Inflație de 3,3% în acest an în R. Moldova, influențată de un an agricol bun și scăderea prețurilor reglementate

banca

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru acest an. Potrivit raportului asupra inflației, făcut public pe 7 mai de banca centrală de la Chișinău, indicele prețurilor de consum a scăzut din decembrie până în martie de la 7,3% până la 4,7% și ar putea încheia anul la nivelul de 3,3%, sub ținta BNM, obiectivul căreia este de a menține nivelul anual al inflației în coridorul de 5% +/- 1,5 puncte procentuale. 

Anume această evoluție a prețurilor este considerată de BNM drept optimală pentru o creștere constantă a economiei moldovenești. Drept că deja la finele lunii noiembrie, evoluția IPC va reveni pe un trend ascendent iar anul viitor va înregistra o valoare de 4,9%.

Remiterile sunt în creștere

Traiectoria descendentă a inflației din primele trei luni ale anului în curs s-a datorat în special prețurilor la produsele alimentare și prețurilor reglementate, inclusiv la resursele energetice.

Reducerea ratei inflației mai temperează din fenomenul atipic, înregistrat în 2017, când, deși leul moldovenesc se întărea datorită remiterilor substanțiale de valută de peste hotare, prețurile erau și ele în creștere constantă.

Iată că, în primul trimestru din anul curent, volumul remiterilor a continuat să crească, pe când creșterea prețurilor a încetinit iar în martie a fost chiar înregistrată o mică dezinflație.

În primele trei luni ale anului curent, au fost transferate de peste hotare circa 300 de milioane de dolari, 109,7 milioane în martie, pe fondul unei creșteri economice atât în Rusia cât și în UE, unde lucrează cei mai mulți emigranți moldoveni.

Rezervele valutare, la maximul istoric

Remiterile au provocat un exces de valută pe piața valutară moldovenească și BNM a intervenit, cumpărând o parte din acest exces pentru a evita o întărire și mai puternică a leului. Drept urmare, rezervele valutare ale BNM au ajuns la finele lunii martie la 2,875 miliarde de dolari, cea mai mare valoare din istorie, depășind chiar și valoarea de până la furtul miliardului. La începutul lui 2014 aceasta era de 2,813 miliarde de dolari.

Cumpărând cu lei valuta, care a ajuns în rezervele valutare, BNM a contribuit și la o creștere substanțială a lichidităților în lei, care a ajuns la  valoarea de 9,6 miliarde de lei. Pentru a reduce excesul de lichidate, Banca Națională recurge la absorbția acesteia prin plasare pe piață a CBN (Certificatele Băncii Naționale), care sunt cumpărate de bănci.

Creditarea continuă să sufere

Însă acest munte de lichidități este cauzat în mare parte și de creditarea în lei care rămâne destul de modestă. Deși volumul creditelor noi a crescut cu peste 1,8%, soldul creditelor s-a redus cu 4,7% în primul trimestru.

Potrivit vice-guvernatorului BNM Valeriu Munteanu, creditarea în lei întârzie să se relanseze în forță atât din cauza neîncrederii populației față de sectorul bancar cât și a exigențelor prudențiale înalte, introduse în urma  jafului bancar din 2014. Totuși,acesta spune că situația revine încet într-un făgaș normal.

”Sperăm ca intrarea pe piața bancară a unor jucători solizi și cu o reputație bună, va spori încrederea în sistem și asta va duce la sporirea creditării în valută națională. Pe de altă parte, băncile au început un proces de redirecționare a creditării. Dacă până acum  preponderent erau creditate companiile mari, care au generat în ultimii ani un volum mare de credite neperformante, acum sunt creditate mai mul întreprinderile mici și mijlocii și, în special, persoanele fizice”, ne-a relatat Munteanu.

Deși rata medie a dobânzii la creditele în lei a coborât până la 9,51% în luna martie, moldovenii preferă să se împrumute în valută străină, care are o dobândă de 4,76%.

În schimb moldovenii își depun cu plăcere economiile în bănci în valută națională fapt ce contribuie de asemenea la sporirea excesului de lichiditate pe piață.

Deși s-au ieftinit cererea la VMS a sporit

Pentru a substitui veniturile ratate din creditare, băncile încearcă să cumpere Valori Mobiliare de Stat (VMS) ale Ministerului Finanțelor, creditând astfel statul. Și asta, deși dobânzile asigurate de VMS sunt cu mult mai mici decât cele asigurate de credite. În schimb împrumuturile către stat sunt mai sigure. În primele trei luni ale anului, cererea pe piața VMS a depășit oferta cu 60%. Destul de solicitate au devenit obligațiunile statului pe un termen de 5 ani, emise pentru prima dată anul curent. Acestea oferă, totuși un randament mai mic față de creditele acordate, de cel mult 6,71%.

Anul trecut VMS se vindeau în primul trimestru cu o dobândă de 7,28%.

Factorii externi, care vor influența inflația

În ce privește prognoza inflației pe termen mediu, aceasta se va tempera în anul curent până la 3,3% în decembrie pentru a crește până la finele anului viitor la 4,9%.

Mărimea inflației va fi influențată de creșterea economică din zona euro, care va ajunge la 2,4% și cea din Federația Rusă, care va fi de 1,8% potrivit ultimelor ajustări. În anul viitor, în zona euro se așteaptă o creștere economică de 1,9% iar în Federația Rusă – de 1,7%.

Prețul gazului natural se așteaptă a ajunge la 68,5 dolari pe baril în acest an, prețul la gazele naturale – la 212 dolari pentru mia de metri cubi iar produsele alimentare se vor ieftini pe plan internațional cu 0,2%.

Putem să ne așteptăm la ieftiniri neprevăzute într-un an electoral

În general, nivelul inflației va fi influențat de diminuarea prețurilor reglementate și celor la produsele alimentare.

Și în acest an putem să ne așteptăm la o recoltă bogată, cel puțin până acum condițiile climaterice au fost favorabile. Însă, dacă aceste așteptări nu se vor materializa, prognoza privind inflația va trebui revizuită în creștere. Pe de altă parte, o altă revizuire, de această dată, în creștere ar putea surveni în urma unei eventuale ieftiniri a medicamentelor. Să nu uităm că Republica Moldova se află într-un an electoral și partidul de guvernământ va face tot posibilul pentru a-și îmbunătăți scorul electoral, inclusiv prin ieftinirea produselor cu un mare impact social.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × five =