Recoltă de grâu, mai mică dar mai scumpă

grau

Conjunctura internațională este favorabilă unor prețuri mai avantajoase. Recolta de grâu din acest an se arată a fi mai mică față de anul precedent. Pe de altă parte, prețurile internaționale de achiziție a grâului vor fi mai mari pe fundalul unei secete în țările din nordul Europei, a ploilor abundente din Franța sau diferitor intemperii în Ucraina și Rusia. Fermierii moldoveni ar putea profita de prețurile mai mari, dacă au posibilitatea să vândă direct către traderi recoltele și să nu recurgă la serviciile intermediarilor.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, recolta medie de grâu în acest an este de 3,22 tone la hectar, mai mică cu 0,1 tone față de media înregistrată în ultimii cinci ani și mult mai mică față de anul trecut, când de pe un hectar agricultorii moldoveni au strâns câte 3,87 tone.

Cea mai bună recoltă – la nord, cea mai slabă – în raioanele din centru

Dacă ținem cont de suprafețele însămânțate cu grâu de 320 mii de hectare și dacă media respectivă se mai menține până la finele secerișului, în anul curent recolta pe întreg teritoriul Moldovei va fi de aproape un milion de tone, suficientă pentru a asigura piața internă dar și pentru a exporta cantități importante. Spre comparație, anul trecut au fost recoltate 1,17 milioane tone însă de pe o suprafață mai mică, de circa 300 mii de hectare.

Potrivit informației furnizate de Marin Grama, consultant superior în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în raioanele de nord ale țării s-au  înregistrat cele mai bune recolte, aici fiind strânse până la moment câte 3,5 tone la hectar. La centru recolta este,în medie de 2,7 tone iar la sud coincide cu media pe republică – 3,2 tone la hectar. Dacă ne referim la raioane, cele mai mari recolte erau înregistrate la momentul scrierii articolului (19 iulie) în Taraclia, unde au fost recoltate în medie câte 4,5 tone la hectar și în Dondușeni, câte 4,2 tone la hectar.

Ce trebuie să faci pentru a obține o recoltă bună în pofida condițiilor climaterice

Potrivit lui Marin Grama, recoltele depind nu doar de condițiile climaterice. Dacă se aplică corect toate tehnologiile, impactul negativ aș climei asupra recoltei este destul de redus. De asemenea, specialistul amintește și despre corectitudinea exploatării multianuale a terenurilor, amintind despre rotația culturilor cultivate sau așa numitul asolament, uneori este uitat de către unii fermieri, care după ce seamănă mai mulți ani la rând aceeași cultură pe același teren, se arată surprinși de recolta tot mai redusă și tot mai necalitativă.

Este important ca agricultorii să știe că aplicarea tehnologiilor performante în procesul de cultivare, calitatea semințelor, a îngrășămintelor și a mijloacelor de uz fitosanitar se răsfrâng direct asupra calității și mărimii recoltei”, a declarat Marin Grama.

Agricultura conservativă tot mai recomandată în contextul anilor secetoși

Și Vasile Șarban, șeful direcției Politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul MDRM accentuează importanța aplicării corecte a tehnologiilor, referinu-se în special la agricultura conservativă. „Vremea secetoasă din ultimul timp trebuie să ne învețe să schimbăm modul de prelucrare a solului. Agricultura conservativă cu aplicarea minimă a aratului sau renunțarea în general la ele, este de natură să mențină umiditatea în sol dar și să păstreze sau chiar să îmbogățească structura solului, fapt ce se reflectă direct în calitatea recoltei”, menționează acesta.  Evident, pot să-și permită o aplicare corectă a tehnologiilor și urmarea celor mai performante modele de activitate în agricultură fermierii mari, cei care au suficiente  supreafețe dar și pot să angajeze personal calificat, agronomi, care să urmărească o corectă exploatare a terenurilor agricole.

Arșița din aprilie a scăzut recolta iar ploile din iunie au redus din calitate

Fermierii nu sunt tare dezamăgiți de rezultatele mai slabe, așteptându-se încă din primăvară la o recoltă mai proastă față de anul trecut.

