Cine câștigă și cine pierde de la întărirea leului moldovenesc

remiteri

Moneda unică europeană dar și dolarul american s-au depreciat în raport cu leul moldovenesc. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru miercuri, 16 mai, un curs de 19 lei și 72 de bani pentru un euro. O valoare mai scăzută a fost înregistrată ultima data la 28 mai 2015, când euro se afla la cotația de 19 lei și 65 de bani.

Potrivit expertului economic, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, această scădere se datorează deprecierii monedei euro pe piața internațională. În ultimele patru săptămâni, perechea valutară EUR/USD a înregistrat o scădere continuă, atingând valori minime din anul 2018.

libris.ro
Tendința se va menține până la finele anului

Săptămâna aceasta perechea valutară euro/dolar a început cu un ricoșeu, ceea ce a influențat o ușoară apreciere a euro față de leul moldovenesc: Banca Națională a stabilit pentru astăzi un curs de 19,78 lei pentru un euro, cu 7 bani mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute.

Participanții pieței vor urmări în această săptămână, cu mare atenție, asupra indicatorilor macroeconomici din SUA. Eu sunt aproape sigur că acești indicatori vor spulbera temerile participanților pieței (conform cărora Federal Reserve va stopa majorarea ratelor de refinanțare). În următoarea perioadă, Federal Reserve (Sistemul Federal de Rezerve al SUA) va continua politica de înăsprire (majorarea ratelor de refinanțare)”, explică expertul.

Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, acești indicatori vor determina tendința de apreciere a dolarului față de valutele principale – lira sterlină, francul elvețian, yenul japonez, euro.

Mai mult, dacă se va ajunge la o cotație a euro față de dolar de 1,17 EUR/USD, precum prognozează expertul, pentru Republica Moldova ar însemna un curs de 19,42 lei pentru un euro.

Mihalache prognozează că, în Republica Moldova, dolarul american va reveni, spre sfârșitul anului 2018, la valori mai mari de 17 lei.

De ce se întărește leul?

Însă nu doar raportul euro-dolar influențează aprecierea considerabilă a leului moldovenesc.

În cea mai mare parte, acest fenomen este condiționat de sporirea constantă a transferurilor de peste hotare dar și a exporturilor. Acestea două surse de valută pe piața valutară moldovenească fac ca oferta de valută să fie mai mare decât cererea și, în rezultat, avem această apreciere a leului.

În primele trei luni ale anului curent, au fost transferate de peste hotare în Republica Moldova circa 300 de milioane de dolari, pe fondul unei creșteri economice atât în Rusia cât și în UE, unde lucrează cei mai mulți emigranți moldoveni.

Și așa cum remiterile au provocat un exces de valută pe piața valutară moldovenească, BNM a intervenit, cumpărând o parte din acest exces pentru a evita o întărire și mai puternică a leului. Drept urmare, rezervele valutare ale BNM au ajuns la finele lunii martie la 2,875 miliarde de dolari, cea mai mare valoare din istorie, depășind chiar și valoarea de până la furtul miliardului. La începutul lui 2014 aceasta era de 2,813 miliarde de dolari.

Cumpărând cu lei valuta, care a ajuns în rezervele valutare, BNM a contribuit și la o creștere substanțială a lichidităților în lei, care a ajuns la  valoarea de 9,6 miliarde de lei. Însă așa cum procesul de creditare stagnează iar agenții economici nu prea fac investiții în ultimii ani, pentru a reduce excesul de lichidate, Banca Națională recurge la absorbția acesteia prin plasare pe piață a CBN (Certificatele Băncii Naționale), care sunt cumpărate de bănci.

Cine câștigă și cine pierde

Întărirea leului este nefastă în primul rând pentru exporturile moldovenești, care devin mai puțin competitive pe piețele externe așa cum costurile produselor moldovenești în valută străină devin tot mai mari odată cu consolidarea monedei naționale.

Totodată, exportatorii obțin mai puțini lei când convertesc valuta obținută din exporturi în lei moldovenești.

Pe aceeași logică, importatorii au de câștigat. Aceștia trebuie să cheltuie mai puțini lei pe valuta pe care o achiziționează pentru a cumpăra mărfurile pe care le importă de peste hotare.

Pe de altă parte, veniturile la buget din taxele vamale se reduc așa cum valoarea importurilor în vamă sunt estimate în lei iar odată cu întărirea leului aceeași cantitate de marfă importată costă mai puțin în lei. Respectiv, și taxele vamale percepute sunt mai mici.

Și, în final, printre cei mai mari perdanți se numără emigranții, aflați la muncă peste hotare dar și cei cărora ei le expediază bani în țară. Dacă acum un an un euro costa 21,7 lei, acum vorbim despre 19,7 lei, La 100 de euro, beneficiarii remiterilor pierd, astfel, 200 de lei moldovenești.

În același timp, leul tare favorizează statul dar și agenții economici pe partea ce ține de achitarea datoriilor externe, or acum aceștia au nevoie de mai puțini lei pentru a cumpăra volumul de valută datorat. Au de câștigat,în același timp deținătorii de depozite bancare în lei. La scadență depunerile lor valorează mai mult în euro sau dolari decât la momentul depunerii în bancă. Totodată, sunt favorizați și cei ce se creditează în valută în băncile moldovenești. Pe lângă faptul că creditele în valută sunt mai ieftine (au dobânzi mai mici), pentru a le rambursa îți trebuiesc mai puțini lei, dacă veniturile le obții în valută națională,bineînțeles.

Expert: Statul ar trebui să intervină

Evoluția pozitivă a leului nu favorizează economia moldovenească în special din cauza că reduce competitivitatea mărfurilor. Însă această evoluție se va termina, în curând.  O arată și prognozele Băncii Naționale.

Expertul financiar, Sergiu Gaibu consideră că până atunci statul trebuie să intervină mai ferm pe piața valutară pentru a contracara acest fenomen, nefast pentru economica națională.

Leul se va întări până fluxurile financiare valutare cu exteriorul se vor inversa. Și ele se vor inversa. Economia noastră nu are cum să facă față importurilor mai ieftine”, menționează acesta.

Este un pendul economic generat de un curs pe care BNM nicidecum nu înțelege că trebuie sa-l contracareze”, a declarat expertul pentru TRB.ro.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 − 4 =