Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea care permite legalizarea furtului unui miliard de dolari din băncile moldovenești

legea

Proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost aprobat, joi, 26 iulie, în două lecturi de Parlamentul de la Chișinău, cu votul a 56 de deputați ai Partidului Democrat și Partidului Popular European din Moldova. Inițiativa a fost anunțată cu două zile înainte de la tribuna Partidului Democrat, aprobată deja ieri de Guvern și inclusă peste noapte pe agenda Parlamentului.

Potrivit proiectului, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Fracțiunile de opoziție au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest față de modul în care proiectul a fost inclus pe agendă, fără respectarea procedurilor parlamentare.

Opoziția parlamentară s-a opus, însă fără rezultat

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat a cerut excluderea aceste inițiative de pe ordinea de zi a Parlamentului, solicitare respinsă de majoritatea parlamentară controlată de PD.

Este o greșeală pe care vrea să o facă astăzi Parlamentul. Va fi a doua palmă primită de la partenerii europeni. Este de fapt vorba de legalizarea furturilor, nu a capitalului. Deci cei care au castele pe care le țin pe numele soacrelor, a bunicilor acum pot să le legalizeze, plătind un procent minim. Este o șarlatanie”, a declarat Tudor Deliu.

Aici sunt nişte lucruri ascunse, util promovate, care ne amintesc că a mai fost un proiect de lege şi atunci partenerii noştri europeni ne-au atras atenţia că încălcăm acordul de asociere. Şi se urmăreşte aici legalizarea capitalului furat poate şi din bănci şi de la oameni şi de peste tot”, a spus și președintele partidului Liberal Mihai Ghimpu.

Potrivit proiectului, nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009 dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, falimentate și aflate în proces de lichidare.

Nu știm dacă cei implicați în furtul miliardului vor beneficia de această lege, pentru că ei încă nu au fost atrași la răspundere”, a atenționat deputatul Partidului Comuniștilor Elena Bodnarenco.

Ce reprezintă stimularea fiscală”

Potrivit proiectului, prin stimulare fiscală se înțelege anularea sumelor reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, al Serviciului Vamal, al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, inclusiv în sistemul de evidenţă specială, la majorările de întârziere şi la amenzile aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, neachitate la data punerii în aplicare a acestei legi, cu condiția achitării până la data de 20 decembrie 2016 a impozitelor, taxelor, altor plăți, aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, prevede interdicția la efectuarea controalelor de către organele cu atribuții de administrare fiscală a controalelor pentru perioadele de până la 1 ianuarie 2018, cu excepția controalelor efectuate la persoanele fizice prin metode și surse indirecte.

Inițiativa a provocat reacția critică și a opoziție extraparlamentare.

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr și ai Partidului Acțiune și Solidaritate au atras atenția că prin această mișcare guvernarea urmărește legalizarea banilor furați din sistemul bancar.

Alexandru Slusari: am certitudinea că principalul scop al acestei legi este legalizarea banilor furați din sistemul bancar

Am citit cap-coadă proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Suspiciunile mele s-au transformat în certitudinea că principalul scop al acestei legi este legalizarea banilor furați din sistemul bancar. Probabil, că guvernarea Plahotniuc este deranjată de avansarea anchetei în SUA și se teme enorm că mijloacele financiare însușite pot fi sechestrate de autoritățile americane”, afirmă Alexandru Slusari, vicepreședintele formațiunii extraparlamentare de opoziție Platforma Demnitate și Adevăr.

Potrivit lui Slusari, proiectul prevede că pot fi legalizați banii din orice colț al lumii și nu există nicio restricție privind transferurile din zonele off-shore. O procedură a verificării originii mijloacelor bănești declarate practic nu există.

În cererea-tip, declarantul, sub propria răspundere, confirmă că bunurile declarate voluntar nu sunt obținute din activități infracționale prevăzute de Codul penal al Republicii Moldova. Mai mult ca atât, dat fiind faptul că banii sustrași din sistemul bancar au trecut deja prin zeci de firme, declarantul poate fi o persoana interpusă, care formal nu a încălcat legislația moldovenească”, a menționat politicianul.

Maia Sandu: Încă un cui în Acordul de Asociere cu UE

Controversatele măsuri fiscale, incluse de urgență pe agenda Parlamentului, reprezintă încă un cui în Acordul de Asociere, consideră președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Stimaţi cetăţeni, miliardul vine înapoi! Doar că nu va veni ca ban întors cetăţenilor în bugetul public, ci ca proprietate a celor care l-au furat”, a spus liderul PAS, cu referire la proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscal.