Nicolae Moraru, conducătorul unei gospodării agricole din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, spune că recolta a fost chiar mai mică decât media pe republică. „Am strâns câte 2,5 tone la hectar, un rezultat așteptat după primăvara foarte secetoasă și foarte călduroasă, când am avut pe parcursul a 12 zile temperaturi de peste 30 de grade, și asta în luna aprilie. Iar pe la sfârșitul lui iunie, când am început deja secerișul, au pornit ploile, care au redus și din calitate. Nivelul de gluten a coborât sub 18% și nu putem să-l vindem ca grâu alimentar, trecându-l automat la categoria de furajer”, ne relatează agricultorul.

Oricum, intermediarii i-au propus un preț de 2,5 lei pentru un kilogram, mai bun decât anul trecut, când operau cu prețuri de 2,2-2,3 lei kilogramul. Nicolae Moraru nu a semănat mult grâu, doar 400 de hectare din cele 2000 pe care le are la dispoziție, în special pentru a-l împărți proprietarilor de terenuri, în contul plății pentru arendă. El speră să obțină profitul din celelalte culturi de câmp, floarea soarelui și porumbul, așteptându-se la o recoltă   bună a acestora după cum arată la moment.

E nevoit să vândă intermediarilor, ratând o parte din profit

Vergiliu Josanu, fermier din r-nul Telenești a fost mai norocos, recoltând de pe cele 80 de hectare semănate cu grâu câte aproape patru tone la hectar. El a vândut grâul cu prețuri între 2,5 și 2,6 lei, tot la intermediari. „Dacă aș avea depozit, aș păstra grâul vre-o câteva luni după care l-aș vinde morarilor și brutarilor din zonă. Aceasta mi-ar da un profit suplimentar de 50-60 bani la kilogram”, relatează fermierul, care oricum este mulțumit de preț. De menționat că el l-a vândut ca grâu furajer, deși conținutul de gluten depășea 21%. Este o practică răspândită, intermediarii cumpără grâul de la agricultori ca grâu furajer și îl vând apoi ca grâu alimentar, cel puțin o parte din el. Astfel, profitul la un kilogram obținut de un intermediar poate ajunge și până la 75 de bani. Intermediarii, în cea mai mare parte a lor, vând grâul achiziționat, de regulă, de la micii fermieri, traderilor, cei care dețin silozuri de stocare și care își permit să aștepte până când prețurile de pe piețele internaționale devin mai mari.

Prețuri mai bune de la traderi și intermediari

Pe fondul unei recolte slabe de cereale, în mai toate țările producătoare, prețurile de achiziție afișate în acest an de către traderi, sunt mai bune decât anul trecut.

Spre exemplu, grupul de companii TRANS OIL, unul din cei mai mari jucători de pe piața locală a cerealelor a afișat pe site-ul său prețuri de achiziție, care variază de la 2,7 lei pentru grâul furajer în locațiile mai îndepărtate de portul Giurgiulești, cum ar fi elevatorul Ulei Nord din Otaci și 3,25 lei direct în port. Prețurile grâului furajer variază între 2,7 și 3,1 lei iar cele ale grâului alimentar, între 2,8 și 3,25 lei per kilogram.

Prețurile propuse de intermediari încep de la 2,5 lei pentru grâul furajer.

Împrumută 240 milioane de dolari pentru a cumpăra cereale și semințe de floarea soarelui

De altfel, TRANS OIL are planuri mari pentru achiziția de cereale în acest an.

Grupul a semnat la Paris, la 11 iulie, cu un consorțiu bancar internațional un acord privind un împrumut sindicalizat în valoare de 240 milioane dolari pentru achiziționarea de produse agricole din recolta din 2018 din Republica Moldova.

TRANS OIL intenționează să cumpere mai mult de 500.000 de tone de semințe de floarea-soarelui și peste 1,2 milioane de tone de cereale (grâu, orz, rapiță, porumb, mazăre) dar și peste 100.000 de tone de soia.

