Incidente violente în cu ocazia comemorării zilei de 28 iunie la Chișinău

ambasada

Joi, 28 iunie 2018, la Chișinău a avut loc un incident violent în fața ambasadei Federației Ruse cu ocazia comemorării zilei de 28 iunie 1940. În urma incidentului a fost nevoie de intervenția unui echipaj de poliție și a unuia de ambulanță[i].

Protest cu ocazia comemorării a 78 de ani de la cedarea Basarabiei de către România

În cursul zilei de 28 iunie, mai mulți tineri au organizat un protest în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Protestul era legat de comemorarea a 78 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Protestul a fost organizat de mai mulți tineri unioniști care manifestau pașnic în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Potrivit informațiilor protestul a fost organizat de membri ai organizației ODIP. Scopul acestei organizații este acela de a contribui la realizarea Unirii între Republica Moldova și România. De asemenea, organizația urmărește „promovarea valorilor naționale românești, a patriotismului și devotamentului față de ȚARĂ, implicarea tinerilor prin intermediul activităților ce îi educă și le cultivă spiritul patriotismului și iubirii față de neam. Atitudinea civică responsabilă și integritatea patriotică incontestabilă” se arată pe pagina oficială a Asociației ODIP[ii].

Acești tineri protestau în fața ambasadei Federației Ruse de la Chișinău utilizând pancarte în care vorbeau despre anexarea forțată a Basarabiei de către URSS în 1940. Pe una dintre pancartele aduse de protestatari se regăsea lozinca: „Eliberatorii vin și pleacă. Ocupanții rămân…”. Acest citat era plasat pe o pancartă pe care se regăsea și adresa web a noii drepte, filiala din Moldova (www.NouaDreapta.md)[iii]. De remarcat este faptul că protestul activiștilor a început cu intonarea imnului național al României în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. O altă pancartă a protestatarilor afișa mesajul: „Armata Rusă, afară!”. Acest slogan a fost scandat de către cei prezenți la protest[iv]. De asemenea, protestatarii au adus drapele ale României și ale Ucrainei la acest protest[v].

În cadrul protestelor unul dintre organizatori declara: „Bună ziua! Ne-am strâns astăzi în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău și de la București concomitent pentru a comemora această neagră zi din istoria neamului. Anul acesta se fac 78 de ani de când a început drama națională a acestui teritoriu. Pe 28 iunie 1940 acest teritoriu a fost rupt din teritoriul României Mari și a fost ciopârțit în mai multe bucăți. Sudul Basarabiei, nordul Bucovinei și ținutul Herța au fost luate ilegal din țara României mari, iar sudul Basarabiei și nordul Bucovinei au fost date Ucrainei în timp ce aici s-a proclamat Republica Moldovenească. Atunci, practic, a început drama acestui neam, pentru că atunci s-a început distrugerea românismului din Basarabia. Noi nu ezităm niciodată să venim în fața ambasadei să venim în fața rușilor să le amintim că trebuie să își retragă trupele din Transnistria. De aceea, am ales să facem lucrul aceste și aici la Chișinău și la București unde membrii Noii Drepte din România solicită același lucru: să-și retragă trupele din Transnistria[vi].

La protestele din 28 iunie din fața Ambasadei Federației Ruse a participat și Pavel Vintilă, președintele organizației Noua Dreaptă, Chișinău care a ținut un discurs cu ocazia acestui eveniment: „Astăzi comemorăm 78 de ani de la ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Este o zi importantă în istoria neamului nostru. O zi de doliu, o zi în care culegem roadele comunismului internaționalist. O zi în care mereu ne trage spre Ambasada Rusiei. Cum spunea Mihai Eminescu: „Rusia este dușmanul nostru tradițional”. Vorbind despre evenimentele din trecut, Pavel Vintilă aduce cuvintele care îi sunt atribuite lui Ștefan cel Mare: „Oricine la noi să vină, numai muscalul nu. Pentru că nu va mai pleca[vii].

În discursul său, Vintilă, face referire la decizia ONU din 22 iunie 2018 prin care se cere retragerea trupelor din Transnistria: „Recent, acuma vineri, Consiliul ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să își retragă armata necondiționat din Transnistria. Armata a 14-a sovietică, armată de operațiuni militare în Balcani a devenit o armată de ocupație a zonei moldovenești. Cu atât ne-am ales noi. Cu Transnistria în urma răpirii Bugeacului și a Bucovinei. Iar această Transnistrie parcă ar fi blestemată de sovietici și de ruși să nu mai putem avea parte de ea[…][viii].

