Piața imobiliară din România în fața unei crize?

volumul lucrarilor de constructii

Piața imobiliară din România se pare că se află în fața unei perioade dificile. Am putea vorbi chiar și despre începutul unei perioade premergătoare crizei economice. Indicii din piață care vin să susțină acest punct de vedere sunt următorii: volumul lucrărilor de construcţii a scăzut in luna aprilie 2018 față de luna precedentă, Banca Națională a României intenționează ca începând cu 1 iulie să limiteze gradul maxim de îndatorare acceptat de către bănci atât pentru creditele ipotecare cât și pentru creditele de consum,  s-a înregistrat o creștere puternică a indicelui ROBOR, care a ajuns luna aceasta la aproape 3% (2,9% la trei luni și 3,02% la șase luni), de la sub 2% anul trecut, și nu în ultimul rând există presiuni din partea FMI pentru a limita programul Prima Casă.

Creștere doar în sectorul construcțiilor inginerești

libris.ro
Conform Institutului Național de Statistică din România, Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,1%, scădere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 13,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 1,5%. Pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale cu 14,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 4,9%. Creştere a avut loc la construcţiile inginereşti cu 6,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 1,1%, scădere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 15,8% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 2,4%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 10,8% şi la clădirile rezidenţiale cu 7,8%. Construcţiile inginereşti au crescut cu 5,0%.

URBANIS trage un semnal de alarmă

Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS a lansat săptămâna trecută o serie de semnale de alarmă în ceea ce privește situația actuală a pieței autohtone, semnalizează site-ul imobiliare.ro. În centrul motivelor de îngrijorare semnalate de reprezentanții asociației se află intenția Băncii Naționale a României (BNR) de a limita gradul maxim de îndatorare acceptat de către bănci atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele ipotecare – măsură ce ar urma să fie implementată începând cu data de 1 iulie 2018. Asta ar însemna, practic, ca gradul maxim de îndatorare pentru cele din urmă să scadă de la un maximum de 65%, la cât ajunge în prezent, la 40-45%, a explicat, pentru Imobiliare.ro, Cătălin Grigore, general manager Sud Rezidențial și reprezentant al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS. O asemenea măsură ar avea un puternic impact asupra puterii de cumpărare a românilor, în condițiile în care aceasta este deja lovită și de alte probleme. „Sper ca acest set de măsuri să nu fie aplicat sau să fi fost înțeles greșit”, spune Grigore.

Situația actuală nu poate să nu amintească de ceea ce s-a întâmplat în 2008, când a avut loc, de asemenea, o înăsprire a condițiilor de creditare, pe fondul crizei economice internaționale. Ce părere are despre aceasta un economist? Daniel Boca, Managing Partner The Money Advisor, punctează pentru Imobiliare.ro că, dacă măsurile din 2008 au fost luate după ce criza izbucnise deja, cele actuale sunt menite tocmai să prevină o asemenea eventualitate. Astfel, în momentul de față, banca centrală vrea să se asigure că creșterea inflației și a ROBOR-ului nu va lovi puternic economia pe termen scurt. Din punctul de vedere al populației, schimbarea va readuce, practic, puterea de cumpărare în situația de dinaintea creșterilor salariale acordate bugetarilor – impactul major urmând a fi resimțit, însă, de către cei din mediul privat.

Cătălin Grigore a adus de asemenea în discuție o serie de alți factori ce afectează deja puterea de cumpărare a populației în materie de locuințe. „Sunt destule probleme în piață, nervii sunt întinși la maximum”, precizează reprezentantul Sud Rezidențial. Una dintre aceste probleme este reprezentată de creșterea puternică a indicelui ROBOR, care a ajuns luna aceasta la aproape 3% (2,9% la trei luni și 3,02% la șase luni), de la sub 2% anul trecut. În condițiile în care, pe segmentul mediu al pieței rezidențiale noi (apartamente cu prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro pe metru pătrat), antecontractele se semnează din faza de proiect sau din timpul construcției, iar tranzacțiile se finalizează și peste 7-8 luni, asta înseamnă că mulți dintre cei care au dat deja avansul pentru o casă nu își mai permit să împrumute de la bancă cât scontau inițial.

Noi limitări pentru programul Prima Casă?

Nu în ultimul rând, Grigore aduce în discuție precauția exagerată în ceea ce privește programul Prima Casă, care a intrat în vizorul Fondului Monetar Internațional, fiind considerat un risc la adresa stabilităţii sistemului bancar. Acesta este motivul pentru care oficialii FMI recomandă încetinirea programului, precum şi impunerea unei noi limitări a gradului de îndatorare. În opinia lui Cătălin Grigore, motivele de îngrijorare legate de Prima Casă sunt nefondate, întrucât statisticile oficiale arată că rata de default a programului este extrem de scăzută, ceea ce înseamnă că românii își plătesc ratele cu „o precizie nemțească”. De fapt, chiar reprezentanții Fondului Național de Garantare a Credotelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) consideră Prima Casă ca fiind unul dintre cele mai de succes programe ale statului.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × 4 =