Emiratele Arabe Unite, noul partener strategic al Chișinăului sau paravan pentru spălarea banilor?

Emiratele Arabe Unite

Intensificarea în ultimul timp a relațiilor dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite ridică multe semne de întrebare. Bogata țară din Golful Persic este văzută de autorități drept alternativă de cooperare economică sau e utilizată de clanurile obscure din spatele guvernării de la Chișinău ca paravan pentru spălarea banilor?

Exigența tot mai fermă a Bruxelles-ului față de guvernanții de la Chișinău, pentru ca aceasta să respecte prevederile Acordului de Asociere, să lupte cu corupția, să reformeze justiția, pare să-i fi determinat pe aceștia să caute direcții alternative de cooperare economică. Corupția endemică și deficiențele evidente în justiție nu sunt de natură să atragă în Republica Moldova prea mulți investitori occidentali, pentru care statul de drept este o condiție sine-qua-non pentru investiții.

Însă, așa cum controlul justiției este elementul cheie pentru Partidul Democrat, care guvernează Republica Moldova, acesta este gata mai degrabă să accepte răcirea relațiilor cu UE și să renunțe la finanțările de la Bruxelles decât să-și îndeplinească obligațiunile ce decurg din Acordul de Asociere. Iar pentru a înlocui fluxurile ratate din Occident, se caută noi țări partenere. În acest sens Turcia și Lumea Arabă sunt tot mai curtate în ultimul timp de autoritățile de la Chișinău.

Ce oportunități pentru business oferă R. Moldova arabilor?

Ministerul Economiei și Infrastructurii și agenți economici din Republica Moldova au participat pe 9 și 10 mai la Forumul de afaceri moldo-emirate, desfășurat la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Guvernul Republicii Moldova își concentrează eforturile pe implementarea reformelor structurale eficiente, adapta legislației naționale la standardele internaționale, ceea ce va contribui la crearea unui climat de afaceri favorabil pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor. Modernizarea infrastructurii, protecția investițiilor, reducerea barierelor birocratice în activitatea economică, facilitarea comerțului transfrontalier, îmbunătățirea administrației fiscale și vamale, reducerea numărului de instituții cu funcții de control, reducerea numărului de acte permisive, sunt obiective strategice pe ordinea de zi a Ministerului Economie și Infrastructurii, pentru asigurarea unui mediu de afaceri corect, clar și transparent”, a declarat ministrul moldovean al economiei și infrastructurii Chiril Gaburici în cadrul forului.

Acesta a reiterat facilitățile acordate investitorilor străini prin intermediul platformelor industriale existente – parcurile industriale, zonele economice libere, parcurile IT, portul internațional liber Giurgiulești.

În context, Gaburici a salutat semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind protecția reciprocă și promovarea investițiilor și Acordului privind cooperarea economică și tehnică în 2018.

Referindu-se la acest Forum, Chiril Gaburici a menționat că este o platformă care oferă oportunități directe pentru stimularea schimburilor comerciale și economice, oferind posibilitatea stabilirii de noi parteneriate între companiile din EAU și cele moldovenești. „Emiratele Arabe Unite reprezintă o piață cu potențial, care trebuie valorificată atât pentru exportul de produse naționale, cât și ca sursă de investiții străine. Suntem deschiși să discutăm toate ideile și sugestiile, pentru că numai prin dialogul deschis și constructiv putem asigura rezultate eficiente pentru ambele părți – mai multe locuri de muncă, proiecte de investiții reciproc avantajoase și un climat de afaceri puternic”, a punctat ministrul.

Oferă o mulțime de oportunități de afaceri

La rândul său, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, a afirmat că Republica Moldova oferă o mulțime de oportunități de afaceri în diferite sectoare economice, cum ar fi infrastructura, turismul, tehnologiile informaționale. „Republica Moldova este un partener de încredere al EAU. Organizarea acestui eveniment oferă oamenilor de afaceri din ambele țări posibilitatea de a identifica noi oportunități și sectoare pentru dezvoltarea parteneriatelor”, a reiterat Sultan bin Saeed Al Mansouri.

Ministrul Economiei al EAU a salutat crearea comisiei economice mixte Moldova-EAU, care urmează să se întrunească în luna octombrie și care va contribui la dinamizarea relațiilor economice bilaterale. „Parteneriatele între instituțiile guvernamentale, dar și cele între oamenii de afaceri din ambele state stau la baza consolidării relațiilor economice bilaterale. Este nevoie de eforturi comune din partea ambelor Guverne pentru stabilirea unei conexiuni între națiunile noastre. Republica Moldova poate deveni o destinație turistică atractivă pentru cetățenii noștri”, a subliniat oficialul arab.

