Proiect cultural de succes – „Istoria secretă a Sătmarului”

Istoria secreta

Vineri, Gaudeamus, a 19-a ediţie a celui mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii din Transilvania, zona lansărilor de carte, doi autori şi o istorie ascunsă a unui oraş.

Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca la târgul de carte din centrul capitalei transilvănene, un real reper al vieţii culturale din această zonă a ţării şi al pieţei de carte româneşti.

O carte apărută pentru prima dată în anul 2010 şi vândută în mii de exemplare, acum la a doua ediţie, revizuită şi adăugită, a văzut din nou lumina tiparului cu ajutorul editurii Ecou Transilvan. Cartea a apărut din ideea adunării sub aceeaşi copertă a unor mici reportaje despre trecutul oraşului Satu Mare.

Prima dificultate pe care au întâmpinat-o autorii, Felcian Pop şi Robert Laszlo, în scrierea acestei cărţi a fost cea legată de titlu. Au tot oscilat între „Istoria ascunsă” ori „Istoria necunoscută” a Sătmarului, ca în final să opteze pentru titlul „Istoria secretă a Sătmarului”. Cât de secrete sunt povestirile este greu de spus, dar acestea le-a adus celor doi autori şi o chemare la sediul poliţiei pentru declaraţii. Au fost reclamaţi că au dat publicităţii informaţii secrete.

Cartea introduce cititorul într-o lume a legendelor: de la misterioasa Dacidava şi până la legenda cavalerilor roşii. Prin Sătmar a trecut şi Nicolae Milescu Spătarul, primul român care a ajuns în China. Ioan Slavici a reuşit să dea examenul de bacalaureat, plin de emoţii, la Satu Mare. De ce?

O pagină plină de culoare este şi cea descrisă de preotul legionar Ion Dumitrescu Borşa, atunci când la Satu Mare, vreme de două săptămâni, în noiembrie 1930, se aflau toţi conducătorii legionari veniţi să-l apere, în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu.

Probabil că mărturiile privind legăturile lui Mihai Eminescu cu părţile sătmărene sunt printre cele mai importante descoperiri pe care le-au făcut autorii în peregrinările lor prin arhivele româneşti sau ungureşti.

Cartea s-a scris extrem de greu, mult mai greu decât îşi poate imagina cineva deoarece însumează o uriaşă muncă de cercetare care îşi regăseşte rezultatul în peste 25 de capitole, cu referiri la teme şi perioade istorice diferite.

Prin această carte, cei doi autori, Felician Pop şi Robert Laszlo, nu au făcut decât să deschidă nişte ferestre spre zările ceţoase ale unor perioade mai importante din trecutul regiunii. Şi pentru că legenda nu se termină niciodată…

M.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

7 − 2 =