Alegeri în Chișinău: Sondajele nu dau șanse niciunui candidat de dreapta de a accede în turul doi

parlamentare

Deși Chișinăul a fost tradițional condus, cu mici excepții, de primari de dreapta, proeuropeni și unioniști, mai toate sondajele de opinie, făcute publice în ultimele săptămâni, nu dau șanse niciunui candidat de dreapta, unionist sau proeuropean să acceadă în turul doi al scrutinului din 20 mai.

Și Barometrul Opiniei Publice (BOP), unul din cele mai credibile sondaje din Republica Moldova, arată că cele mai mare șanse să treacă în turul doi le au candidatul socialiștilor Ion Ceban și candidata Silvia Radu, pretinsă independentă însă care beneficiază de o susținere totală din partea Partidului Democrat (PD) de la guvernare și a televiziunilor oligarhului Vladimir Plahotniuc, tot el fiind președinte al PD.

Ceban și Radu acced în turul doi

Barometrul Opiniei Publice, prezentat luni, 14 mai de Institutul de Politici Publice (IPP), arată că Ion Ceban ar acumula 30% din voturi, iar Silvia Radu – 23%.

Totodată, pentru candidatul comun al Partidului Demnitate și Adevăr (PDA) și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar vota 15% dintre alegători, pentru liberalul Valeriu Munteanu – 5%, iar pentru candidatul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Constantin Codreanu – 3%. Aproape 20% dintre respondenți nu au decis pentru cine își vor da votul la alegerile locale anticipate programate pentru data de 20 mai curent.

Același sondaj arată că liberalul Valeriu Munteanu și Andrei Năstase sunt lideri la capitolul neîncredere din partea chișinăuienilor. Cea mai mare încredere este atribuită de către locuitorii din Chișinău Silviei Radu – 38%, aceasta fiind urmată de Ion Ceban – 32%.

Dacă în turul doi ar accede Ion Ceban și Silvia Radu, primul ar fi votat de 31%, iar candidata independentă – de 32%, 37% din respondenți neștiind pentru cine să-și dea votul.

Între Silvia Radu și Andrei Năstase, raportul ar fi de 33% la 21%, iar 46% – nehotărâți. Totodată, Ion Ceban ar fi votat în turul doi de 33%, dacă îl va avea contracandidat pe Andrei Năstase, care va fi susținut de 27%.

Absenteismul favorizează candidatul socialist

Șeful Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a declarat că Ion Ceban are șanse mari să câștige Primăria Chișinău, în cazul în care rata de participare la scrutin va fi mică, iar ceilalți doi candidați, Silvia Radu sau Andrei Năstase, trebuie să facă eforturi pentru a convinge lumea să iasă la votare.

Circa 58% din respondenți au declarat că vor merge în mod sigur să voteze la alegerile din 20 mai din Chișinău.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai 2018, pe un eșantion de 409 respondenți din Chișinău, marja de eroare fiind de 4%. Cercetarea a fost efectuată de compania „Civis”, la comanda IPP, fiind sprijinită financiar de Fundația Soros-Moldova și de Konrad-Adenauer-Stiftung din Germania.

Război total pe dreapta

Deși există o serie de rezerve față de acest sondaj de opinie, totuși el ar putea fi cel mai apropiat de situația reală.

Cu toate acestea, candidații, care împart electoratul de dreapta din Chișinău, continuă să lupte între ei și niciunul nu a schițat vreo intenție de a conlucra în vre-un fel în aceste alegeri.

Rezervele față de sondajul BOP țin de termenele destul de mari de efectuare, de peste 20 de zile – într-o campanie electorală locală destul de dinamică, care ține doar două luni, se pot schimba multe. Spre exemplu, doi dintre candidații incluși în sondaj, au părăsit între timp cursa electorală.

Candidatul de dreapta cu cele mai mari șanse, potrivit BOP, Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr împreună cu echipa sa electorală contestă rezultatele sondajului, susţinând că, de fapt, el s-ar afla pe locul doi în această cursă, după Ceban. Iar sondajele n-ar face altceva decât să pregătească terenul pentru o fraudare masivă, pe care o vor opera guvernanții.

Iese în evidență faptul că nu toți adepții PAS și ai liderului acestuia, Maia Sandu, ar vota pentru Andrei Năstase, potrivit sondajului BOP. Sondajul arată că pentru PAS în cazul alegerilor parlamentare ar vota 19% din alegători iar pentru PDA ar vota 7% (la nivel național). Împreună este vorba, astfel, despre 26%. Însă, așa cum pentru Andrei Năstase în Chișinău ar vota doar 15%, rezultă că alianţa PAS – PDA nu a dat rezultatele scontate. Mai ales că în Chișinău PAS ar putea avea o susținere mai mare decât la nivel național. Spre exemplu, în alegerile prezidențiale din 2016 liderul PAS, Maia Sandu, a obținut în capitala Moldovei 52% din voturile exprimate.

Deși rezultatele sunt defavorabile, tactica staff-ului electoral al lui Năstase este de a obţine voturi de la contracandidații de dreapta prin defăimarea acestora, nefiind schițată până în prezent nicio intenție de dialog cu contracandidații propriu zişi.

O atitudine similară o manifestă și candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Acesta s-a declarat continuatorul cauzei fostului primar liberal Dorin Chirtoacă, care nu are o imagine prea bună în rândul chișinăuienilor după o administrare defectuoasă de 10 ani a capitalei Moldovei. Miza liberalilor în aceste alegeri locale n-ar fi, însă atât primăria Chișinăului cât menținerea simpatiilor electoratului unionist, care a început să migreze intens în ultimul timp către Partidul Unității Naționale (PUN), condus din postura de Președinte de onoare de către ex-președintele României, Traian Băsescu.

Scopul PUN este de a prelua electoratul PL iar alegerile pentru primăria Chișinăului reprezintă un prilej potrivit în acest sens. Însă candidatul acestuia, Constantin Codreanu, deși deputat în Parlamentul României și politician, considerat a fi ”de perspectivă” la București, este puțin cunoscut la Chișinău. În plus el a intrat destul de târziu în cursa electorală, abia în data de 11 aprilie 2018.

Codreanu spune că rezultatele BOP sunt irelevante, deoarece între timp situația s-a schimbat radical iar el este într-o ascensiune puternică, pe când ceilalți candidați de dreapta sunt în scădere. Totodată, Codreanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că el va obţine voturi din rândul indecișilor și nu încearcă să rupă electoratul de la celelalte partide.

Toţi trei le cer contracandidaților să se retragă

În plus, Codreanu afirmă că doar el, dintre candidații de dreapta, l-ar putea învinge în turul doi pe candidatul socialiștilor Ion Ceban.

Nu se ştie dacă este adevărat ceea ce susţine, însă niciunul dintre candidații de dreapta nu are la acest moment șanse să acceadă în turul doi.

Deși au mai rămas doar câteva zile până la alegeri cei trei candidați și staff-urile lor continuă aceeași atitudine intransigentă, cerându-le contracandidaților să se retragă în favoarea lor. „În caz contrar capitala Republicii Moldova va ajunge pentru prima dată în mâinile forțelor prorusești”, spun toți cei trei candidați.

Și niciunul n-a schițat până acum măcar un gest de conciliere, deși adunate împreună, procentele celor trei i-ar permite lejer unui candidat comun să acceadă în turul doi și apoi să câștige și primăria.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen + 5 =