Recent, grupul a mărit capacitatea de transbordare a terminalului cerealier din portul internațional liber Giurgiulești până la 1,6 milioane de tone pe an.

Amintim că grupul de firme TRANS OIL deține16 elevatoare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, de la Giurgiulești până la Ocnița, capabile să stocheze simultan mai mult de 750 mii de tone de cereale. Grupul mai deține două  terminale de cereale și un terminal pentru uleiul de floarea-soarelui în portul Giurgiulești precum și o serie de întreprinderi agricole, de transport, de infrastructură, inclusiv în Ucraina. De asemenea întreprinderea deține capacități de transport impresionante. Aceasta

Recolta mai slabă la nivel mondial crește prețul grâului la burse

Deși recolta din acest an nu este la fel de bună ca și anul trecut, conjunctura de pe piețele internaționale poate fi favorabilă unui preț avantajos.

Din cauza unui val de căldură și secetă impropriu Europei de Vest, recolta din această regiune va fi mult mai mică decât anul trecut.

Potrivit agenției de știri Bloomberg  mulţi fermieri se luptă să supravieţuiască după ce un val de căldură şi secetă a afectat părţile nordice ale continentului european, afectând puternic recoltele de cereale.

Mulţi fermieri nemţi ar putea falimenta, iar în Franţa, din contra, prea multe precipitaţii ar putea reduce producţia.

În ansamblu, recolta de cereale din acest an a Uniunii Europene ar putea fi cea mai mică din ultimii şase ani iar cei suficient de norocoşi să strângă o recoltă decentă s-ar putea bucura de preţuri mai mari.

Spre exemplu, grâul tranzacţionat la bursa Euronext de la Paris a urcat cu 17% în acest an, îndreptându-se către prima creştere anuală din 2012.

Din cauza recoltei proaste, mai mulți fermieri germani sunt în prag de faliment

Pagubele provocate culturilor de grâu din Germania, al doilea mare cultivator de cereale din UE, care se adaugă recoltei slabe de anul trecut, ar putea să îi falimenteze pe mulţi fermieri, avertiza săptămâna trecută Asociaţia Cooperativelor Agricole din Germania (DRV). „Mai mulţi dintre membrii noştri au nevoie urgent de ajutorul Guvernului”, a spus preşedintele DRV, Henning Ehlers.

„Seamănă cu un deşert”, afirmă Thomas Gaebert, despre ferma sa de la Trebbin, situată la sud de Berlin. Colegii săi care cultivă cereale de peste 40 de ani spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu o situaţie similară. Thomas Gaebert se aşteaptă să piardă o treime din recolta sa obişnuită de grâu şi mai mult de jumătate din recolta de rapiţă, după ce plantele s-au uscat din cauza lipsei de precipitaţii. Situaţia este atât de gravă în Germania, unde temperaturile au depăşit 30 de grade Celsius în lunile mai şi iunie, încât mulţi fermieri preferă să îşi distrugă culturile în loc să încerce să le recolteze, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani (DBV), Joachim Rukwied.

Cei mai mari producători din UE sunt afectați de intemperii

O situaţie similară se înregistrează în multe ţări din nordul Europei. În Marea Britanie, cea mai fierbinte vară din ultimele patru decenii a afectat culturile de grâu, în special având în vedere iarna umedă şi rece care a împiedicat dezvoltarea rădăcinilor, astfel că plantele au fost mai vulnerabile la vara secetoasă. În Polonia, peste 66.000 de ferme care se întind pe o suprafaţă de 1,2 milioane hectare au fost afectate de secetă, susţine Ministerul Agriculturii. La est de Polonia, pagubele provocate sectorului agricol au determinat Lituania şi Letonia să declare stare de urgenţă.

O altă surpriză neplăcută ar urma să o constituie recolta de grâu a Franţei, cel mai mare cultivator din UE. Deşi iniţial vremea caldă şi umedă i-a făcut pe analişti să prognozeze cea mai bună recoltă din ultimii ani, situaţia s-a înrăutăţit ulterior. Prea multă ploaie şi prea puţin soare au dus la un spic de grâu cu puţine boabe, ceea ce înseamnă randamente mai mici.