Guvernarea şi-a dat arama pe faţă şi a recunoscut astfel că este implicată în „furtul secolului”. Anume aceasta este esenţa celor trei legi (282, 283, 284) incluse hoţeşte, în câteva ore, fără consultare publică, cu încălcarea gravă a unor proceduri elementare, pentru a fi votate de urgență în Parlament”, a declarat Maia Sandu.

În opinia președintei PAS, sub retorica falsă a unor reforme de ordin fiscal se ascunde o banală spălare de bani şi o legalizare a banului furat de la popor.

Anul trecut, un proiect asemănător a fost respins în urma presiunii partenerilor de dezvoltare, societăţii civile şi a partidelor de opoziţie. Acum însă guvernarea antipopulară a decis să meargă până la capăt şi să bată încă un cui în Acordul de Asociere. Ei au nevoie urgent de aceşti bani pentru a se menţine la putere, pentru a corupe electoratul şi a frauda definitiv alegerile. ACUM trebuie să ne împotrivim acestui abuz şi să obţinem restituirea miliardului cetăţenilor, și nu grupului de hoţi care se află azi la guvernare”, a mai spus Maia Sandu.

TI-Moldova: se urmărește amnistia capitalurilor şi decriminalizarea infracţiunilor de ordin economic şi financiar

Și Transparency International–Moldova (TI-Moldova) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul, că în ajunul încheierii actualei sesiuni parlamentare, guvernanţii au readus în agenda actelor legislative două idei mai vechi, blocate anterior printr-un efort comun al societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare: amnistia capitalurilor şi decriminalizarea infracţiunilor de ordin economic şi financiar. De această dată, iniţiativele enunţate au fost ataşate procesului de modificare a legislaţiei fiscal-bugetară şi umbrite de intenţiile aparente ale guvernanţilor de a reduce povara fiscală asupra populaţiei şi agenţilor economici.

Pe lângă aceste proiecte de legi care periclitează procesul de investigare şi recuperare a mijloacelor extrase din sectorul bancar al RM, inclusiv din BNM, precum şi creează oportunităţi de legalizare a acestor mijloace în beneficiul persoanelor implicate direct şi indirect în scheme frauduloase, guvernanţii au pe rol şi alte proiecte în detrimentul interesului public.

TI-Moldova constată că în cazul adoptării unor astfel de proiecte de către Parlament, sunt iminente o serie de riscuri:

  • legiferarea impunităţii persoanelor care au conceput, au realizat, au beneficiat de pe urma fraudelor financiar-bancare, precum şi a celor care nu au întreprins măsuri pentru a preveni fraudele;
  • periclitarea investigaţiilor, precum şi a recuperării ulterioare a mijloacelor extrase fraudulos din sectorul bancar, inclusiv din BNM.

Atragem atenţia organelor de drept, societăţii şi a partenerilor de dezvoltare că Republica Moldova a fost lipsită în 2014 de circa 13% din PIB, urmare a fraudelor din sistemul bancar. Aceste fonduri lipsă, inclusiv din rezervele Băncii Naționale, au fost convertite în 2016 de Guvern în datorie internă de stat, iar întreaga povară a fost pusă pe umerii contribuabililor pentru următorii 25 de ani.

Rapoartele de investigaţie Kroll indică clar aspectele care urmau a fi investigate pentru a creşte şansele de recuperare a fondurilor extrase. Autorităţile naţionale competente au mimat sau au făcut prea puţin pentru a avea siguranţa unor investigaţii veritabile şi şanse de recuperare. În aceste condiţii sunt contraindicate şi contrare intereselor publice pachetele de acte legislative promovate de autorităţi, fără discuţii publice, pe ascuns, în ajun de vacanţe ale deputaţilor, contrar recomandărilor anterioare ale partenerilor de dezvoltare şi care ar duce la protejarea persoanelor implicate în fraude, în special bancare.

Cerem autorităţilor să stopeze promovarea şi examinarea proiectelor de legi care afectează interesul public. Cerem urgentarea investigaţiilor fraudelor bancare şi aplicarea procedurilor ce se impun, inclusiv pe plan extern, pentru securitizarea şi asigurarea recuperărilor ulterioare.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × five =