Schimb de replici și altercație la Chișinău

Potrivit informațiilor din presa de la Chișinău[ix], la un moment dat în spatele acestor tineri a parcat un cetățean nemulțumit de faptul că acești tineri comemorau ziua de 28 iunie 1940[x]. Dintr-un reportaj video mai lung postat de portalul de știri unimedia.info aflăm faptul că aceștia au început să se contrazică privitor la anumite lucrări topografice de prin anii 1970. Scopul cetățeanului din mașină era acela de a încinge spiritele: „Ia uite aici. Dorin Chirtoacă, unionist  la primărie. Orașe topografice din anii 70 nu le-au schimbat[xi].

Între protestatari și acest cetățean a început o discuție aprinsă pe marginea acestei teme. Schimbul de replici a degenerat foarte rapid astfel încât s-a ajuns la violență (schimb de pumni). Potrivit imaginilor video postate pe pagina de Facebook a postului de radio și de televiziune Vocea Basarabiei cetățeanul care a parcat în spatele protestatarilor a fost cel care a încercat primul să lovească pe unul dintre protestatari. Din imagini se observă faptul că acel protestatar a ripostat și l-a lovit pe agresor cu o pancartă pe care era inscripționat chipul lui Stalin[xii].

Pentru a calma spiritele la fața locului s-a deplasat un echipaj al poliției locale care a reușit să aplaneze conflictul iscat între cele două părți. De asemenea, dat fiind faptul că instigatorul a fost accidentat la cap, un echipaj al serviciului de ambulanță a intervenit la fața locului[xiii].

În presa din Republica Moldova au apărut o serie de informații privitoare la acel eveniment neplăcut. Potrivit unor surse[xiv], incidentul ar fi pornit de la încercările lui Viaceslav Plămădeală (șoferul agresor) de a explica protestatarilor faptul că problemele cu care se confruntă Chișinăul sunt legate de politica unionistă a primăriei capitalei, în frunte cu Dorin Chirtoacă. În presă au apărut fragmente din explicațiile lui Plămădeală care încearcă să spună că nu are nicio vină și că nu el a fost cel care a început altercația: „Eram parcat aici pașnic. El s-a apropiat primul.”[xv]. Probabil, Plămădeală făcea referire la faptul că Vintilă se apropiase de mașină când încă acesta  nu coborâse din mașina sa.

Incidentul din fața Ambasadei Federației Ruse – act provocator

Nu încape nici o urmă de îndoială că acțiunea întreprinsă de Viaceslav Plămădeală a fost premeditată. Mai mult de atât, ținând cont de faptul că Plămădeală nu neagă că a venit intenționat la protest[xvi] ne face să credem că acest gest nu a fost doar premeditat, ci s-a dorit să fie și o acțiune de provocare la adresa protestatarilor.

Societatea din Moldova divizată între Occident și Rusia

În linii generale, ziua de 28 iunie 1940 este văzută drept o zi tristă în istoria națională a românilor. Acest eveniment însă, așa cum arată și incidentul de ieri, arată că moldovenii sunt divizați între a alege o versiune unitară asupra trecutului. Divizarea între cei ce aderă la principiile de gândire geopolitică euroatlantică și eurasiatică este una cât se poate de clară.

Incidentul se înscrie în categoria acelor disensiuni ce apar între susținătorii României și a Uniunii Europene și cei ce s-ar simți mai confortabil dacă Moldova ar alege să se apropie de Federația Rusă. Moldovenii sunt o națiune divizată și nu se poate spune cu siguranță care variantă a orientării politicii externe ar alege-o majoritatea cetățenilor Republicii Moldova[xvii].

Care ar fi relevanța referinței de mai sus în ceea ce privește incidentul din 28 iunie? Incidentul din fața Ambasadei Rusiei la Chișinău ne arată că moldovenii sunt divizați. Mai grav de atât, se prea poate ca această ruptură să se adâncească pe viitor. Schimbul de lovituri între doi cetățeni care au opțiuni politice diferite nu pare să fie de bun augur pentru Republica Moldova. Singurii care pierd de pe urma promovării urii față de România, Europa sau Rusia sunt cetățenii Moldovei.

28 iunie – zi a ocupației sovietice

Cedarea Basarabiei la 28 iunie 1940 a generat controverse majore în sânul societății moldovene de-a lungul anilor. Opinia publică din Republica Moldova este divizată cu privire la semnificația istorică a acestei date. În anul 2010, președintele de atunci, liberalul Mihai Ghimpu, a depus eforturi pentru a decreta data de 28 iunie drept „Zi a ocupației sovietice[xviii].

