Început de dictatură la Chișinău. Opoziția a intrat într-un război de uzură cu puterea

opoziția

A doua duminică la rând, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, a fost organizat un protest de proporții al cetățenilor, indignați de nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, ales în această funcție în urma alegerilor din 20 mai și 3 iunie.

Protestul a fost organizat de Mișcare de Rezistență Națională, constituită recent din reprezentanții celor două partide de opoziție, care au condus săptămânile trecute revolta populară, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidului Demnitate și Adevăr al lui Andrei Năstase, dar și din reprezentanți ai societății civile.

Potrivit estimărilor organizatorilor, la protest au participat, ca și acum o săptămână, peste treizeci de mii de oameni pe când autoritățile vorbesc despre circa șapte mii. Autoritățile, ca și în alte rânduri, au împiedicat deplasarea oamenilor spre Chișinău. Astfel, toate cursele regulate de autobuz din municipiul și raionul Strășeni au fost suspendate, practici similare fiind semnalate și în alte raioane. Totuși, prezența a fost una impunătoare, protestatarii manifestându-și indignarea față de acțiunile „clanului de la guvernare” în frunte cu președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care și-a subordonat toate instituțiile statului, inclusiv justiția ce a invalidat alegerile din Chișinău.

„Război împotriva dictaturii”

În rezoluția, adoptată de participanții la miting se precizează că în Republica Moldova s-a instaurat oficial dictatura: „Pentru prima dată în istorie, regimul Plahotniuc, prin intermediul justiției pe care o controlează, a anulat rezultatele unor alegeri recunoscute libere și corecte. Alegerile ca formă de exprimare a suveranității poporului nu mai funcționează în Republica Moldova”.

Și, întrucât nu poate fi tolerată o asemenea situație, fiecare cetățean este îndemnat, indiferent de convingeri politice, apartenență etnică și limba vorbită, să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii și restabilirea democrației în Republica Moldova, așa cum prevede Declarația de Independență și Constituția.

În acest sens, protestatarii au înaintat următoarele revendicări:

  • Confirmarea legalității alegerilor locale noi pentru primăria Chișinău și validarea mandatului de primar general al Chișinăului al lui Andrei Năstase.
  • Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional.
  • Demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziilor neconstituționale și ilegale ce au condus la invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului Andrei Năstase.

În cazul în care guvernarea nu va demara imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localitățile țării, precum și în diasporă, comitetele locale și regionale ale Mișcării de Rezistență Națională vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, precum și a căilor de acces către acestea.

Totodată, pentru data de 26 august este convocată Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă.

Ulterior, protestatarii au mers în marș până la sediul Partidului Democrat şi la casa unde locuieşte liderul PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. De remarcat, că pentru a păzi aceste două obiective, au fost mobilizaţi mii de poliţişti. Pe de altă parte, sediul Guvernului, în faţa căruia s-a produs mitingul de protest dar şi în faţa altor autorităţi publice n-a fost păzit de nici un poliţist.

Vor prezenta rezoluţia Parlamentului European

Andrei Năstase și Maia Sandu s-au angajat să ducă în Parlamentul European, rezoluția adoptată.

Am transmis un mesaj foarte puternic partenerilor externi: Republica Moldova vrea democrație. De luni vom veni în localități, sperăm să vă alăturați și acolo evenimentelor pe care le vom organiza. Vă rugăm să-i informați și pe ceilalți despre lucrurile care s-au întâmplat aici, despre planurile guvernării și despre ce putem facem. Mâine, împreună cu Andrei Năstase, Viorel Cibotaru și alți colegi vom duce în Parlamentul European rezoluția votată astăzi”, a declarat Maia Sandu.

Vom merge acolo în numele fiecăruia dintre dumneavoastră, în numele acestei țări care se vrea liberă. Doar împreună putem să scăpăm de această guvernare putred de corupă și nedreaptă față de oameni atât de frumoși și luptători adevărați”, a menționat Andrei Năstase.

Proteste în Diaspora

Concomitent, duminică, 1 iulie, au fost organizate proteste și în mai multe orașe europene, unde există comunități de moldoveni.

Moldovenii din Milano, Italia, au ieșit în stradă pentru a protesta față de anularea alegerilor din Chișinău. Ei s-au solidarizat cu protestatarii din Chișinău și au declarat că doar prin proteste mai poate fi schimbat ceva.

Ne-au fost luați oamenii dragi de alături. Acum a fost călcat și votul în picioare. Nu mai avem ce pierde. A venit timpul să aprindem lumina, să ne deșteptăm, să ne unim și să fim informați. Indiferența și nepăsarea este unicul nostru dușman. Protestul pașnic permanent este unica soluție de a mai schimba ceva. E o luptă grea”, a spus o moldoveancă stabilită în Milano.

