noi detalii pe agenda partenerilor implicați în reglementarea diferendului transnistrean. Adoptarea rezoluției ONU cu privire la „retragerea completă și necondiționată a trupelor străine” de pe teritoriul Republicii Moldova a atras, din nou, atenția Federației Ruse și a altor actori internaționali care participă la procesul de reglementare a situației conflictuale dintre Chișinău și Tiraspol.

Ultimele evoluții din Republica Moldova și din Federația Rusă arată faptul că adoptarea, de către adunarea generală a ONU, a rezoluției cu privire la „retragerea completă și necondiționată a trupelor străine din Republica Moldova“ nu a primit evaluare unitară[i] din partea politicienilor din Republica Moldova și nici din partea celorlalți actori implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

libris.ro
Rusia a fost vizibil deranjată de adoptarea rezoluției ONU privitoare la statului Transnistriei

Reacția Federației Ruse cu privire la situația din regiunea din stânga Nistrului nu s-a lăsat prea mult așteptată. Într-un comunicat al Ministerului de Externe Rus se arată că actul din data de 22 iunie 2018 va contribui la tensionarea relației dintre Moscova și Chișinău[ii].

Mai mult de atât, trebuie remarcat faptul potrivit căruia reprezentanții Ministerul de Externe al Federației Ruse au avut o reacție negativă inițiativa diplomației de la Chișinău și nici în ceea ce privește adoptarea rezoluției de către Adunarea Generală a ONU.

În Rusia sunt nemulțumiți de acțiunile neprietenoase întreprinse de Chișinău. Ambasadorul Moldovei în Federația Rusă, Andrei Negruța, a declarat că adoptarea rezoluției ONU cu privire la retragerea trupelor rusești din Moldova va îngreuna relațiile dintre Chișinău și Moscova: „Moscova este indignată de rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul regiunii. A complicat relațiile deja dificile cu Rusia”[iii]–  a declarat diplomatul la consultările șefilor misiunilor străine care au avut loc la Chișinău.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse au criticat vehement adoptarea rezoluției de către ONU. Într-unul din comunicatele oficiale ale Ministerului Rus de Externe se arată faptul că decizia ONU din 22 iunie 2018 cu privire la Republica Moldova reprezintă „un pas înapoi“ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Prin acest act, se arată în comunicatul citat, se realizează o acțiune care îndepărtează perspectiva soluționării conflictului[iv]. Altfel spus, reprezentanții Rusiei ne spun că Moscova nu este de acord cu perspectiva retragerii trupelor rusești din regiunea din stânga Nistrului. Dezacordul cu privire la eventualitatea retragerii armatei ruse din Transnistria este manifestat și de reprezentanți ai autoproclamatei RMN.

Reprezentanții Kremlinului au primit cu îngrijorare vestea adoptării rezoluției și s-au arătat  nemulțumiți față de această decizie, așa cum se poate observa din discursul ambasadorului pe chestiuni speciale al Ministerului de Externe al federației Ruse S. N. Gubarev în sesiunea I de lucru a Conferinței anuale a OSCE pe chestiuni legate de securitate „Conflicte și situații de criză în zona OSCE: întărirea securității și a încrederii” desfășurată la Viena în data 26 iunie 2018 își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din regiunea din stânga Nistrului: „Aș dori să aduc participanților la un astfel de forum reprezentativ viziunea Federației Ruse cu privire la stadiul actual al procesului de reglementare a problemei transnistrene. În 2016 reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană a președinției germane a OSCE, Ambasadorul Cord Meier-Klodt a spus într-o frază remarcabilă faptul că în situația transnistreană, nu avem un „conflict înghețat“ ci o „reglementare înghețată[v].

Așa cum se arată în documentele oficiale de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse se arată că Moscova este nemulțumită de atitudinea Chișinăului: „Federația Rusă este dezamăgită nu numai de inițiativa Republicii Moldova, ci și de faptul că un număr de țări și-au găsit posibilitatea de a se înscrie într-o inițiativă atât de periculoasă și indignată în calitate de coautori. De la evenimentele tragice din 1992 nu a trecut prea mult timp și cu atât mai surprinzător este faptul că actualii politicieni au uitat faptul că doar prin intervenția în timp util a trupelor rusești s-a oprit vărsarea sângelui pe Nistru și au fost create condițiile de lansare a procesului de pace. Vreau să subliniez că Transnistria este singura regiune din Europa de Est unde, după introducerea trupelor rusești, operațiunile militare nu au fost reluate și acum contingentul militar rus este acolo ca garant al păcii și stabilității.