Decretul semnat de Ghimpu face referire la decizia Sovietului Suprem a RSSM din 23 iunie 1990 prin care era condamnat Pactul de neagresiune Sovieto-german din 23 august 1939 (cunoscut sub denumirea de Pactul Ribbentrop-Molotov) și preciza că:

  1. Ziua de 28 iunie se declară Zi a ocupației sovietice.
  2. Anual, la 28 iunie, în Republica Moldova va fi consemnată Ziua ocupației sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist[xix].

Decretul lui Mihai Ghimpu – neconstituțional

Documentul a stârnit multe controverse și a ajuns, în cele din urmă, să fie considerat neconstituțional de către Curtea Constituțională la mai puțin de o lună de la semnarea acestui decret de către președintele de atunci, Mihai Ghimpu. În textul prin care Decretul emis de Ghimpu este declarat neconstituțional se arată că „Președintele interimar practic pune sub semnul întrebării statul suveran şi independent Republica Moldova” și că „Prin acest act Președintele şi-a asumat  întreaga suveranitate, ignorând poporul şi Parlamentul Republicii Moldova, organul legislativ suprem şi organul reprezentativ al cetățenilor Republicii Moldova, încălcând astfel dispozițiile art.1 alin.(1) şi alin.(3), art.2 alin.(2) din Constituție[xx].

Concluzii

Evenimentele desfășurate joi, 28 iunie, în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ne arată faptul că încorporarea Basarabiei la Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940 nu se bucură de o apreciere unanimă în Republica Moldova, comunitatea fiind divizată în ceea ce privește opțiunile lor politice.

Personal consider că acest tip de conflicte nu este benefic pe termen mediu și lung pentru evoluția Republicii Moldova. Nu contează cine este vinovat în incidentul din fața ambasadei rusești, contează că opiniile par să fie ireconciliabile, iar asta va dăuna intereselor politice și șanselor Chișinăului de a beneficia de anumite oportunități de ordin politic sau economic.

Gheorghe Cazacu

[i] https://voceabasarabiei.md/ro/stiri/social/5898/Ciocniri-violente-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-Ambasadei-Federa%C8%9Biei-Ruse-la-Chi%C8%99in%C4%83u–VIDEO.htm.

[ii] https://odip.md/despre-noi/scopul/.

[iii] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html.

[iv] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html.

[v] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html.

[vi] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html

[vii] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html.

[viii] http://realitatealive.md/live-ac-iune-de-protest-organizata-de-asocia-ia-unirea-onoare-demnitate-i-patrie-in-fa-a-ambasadei-federa-iei-ruse-la-chi-inau—79822.html.

[ix] https://www.timpul.md/articol/incident-cu-pumni-in-faa-ambasadei-rusiei-un-participant-la-protestele-lui-nastase-a-sarit-la-bataie-la-unioniti-(video)-132456.html

[x] https://voceabasarabiei.md/ro/stiri/social/5898/Ciocniri-violente-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-Ambasadei-Federa%C8%9Biei-Ruse-la-Chi%C8%99in%C4%83u–VIDEO.htm.

[xi] https://unimedia.info/stiri/video-pumni-si-sange-in-fata-ambasadei-rusiei-din-chisinau-un-barbat-a-sarit-la-bataie-la-manifestantii-odip-156800.html

[xii] https://voceabasarabiei.md/ro/stiri/social/5898/Ciocniri-violente-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-Ambasadei-Federa%C8%9Biei-Ruse-la-Chi%C8%99in%C4%83u–VIDEO.htm.

[xiii] https://unimedia.info/stiri/video-pumni-si-sange-in-fata-ambasadei-rusiei-din-chisinau-un-barbat-a-sarit-la-bataie-la-manifestantii-odip-156800.html.

[xiv] https://www.timpul.md/articol/incident-cu-pumni-in-faa-ambasadei-rusiei-un-participant-la-protestele-lui-nastase-a-sarit-la-bataie-la-unioniti-(video)-132456.html

[xv] http://protv.md/stiri/actualitate/violente-la-protestul-odip-din-fata-ambasadei-federatiei-ruse—2291031.html.

[xvi] https://voceabasarabiei.md/ro/stiri/social/5898/Ciocniri-violente-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-Ambasadei-Federa%C8%9Biei-Ruse-la-Chi%C8%99in%C4%83u–VIDEO.htm.

[xvii] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/Prezentarea-rezultatelor-BOP-2018.pdf

[xviii] http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=335006.

[xix] http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=335006.

[xx] http://lex.justice.md/md/335354/.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen + fifteen =