UE amână din nou acordarea ajutorului macrofinanciar de 100 milioane de euro Republicii Moldova. Care sunt cerințele față de guvernul de la Chișinău

macrofinanciar

Comisarul european pentru bună vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a spus că Republica Moldova mai are de îndeplinit două condiții principale ca să înceapă să primească ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro de la Bruxelles: Autoritatea Națională de Integritate să fie pe deplin funcțională și să fie aprobate fonduri bugetare suplimentare pentru combaterea corupției.

Răspunzând joi la o întrebare a postului de radio Europa Liberă, la Bruxelles, Hahn a spus că dacă aceste condiții vor fi îndeplinite până la sfârșitul lunii mai, iar FMI va da în iunie un raport pozitiv referitor la Moldova, există o șansă ca prima tranșă de la UE să fie livrată înainte de vacanța de vară, adică în iulie. „Dacă nu, vom intra în perioada de toamnă”, a adăugat Hahn, concluzionând că livrarea asistenței va fi întârziată în acest caz cu un an.

A patra reuniune a consiliului de Asociere

Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat joi, 3 mai a patra reuniune a Consiliului de Asociere în baza Acordului de asociere UE-Moldova, care a reafirmat angajamentul UE și al Republicii Moldova față de asocierea politică și integrarea economică prin colaborarea strânsă pe baza acordului de asociere.

Consiliul a subliniat că acest proces se bazează fundamental pe reforme profunde și structurale în sectoare cheie iar consolidarea statalității și a societății nu poate avea loc decât printr-o luptă reală și decisivă împotriva corupției, pentru a construi instituții mai puternice și pentru a contribui la creșterea economică a țării.

Cere un proces amplu și transparent al combaterii fraudei bancare

UE a subliniat necesitatea urgentă de a progresa într-o anchetă și urmărire penală cuprinzătoare, imparțială și eficace cu privire la frauda bancară majoră din 2014, a reiterat importanța procedurii într-o manieră decisivă și transparentă, în vederea fondurilor deturnate și de a-i aduce pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică.

Lipsa de progres în acest sens ar putea submina eforturile anticorupție în general”, se menționează în comunicatul comun al reuniunii.

Se cer acțiuni concrete

Consiliul de Asociere a recunoscut eforturile Republicii Moldova de a implementa Acordul de Asociere, dar a subliniat necesitatea de a transforma legislația și politicile adoptate în acțiuni concrete.

UE a subliniat că Agenda revizuită de asociere, care stabilește 13 priorități-cheie pentru acțiune și cele 20 de rezultate pentru 2020, ar trebui să servească drept îndrumare practică în acest scop și a reamintit că asistența va continua să se bazeze pe progrese concrete și satisfăcătoare în toate domeniile reformei, inclusiv în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției.

Satisfăcută de reformele ce asigură stabilitatea macroeconomică

Consiliul a salutat reformele menite să asigure stabilitatea macroeconomică și financiară și să restabilească credibilitatea cu donatorii internaționali, în special în domeniul guvernanței corporative în sectorul financiar, consolidând independența și competențele de supraveghere ale Băncii Naționale.

Moldova a informat partea UE cu privire la progresele realizate în vederea îndeplinirii condițiilor tehnice prevăzute pentru prima debursare în cadrul programului de asistență macrofinanciară.

UE a reamintit, însă că eliberarea fiecărei tranșe în cadrul programului de asistență macrofinanciară va fi decisă după o evaluare a îndeplinirii măsurilor de politică corespunzătoare incluse în Memorandumul de înțelegere și respectarea condițiilor prealabile politice.

Schimbarea sistemului electoral n-a respectat recomandările Comisiei de la Veneția

Consiliul de asociere a discutat inițiative legislative privind reformele în domenii de importanță politică-cheie, cum ar fi sistemul electoral și mass-media. Consiliul de asociere a reamintit că alegerile transparente, incluzive și credibile la nivel central și local sunt de o importanță majoră. UE a subliniat că consecințele noului sistem electoral vor fi monitorizate îndeaproape și îndeaproape în timpul procesului electoral, în ceea ce privește impactul acestora asupra democrației în general și asupra sistemului multipartid în special și a regretat că schimbarea sistemului electoral în Iulie 2017 nu a respectat câteva dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (CoE) și ale Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperarea în Europa (OSCE).

Transformarea rambursării miliardului furat în datorie publică, afirmație contestată a premierului Filip

Premierul Pavel Filip a făcut la Bruxelles mai multe declarații, care au provocat critici ale opiniei publice din R. Moldova.

Este adevărat că noi am trecut creditul de urgență la datorie publică și aceasta a fost o chestiune agreată cu toți partenerii noștri de dezvoltare”, a afirmat premierul, dând de înțeles că punerea întoarcerii datoriei de peste 20 miliarde de lei Băncii Naționale pe umerii populației ar fi fost coordonată cu partenerii occidentali.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța problema rambursării banilor către BNM a fost discutată doar cu Fondul Monetar Internațional, care n-a indicat modalitatea sau de unde trebuie luați acești bani ci a spus doar că trebuie rambursați.

Alți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova cum ar fi Banca Mondială, UE sau SUA sau alte ambasade nu şi-au dat cu părerea sau nu au fost consultați când Guvernul Filip și-a asumat răspundere pe acea lege injustă și ilegală”, spune Negruța.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × four =