Dependența Moldovei de piața rusească e tot mai mică. Rusia a coborât pe locul patru în topul țărilor importatoare de mărfuri moldovenești

moldova

Deși a dominat două decenii la rând topul celor mai mari importatori de mărfuri moldovenești, după încheierea acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, importanța pieței rusești pentru  comerțul exterior al R. Moldova s-au diminuat constant.

Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în primele trei luni ale anului în curs exporturile de mărfuri moldovenești au totalizat 678,2 milioane de dolari,  volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 28,4%.

libris.ro
Exporturile în UE au ajuns la o pondere de 67% din total

Exporturile de mărfuri destinate celor 28 de țări ale Uniunii Europene au însumat 454,7 milioane de dolari, deținând o cotă de 67% în totalul exporturilor față de 63,5% – în ianuarie-martie 2017). Exporturile în UE au sporit cu 35,5% față de primele trei luni ale anului trecut.

La rândul lor, ponderea țărilor din Comunitatea Statelor Independente în volumul total al exporturilor de mărfuri moldovenești a scăzut de la 20,1% în ianuarie-martie 2017 la 16,8% în primele trei luni ale anului curent.

Valoarea mărfurilor exportate în această regiune  a fost de 113,7 milioane de dolari, exporturile de mărfuri către aceste țări majorându-se totuși cu 7,2%, comparativ cu ianuarie-martie 2017.

În general, majorarea exporturilor se datorează sporirii livrării mărfurilor în România, cu circa 30%, Italia – de 1,7 ori și Germania – de 1,7 ori, aceștia fiind la moment trei cei mai mari importatori de mărfuri moldovenești.

Exporturile în Rusia s-au redus cu 1% și au coborât pe locul patru

Pe de altă parte, livrările în Rusia s-au redus cu unu la sută.

Drept urmare, ponderea exporturilor în Federația  Rusă, care în primul trimestru al anului 2000 reprezentau circa 41%, în perioada similară din anul curent au coborât până la 8,87% din total.

Dacă încă în 2013 Rusia era principala țară de destinație a mărfurilor moldovenești, în prezent ea se clasează abia pe locul patru.

Pe prima poziție se situează România cu un volum total de 166 milioane de dolari (aproape 25% din total), Italia cu un volum de peste 80,24 milioane sau 11,83% din total, Germania cu 60,5 milioane și 8,92% din total și, pe locul patru, Rusia cu o valoare a mărfurilor moldovenești importate în primul trimestru de 60,41 milioane de dolari ceea ce reprezintă 8,87% din total.

Două embargouri la vinuri și unul la fructe și legume

Deși reducerea exporturilor spre orice destinație este un fapt nu tocmai benefic pentru țara exportatoare, în cazul Rusiei acesta poate fi considerat pozitiv. Și asta, deoarece Federația Rusă nu o singură dată a folosit dependența Republicii Moldova de piețele sale în scopuri de presiune geopolitică.

S-a întâmplat mai întâi în anul 2006, după ce în Republica Moldova s-a ajuns la un consens politic naţional, care, pe 24 martie 2005, s-a manifestat prin votarea unanimă a Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova privind parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene, care prevedea „promovarea consecventă și ireversibilă a cursului strategic spre integrarea europeană“. În consecinţă, Parlamentul a adoptat un șir de măsuri legislative importante pentru consolidarea democraţiei și statului de drept în Republica Moldova, care au fost elaborate cu participarea societăţii civile și a opoziţiei.

Drept urmare, în 2006 Federația  Rusă a instituit un embargo pentru vinurile moldovenești, pe care  serviciul sanitar rusesc Rospotrebnadzor le-a calificat drept necalitative și dăunătoare. Drept urmare, Republica Moldova a purces la o reformatare și modernizare a industriei vinicole și, în prezent, a ajuns să-și vândă vinurile preponderent în Uniunea Europeană.

Alt embargo asupra vinurilor a fost instituit în anul 2013, când Republica Moldova era în prim proces de negociere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Embargourile rusești și Acordul de liber schimb au făcut ca în UE să ajungă peste 2/3 din mărfurile moldovenești

După ce acordul a fost semnat în mai 2014, Federaţia Rusă a decis să interzică din 21 iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova. Autorităţile de la Moscova au declarat că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, numit molia orientală iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, pe 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova, care a intrat în vigoare în data de 1 septembrie 2014. Acestea sunt stabilite “la nivelul ratelor tarifului vamal unic din Uniunea Vamală”. Taxele au fost sunt introduse faţă de 19 poziţii, inclusiv carne, legume, fructe, cereale, făină, zahăr, seminţe de floarea soarelui, bere, vin şi alte băuturi alcoolice, spirt, mobilă.

Urmare a embargoului introdus de Federaţia Rusă, guvernul Republicii Moldova a purtat negocieri cu Comisia Europeană, iar Acordul de Liber Schimb cu UE, parte component a Acordului de Asociere a intrat în vigoare încă în septembrie, 2014 deși acordul de Asociere a început să funcționeze de la 1 ianuarie, 2015. Mai mult, R. Moldova a obţinut atunci majorarea cotelor pentru produsele moldoveneşti destinate pentru piaţa Uniunii Europene.

Astfel, UE a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător pentru mere, de la 40 de mii de tone la 80 de mii, pentru prune de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone, iar pentru struguri, de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone.

Dacă urmărim structura exporturilor conform țărilor de destinație, constatăm că în 2005 țările Comunității Statelor Independente (CSI) absorbeau jumătate din exporturile moldovenești, pe când cele din UE doar 40 la sută. În 2015 raportul era deja de 61,9% la 25% în favoarea UE pentru ca anul trecut să se ajungă la o proporție de 65,8% din mărfuri , exportate în UE și 19,1 la sută exportate în CSI.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × 3 =