Ademeniți cu posibilitatea de a investi în agricultură deși pământul nu se vinde

În cadrul Forumului, Organizația de Atragere a Investiților și Promovare a Exportului (MIEPO) din Moldova, a evidențiat oportunitățile de comerț și investiții în Moldova, axându-se pe sectoarele-cheie, precum telecomunicațiile, infrastructura și turismul.

În această listă a fost inclusă și agricultura, deși recent oficialii PD au anunțat că nu vor admite vânzarea pământului către cetățenii străini iar prevederea respectivă a fost exclusă din proiectul noului Cod Funciar, aflat în proces de dezbateri publice la moment.

Un partener comercial minor al R. Moldova

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova activează doar zece societăţi comerciale cu capital din emirate în valoare de aproximativ 41,74 milioane de lei.

Volumul comerțului în 2017 a înregistrat 4,35 milioane de dolari, în creștere totuși de aproape trei ori față de anul 2015, când a înregistrat 1,65 milioane de dolari.

Cu toate acestea, EAU sunt printre cele mai vizitate destinații pentru oficialii moldoveni.

Doar în anul curent, țara din Golful Persic a fost vizitată de prim-ministrul Pavel Filip, președintele Igor Dodon și ministrul de externe Tudor Ulianovschi. Iar joi, 10 mai 2018, a avut loc și ceremonia de inaugurare a Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, capitala EAU.

În plus, ministrul Ulianovschi a anunțat recent despre faptul că în curând între cele două țări va fi instituit regimul fără vize.

Paravan pentru legalizarea banilor furați?

Simpatia funcționarilor moldoveni față de acest stat arab s-ar datora, potrivit analistului economic de la Chișinău Victor Ciobanu, unor cauze și mai prozaice.

Această simpatie nu ar fi apărut recent, are un oarecare istoric și ar fi motivată de posibilitatea de a depune și extrage din băncile acestui stat bani fără a fi întrebați de către funcționarii bancari de originea lor.

În ce privește actuala activizare în raporturile dintre cele două state, analistul spune că aceasta ar avea o legătură directă cu încercarea de acum un an și jumătate a autorităților de a aproba o lege privind amnistierea capitalului. Legea, care presupunea în linii generale legalizarea averilor acumulate pe parcursul celor 25 de ani de tranziţie, fără prea multe întrebări în ce priveşte originea lor, nu a mai fost dezbătută în Parlament intrând în colimatorul opiniei publice și a partenerilor de dezvoltare occidentali.

Prin legea respectivă, clanul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc, care conduce de fapt Republica Moldova, ar fi încercat să-și creeze un paravan pentru întoarcerea în țară a banilor, furați la sfârșitul lui 2014 din băncile moldovenești, în opinia analistului.

Astfel, datorită faptului că manevra cu amnistierea capitalului n-a fost acceptată de opinia publică şi a oficialilor europeni, a fost asigurată o altă modalitate în acest scop.

În decembrie 2016, o dată cu proiectul de amnistie a capitalurilor”, blocat de societatea civilă şi partenerii de dezvoltare, autorităţile moldovene au promovat şi adoptat proiectul de lege, denumit Legea cetăţeniei prin investiţie”.

Conform documentului, străinii vor putea obţine cetăţenia moldovenească dacă vor contribui cu cel puţin 100.000 de EURO în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250.000 de EURO, în domeniile de dezvoltare strategică.

Victor Ciobanu crede că pentru a obține cetățenie, va fi suficientă depunerea sumelor respective în băncile moldovenești.

Nu voi fi surprins dacă după alegerile parlamentare (din toamna anului curent), dacă actuala guvernare va rămâne la putere, în Republica Moldova vor apărea mii de ”investitori” arabi în Republica Moldova”, spune Ciobanu făcând să se înțeleagă că acești bani ar putea fi chiar cei furați din băncile moldovenești în toamna lui 2014 iar investitorii arabi ar putea fi doar niște intermediari.

Suma acestor investiții, după cum vă dați seama, va corespunde miliardelor furate. După ce vor fi trecuți prin spălătoria noastră, banii vor fi scoși din nou peste hotare, de această dată pentru totdeauna”, conchide analistul.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − ten =