În timp ce ucrainenii se interesează la Oradea cum pot fi accesate fondurile europene, nemții sunt cu ochii pe oportunitățile Clujului

investitie

Această săptămână a început în forță pentru municipiul Oradea și județul Cluj. Dacă ucrainenii sunt interesați de modul de administrare al localității Oradea și de modul în care pot fi accesate fondurile europene, nemții doresc o dezvoltare a relațiilor atât cu entități economice din județul Cluj cât și cu mediul universitar din Cluj-Napoca.

Astfel, marți, 12 iunie Oradea a primit vizita parlamentarului ucrainean doamna Oksana Bilozir. Senatorul din Parlamentul Ucrainei a fost primit la Primăria Oradea de către Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea. S-a discutat despre modul în care poate să fie îmbunătățită relația dintre orașul Oradea și alte orașe din Ucraina, dar și despre expertiza în accesarea fondurilor europene pe care orașele de peste graniță o pot prelua de la municipiul Oradea.

Aveți un oraș foarte frumos. Parcă am venit într-un oraș de poveste,” a declarat doamna senator Oksana Bilozir. Aceasta a apreciat, totodată, faptul că se reabilitează clădiri istorice la tot pasul.

Cel mai important factor care a dus la dezvoltarea orașului Oradea este reprezentat de fondurile europene. În ultimii ani, Oradea a atras peste 200 de milioane de euro,” a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Reprezentanții Primăriei Oradea și-au exprimat deschiderea spre colaborarea cu primăriile din Ucraina, în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale.

A doua zi, pe 13 iulie, Consulul R.F. Germania la Sibiu, domnului Hans Erich Tischler, a efectuat o vizită la Consiliul Judeșean Cluj, unde a fost întâmpinat de vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Vákár István. Scopul întâlnirii a fost acela de a analiza stadiul dezvoltării relațiilor româno-germane, precum și de a identifica noi domenii de colaborare și posibilități de a încheia noi parteneriate bilaterale în multiple arii de interes.

Întâlnirea a fost una extrem de benefică, marcând un pas mare înainte în colaborarea româno-germană şi în identificarea domeniilor în care se pot realiza atât schimburi de informaţii şi expertiză, cât şi schimburi economice. Sunt pe deplin convins că atuurile noastre au fost unele convingătoare și că, la rândul nostru, vom avea extrem de multe de învățat din experiențele și bunele practici ale germanilor”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Vákár István.

Cu acest prilej, vicepreședintele forului administrativ județean a prezentat, în detaliu, facilitățile pe care Parcurile Industriale administrate de Consiliul Județean le oferă investitorilor prin intermediul TETAROM S.A. Având în vedere importanța unor resurse umane adecvate în procesul de dezvoltare a unei companii, domnul Vákár a evidențiat faptul că judeţul Cluj este cel de-al doilea centru universitar al ţării, care deține o forţă de muncă înalt calificată și vorbitoare de limbi străine.

Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean a făcut o scurtă prezentare a instituțiilor care funcționează în subordinea forului administrativ județean clujean, subliniind, totodată, și potenţialul economic, investiţional, turistic, cultural și recreativ al judeţului. Din dorința de a convinge oficialul german de avantajele pe care Clujul le are și pentru a evidenția într-un mod adecvat punctele forte care îl fac extrem de atractiv din perspectiva potenţialilor investitori, domnul Vákár a precizat faptul că regiunea este extrem de bine dezvoltată în ceea ce privește infrastructura și accesul la serviciile și  utilitățile publice.

La rândul său, oaspetele străin s-a arătat interesat, în principal, de cooperarea în domeniul economic, în contextul dezvoltării unor noi afaceri pe teritoriul celor două țări, care să fie mutual avantajoase și să aducă beneficii tuturor celor implicați. De asemenea, oficialul german și-a manifestat dorința de construire a unui cluster sau a unui incubator de afaceri româno-german care să înglobeze tineri întreprinzători și să le ofere sprijinul necesar în procesul de creare a unei companii.

Totodată, consulul Republicii Federale Germania la Sibiu și-a exprimat intenția de a facilita realizarea unor parteneriate între firmele germane și universitățile din Cluj, în ideea dezvoltării și aprofundării relațiilor dintre Germania și zona Transilvaniei, precum și introducerea unor curse aeriene între Cluj și orașe din Germania.

În final, reprezentanții celor două părți au stabilit modalităţile viitoare de schimb de informaţii şi au decis să analizeze împreună ideea derulării în perspectivă a unor proiecte de interes comun, în special în domeniile economic şi cultural.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen − fifteen =