Adoptarea rezoluției ONU cu privire la Republica Moldova – un succes istoric al Chișinăului

Transnistria

Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri, 22 iunie 2018, rezoluția cu privire la „retragerea completă și necondiționată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Semnarea acestui document reprezintă o reușită de mare anvergură a diplomației de la Chișinău.

Diplomația de la Chișinău a reușit un rezultat mare la New York prin adoptarea rezoluției cu privire la situația din Transnistria. Decizia luată de Adunarea Generală a ONU a reprezentat rodul unor eforturi susținute pe care diplomația le-a întreprins în vederea aducerii problemei Transnistrene pe agenda de zi a Organizației Națiunilor Unite.

În cazul acestei rezoluții, este important de menționat că problema Transnistreană a devenit subiect de interes pentru ONU și că acest proiect este, de fapt, o inițiativă venită de la politicienii de la Chișinău[i]. Inițiativa Chișinăului trebuie văzută ca un progres în ceea ce privește capacitatea de acțiune a liderilor de la Chișinău. Este posibil ca după aceste acțiuni ale Chișinăului să putem vorbi despre o redeschidere a problemei Transnistrene și despre o posibilă accelerare a procesului de soluționare a conflictului între Chișinău și Tiraspol.

Ministrul Tudor Ulianovschi la New York

Draftul rezoluției a fost prezentat în ședința plenară a Adunării Generale a ONU de către Ministrul Afacerilor Externe și a Integrării Europene a Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi. Proiectul de rezoluție este axat pe ideea ca trupele operaționale ruse staționează pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul Chișinăului, fapt care se află în contradicție cu independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova[ii].

Republica Moldova cere sprijinul OSCE în cadrul Adunării Generale a ONU

Victor Osipov, ambasador al RM în Austria și reprezentant permanent al Moldovei la OSCE, a cerut joi, 21 iunie 2018, de la OSCE sprijinul în cazul rezoluției ce urma să fie prezentată de reprezentantul Moldovei la ONU. Discursul lui Osipov în capitala Austriei s-a concentrat pe nevoia de a detensiona situația din zonele de conflict, precum și pe ideea că Rusia nu își onorase angajamentele luate în cadrul Summitului OSCE de la Istanbul din 1999[iii].

Exercițiile militare rusești în Transnistria – sursă pentru proiectul de rezoluție al Chișinăului

Unele voci[iv] susțin că motiv pentru elaborarea și prezentarea acestei rezoluții de către politicienii moldoveni în fața Adunării Generale ale ONU au servit exercițiile militare întreprinse de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în Transnistria încă din anul 2017[v]. Aceste exerciții au generat o accelerare a ritmului în care unii dintre decidenții politici de la Chișinău au căutat să aducă această problemă pe agenda de zi a forurilor internaționale precum ONU. Dorința Chișinăului de a spori gradul de securitate în regiunea nistreană și dorința de a soluționa cât mai repede cu putință problema Transnistreană au determinat Chișinăul de a propune spre dezbatere o astfel de rezoluție[vi].

Adoptarea rezoluției – moment istoric pentru Republica Moldova

Acest moment este unul foarte important pentru Chișinău dat fiind faptul că a oferit posibilitatea dinamizării dialogului pe marginea soluționării conflictului Transnistrean. Adoptarea acestei rezoluții a fost salutată de către premierul Pavel Filip care vede rezultatul votului din cadrul Adunării Generale ale ONU din 22 iunie 2018 drept un „succes al diplomației moldovene” și, în același timp, un „succes al țării noastre”[vii].

Adoptarea rezoluției privitoare la situația din Transnistria reprezintă o reușită deosebit de importantă a diplomației de la Chișinău. Forțele proeuropene de la Chișinău au salutat decizia luată de Adunarea Generală a ONU însă nu toți se consideră optimiști în ceea ce privește soluționarea acestei probleme. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului de televiziune moldovenesc Canal 3, a ținut să precizeze faptul că această rezoluție nu va avea niciun rezultat[viii].

Reacția Rusiei privitoare la rezoluția ONU cu privire la retragerea „completă și necondiționată” a trupelor ruse din Moldova

Așa cum era de așteptat, atât liderii politici de la Moscova[ix], precum și unele resurse media apropiate Moscovei[x] nu sunt mulțumite de rezultatele votului din cadru sesiunii Adunării Generale a ONU din data de 22 iunie 2018. În acest caz, este de la sine înțeles faptul că dezbaterile pe marginea acestei rezoluții vor continua. Publicațiile susținătoare ale Kremlinului acuză Occidentul pentru faptul că acesta încearcă.

Gheorghe Cazacu


[i] http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512642/.

[ii] https://www.un.org/press/en/2018/ga12030.doc.htm.

[iii] http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512663/.

[iv] http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512663/.

[v] https://stirileprotv.ro/stiri/international/exercic-iu-militar-al-trupelor-rusec-ti-din-transnistria-blindatele-rusec-ti-au-forc-at-raul-nistru.html.

[vi] http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512663/.

[vii] https://www.stiripesurse.ro/moldova-considera-drept-istorica-rezolu-ia-onu-prin-care-trupele-ruse-sunt-obligate-sa-plece-din-tra_1272712.html.

[viii] https://www.canal3.md/ro/presedintele-partidului-actiune-si-solidaritate-maia-sandu-saluta-rezolutia-onu-privind-retragerea-t_70307.html.

[ix] http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/3278621.

[x] https://sputnik.md/analytics/20180626/20107380/transnistria-gotr-rezolutie-onu.html.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × 3 =