Această inițiativă a Chișinăului poate compromite progresul fragil care a apărut în ultimele luni în reglementarea transnistreană”[vi]. Tot într-unul din comunicatele oficiale ale Ministerului Rus de Afaceri externe se arată că „acest proiect este o lovitură pentru evoluția procesului de negociere, ceea ce complică situația deja dificilă din regiune[vii].

Rusia insistă asupra implementării în continuare a formatului de negociere 5+2

Reuniunea de la Roma a arătat încă odată necesitatea acută de elaborare a unui mecanism de implementare în cadrul legislației naționale a realizărilor atinse în cadrul formatului „5+2”. Această formulă este singura modalitate practică de soluționare a problemelor dintre Chișinău și Tiraspol. […] Reuniunea de la Roma în formatul „5+2” a arătat încă o dată faptul potrivit căruia chiar și cele mai acute divergențe între Chișinău și Tiraspol pot fi depășite.  În acest context, vedem rolul negocierilor în format „5 + 2“ nu numai în monitorizarea punerii în aplicare a acordurilor încheiate, dar, de asemenea, în analiza avansării capacității procesului de reglementare.[…] Nimeni nu pare să conteste ideea potrivit căreia soluționarea problemei transnistrene poate fi realizată doar printr-un compromis ce poate fi atins prin negocieri. Acest lucru presupune căutarea neîncetată a soluționării acestui conflict. În acest proces părțile vor trebuie să renunțe la cerințele lor maximale în favoarea dezvoltării unui model viabil pentru viitor pentru coexistență, care va fi aprobat de către populație și Moldova și Transnistria. În acest stadiu, cel mai important lucru este punerea în aplicare a tacticii de „pași mici“ pentru a stabili o interacțiune între malurile Nistrului prin abordarea problemelor specifice, crearea unui mediu de încredere[viii].

Politicienii de la Chișinău consideră că relațiile cu Rusia trebuie să intre „în normalitate”

Potrivit lui Tudor Ulianovschi, Ministrul Afacerilor Externe a Republicii Moldova relațiile cu Federația Rusă „trebuie să revină pe un făgaș normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia firească a respectului față de principiile dreptului internațional, al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internaționale. În relațiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant și acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul național de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”. În plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-și definească clar obiectivele de țară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziționarea Republicii Moldova în sistemul global și regional de valori”[ix], a spus Tudor Ulianovschi.

Posibile scenarii  ale evoluției  ulterioare a procesului de reglementare  a problemei transnistrene

Ca urmare a evenimentelor din ultima perioadă  în  activitatea  internă și externă a Republicii Moldova, putem schița câteva evoluții probabile ale negocierilor viitoare pe marginea problemei transnistrene. Cel mai probabil, adoptare rezoluției ONU va contribui la tensionarea relațiilor dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova. O posibilă tensionare a relațiilor dintre  ărțile mai sus menționate va fi cauzată de nemulțumirea cu care Rusia a întâmpinat inițiativa corpului diplomatic de la Chișinău și adoptarea rezoluției ONU.

În acest context de tensionare relațiilor între partenerii implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, am putea să ne așteptăm la îngreunarea procesului de negociere, precum și la faptul că emisarii Moscovei adopta poziții mai dure de negociere în relațiile cu omologii lor de la Chișinău în soluționarea problemei.

Gheorghe Cazacu


[i] http://www.realitatea.md/igor-dodon–nemultumit-de-aprobarea-rezolutiei-onu—–guvernul-r–moldova-a-comis-un-nou-gest-ostil-antirusesc—_79616.html.

[ii] http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/3278621.

[iii] https://eadaily.com/ru/news/2018/07/10/v-rossii-vozmushcheny-nedruzhelyubnymi-shagami-kishineva-posol?utm_source=smi2.

[iv] https://www.kp.md/daily/26846.7/3887428/.

[v] http://www.mid.ru/web/guest/foreign_policy/rso/osce/-/asset_publisher/bzhxR3zkq2H5/content/id/3282025.

[vi] http://www.mid.ru/web/guest/foreign_policy/rso/osce/-/asset_publisher/bzhxR3zkq2H5/content/id/3282025.

[vii] http://www.mid.ru/web/guest/foreign_policy/rso/osce/-/asset_publisher/bzhxR3zkq2H5/content/id/3282025.

[viii] http://www.mid.ru/web/guest/foreign_policy/rso/osce/-/asset_publisher/bzhxR3zkq2H5/content/id/3282025.

[ix] http://www.realitatea.md/ulianovschi-la-reuniunea-ambasadorilor-acreditati-la-chisinau—–moldova-are-nevoie-de-o-diplomatie-dinamica–pragmatica-si-axata-pe-rezultate–video-_80340.html.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 + 3 =