În ultima lună, estimările privind recolta de grâu a Franţei a scăzut cu 4,6 milioane de tone.

Rusia, Ucraina și România vor avea recolte mai mici

Și în Federația Rusă, care a obținut anul trecut o recoltă record de cereale, ministerul agriculturii se așteaptă la o recoltă de 64,4 milioane de tone și de cereale de 100 milioane de tone. Anul trecut, fermierii ruși au recoltat 86,7 milioane tone de grâu și peste 135 milioane tone de cereale.

Și aici este vorba despre condiții climaterice nefavorabile fie că este vorba despre secetă extremă sau vreme foarte ploioasă. În aceste situații, Rusia nu va mai putea repeta performanța de anul trecut, când a exportat 52,4 milioane tone de grâu, ajungând cel mia mare exportator din lume.

Și în Ucraina se așteaptă o reducere a recoltei, deși nu în proporțiile la care se așteaptă Federația Rusă.

Potrivit președintelui Asociației Ucrainene de Cereale Nicolai Gorbaciov, fermierii ucraineni vor produce în acest an 25 milioane tone de grâu dintre care 16,5 milioane tone vor fi exportate.

Și România se așteaptă la o recoltă mai scăzută, în 2018, de 8,5 milioane de tone, față de 9,1 milioane de tone anul anterior. Drept urmare, și exproturile de grâne românești se vor reduce de la 6,8 milioane tone la 5,9 milioane tone.

Prognozele FAO, puțin mai optimiste

De altfel, prognozele Organizației pentru Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), sunt mai optimiste. Potrivit acesteia, Uniunea Europeană va avea în acest an o recoltă de grâu de 145 milioane de tone față de 152 milioane tone anul trecut. Rusia va obține o recoltă de 77 milioane tone iar Ucraina – de 26,5 milioane tone,chiar mai mult cu 0,8% față de anul trecut.

Totuși, și prognozele FAO arată că majoritatea producătorilor mari de grâu își vor reduce recolta (tabel).

Prețurile la bursele internaționale sunt în creștere

Deși rezervele de umiditate în sol erau la începutul sezonului agricol curent au fost destul de benefice unui an agricol reușit, valurile de căldură din luna aprilie și mai nu au fost favorabile unei recolte bogate pentru celelalte culturi cerealiere.

Cel mai tranzacţionat contract futures la Chicago Board Of Trade,cu livrare în luna septembrie, a înregistrat o creştere de 1%, până la 5,02 dolari per bushel, circa 184,45 dolari tona.

În Paris la Euronext, prețul unei tone de grâu cu livrare în septembrie era la 16 iulie de  184 euro pentru o tonă. Contractele futures pentru luna decembrie s-au încheiat la prețul de 186 de euro tona.

Leul tare reduce din profitul traderilor

Un factor ce reduce din beneficiul exportatorilor moldoveni de grâu îl reprezintă și aprecierea leului. Dacă pe 18 iulie, 2017 un euro costa 20,78 lei, în anul curent, la aceeași dată acesta costă 19,55 lei,cu 1,23 lei mai puțin. Astfel, la o tonă de grâu, exportatorul pierde din cauza aprecierii leului circa 230 de lei.

Dacă, ipotetic, TRANS OIL ar vinde grâul prin intermediul bursei Euronext din Paris, beneficiul său la o tonă de grâu cu livrare în decembrie ar fi cuprins între 377 și 927 lei (fără cheltuielile de transport).

Se așteaptă o recoltă mai slabă de porumb și una obișnuită de floarea soarelui

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2018 în medie pe țară o roadă de circa 2,6-3 tone de porumb la hectar (recolta medie pentru ultimii 10 ani a constituit 3,2 tone).

Recolta de semințe de floarea soarelui se așteaptă a se apropia de media pentru ultimii 10 ani. Cei de la Hidrometeo se așteaptă la 1,5-1,7 tone la hectar (media pe ultimii 10 ani a fost de 1,7 tone).

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty − seven =