Diaspora moldovenilor din Anglia a îndemnat instituțiile europene să impună sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Plahotniuc și aliații săi. Cetățenii moldoveni au cerut acest lucru la protestul organizat la Londra față de fărădelegile făcute de actuala guvernare.

Acţiuni de protest au mai avut loc în mai multe oraşe, inclusiv Dublin, Bruxelles, Madrid, Paris sau Padova.

Declarație comună a lui Johannes Hahn și Federica Mogherini

Amintim că, anterior, în spațiul public a apărut o declarație comună semnată de șefa diplomației UE, Federica Mogherini și comisarul european Johannes Hahn în legătură cu situația din Republica Moldova. Ei se declară îngrijorați și cer autorităţilor moldovene să ia măsuri pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor din Chișinău.

Invalidarea netransparentă, a alegerilor locale de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiţie la 25 iunie a lipsit cetățenii de la Chișinău de primarul ales într-un mod liber și democratic, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară la scrutinul din 3 iunie. Această decizie subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituţiile statului”, se arată în declarația celor doi oficiali europeni.

O justiţie independentă, liberă de orice presiune politică, care activează într-o manieră transparentă, precum şi alegeri credibile, corecte şi transparente la toate nivelurile, sunt pilonii oricărei democraţii. Respectarea valorilor democratice şi a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, aşa cum este scris și în Acordul de Asociere UE-RM. Uniunea Europeană se aşteaptă ca autorităţile moldovene să garanteze independenţa justiţiei în conformitate cu angajamentele sale internaţionale ca fiind unul dintre principiile-cheie ale statului de drept, un element crucial al democraţiei şi o aşteptare îndelungată a cetăţenilor moldoveni. Astfel, ne aşteptăm ca autorităţile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor locale de la Chişinău, recunoscute şi de observatorii naţionali şi internaţionali şi care reflectă voinţa alegătorilor”, se mai menționează în declarația comună semnată de Federica Mogherini și Johannes Hahn.

Este necesară o vastă mişcare protestatară

Opoziţia şi protestatarii nu mai cred să existe alte soluţii pentru criza actuală decât lupta până la capăt, adică până la demontarea actualului regim de la Chişinău, care însă trebuie realizată doar pe cale paşnică. Principala armă în acest scop este solidaritatea cetăţenilor iar izbânda depinde de numărul de cetăţeni care vor fi mobilizaţi în această mişcare de rezistenţă şi cât de perseverenţi vor fi aceştia. Deşi, inclusiv de la tribuna mitingului din PMAN au răsunat declaraţii că regimul este în agonie şi în scurt timp ar putea fi demontat, acestea nu sunt decât nişte chemări menite să încurajeze mişcarea protestatară. Regimul este destul de puternic, controlează toate instituţiile statului şi, prin intermediul holdingurilor media deţinute, manipulează şi dezinformează opinia publică, astfel încât să submineze mişcarea protestatară. Această tactică a dat rezultate în timpul protestelor din 2015, când oamenii s-au revoltat împotriva furtului miliardului.

Percep ca fiind mult prea optimiste comentariile, potrivit cărora protestele din PMAN sunt „un început care va mătura toată această clasă politică”. Mă tem că intensitatea acestei revolte populare va fi redusă până la o „inhibare” de rutină. Trebuie să constat că aceeași tactică, pe care o reiterează puterea în prezent, a fost aplicată (cu succes) și în cazul evenimentelor similare din 2015, când electoratul a aflat că, sub tutela guvernării, au fost furate trei bănci din țară”, comentează fosta consilieră a preşedintelui Nicolae Timofti, politologul Aurelia Peru Balan.

Ignorarea!- iată tactica puterii de la Chișinău și arma eficientă a acesteia împotriva furiei populare. Iată instrumentul strategic, folosit de cei în poziții de putere, pentru a abate atenția de la problemele societății. Anume ignorarea face ravagii în politică. Astfel, încetul cu încetul, a fost demolat „orașul democrației” în 2015”, adaugă aceasta.

Acum este important să se rezume ingerința factorului politic în actul democratic și consolidarea forțelor autentic democratice în contextul alegerilor parlamentare. Opoziția are nevoie de o strategie și tactică. Am mai scris și reiterez: văd un singur partid, care ar înrola PAS, PPDA, PLDM, alte formațiuni, cu denumirea simbolică – Partidul Rezistenţei şi Demnităţii Naţionale”, concluzionează ex-consiliera.

Altfel spus, pentru a izbândi, o astfel de mişcare de rezistenţă trebuie să aibă o bază socială foarte largă, să includă toate segmentele sociale. Un lucru extrem de dificil de realizat pentru moment, dat fiind faptul că liderii protestului nu prea se arată dispuşi să accepte în fruntea protestului şi alţi lideri de opinie, eventual, cei care au influenţă asupra marilor segmente sociale.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − one =