La Cernăuți a avut loc o masă rotundă internațională dedicată memoriei victimelor masacrului de la Fântâna Albă din 1941

La Universitatea Națională din Cernăuți a avut loc o masă rotundă internațională în timpul căreia au fost discutate cele mai recente cercetări și studii referitoare la evenimentele tragice din 1941 de la Fântâna Albă – notează Agenția BucPress.

Masa rotundă internațională „Teroarea – instrument al politicii sovietice în relația cu popoarele din Europa Centrală și de Est” (eveniment dedicat memoriei victimelor Masacrului de la Fântâna Albă din 1941) a fost organizată la Universitatea Națională din Cernăuți prin Centrul de Studii Românești în cooperare cu Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina și Institutul pentru Democratizare și Dezvoltare. Parteneri organizatorici au fost, de asemenea, Asociația Convergențe Europene (București),  Centrul de Integrare Euroatlantică și Securitate și Societatea Regională pentru Cultura Poloneză „Adam Mickiewicz” din Cernăuți.

Masa rotundă s-a desfășurat în Sala Verde a Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, participând reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți, oficiali și reprezentanți ai Parlamentelor din Ucraina și România, autorități regionale, cercetători și experți, studenți, jurnaliști. Moderatorul discuțiilor a fost politologul Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress.

În deschiderea mesei rotunde internaționale, directorul Centrului de Studii Românești, Liubov Melniciuk, alături de directorul Institutului pentru Democratizare și Dezvoltare, Dmitro Saviuk, a adus mulțumiri celor prezenți pentru participare, menționând cu bucurie că sala a fost arhiplină. Au rostit cuvinte de salut și încurajare deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiș, senatorul român Viorel Badea, consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan, vice-guvernatorul regiunii Cernăuți Mihailo Pavliuk, consulul onorific al Austriei la Cernăuți Serhii Osaciuk. La eveniment a fost invitat să participe și un reprezentant al misiunii OSCE în regiunea Cernăuți.

În timpul acțiunii științifice internaționale a avut loc discutarea cercetărilor actuale ale experților europeni cu privire la teroarea sovietică îndreptată împotriva popoarelor din Europa Centrală și de Est, care au devenit victime în diferite perioade istorice; realizarea unor comparații a evenimentelor din secolul trecut cu situația internațională actuală din regiune pentru prevenirea unor tragedii similare în secolul al XXI-lea.

Principalele teme ale mesei rotunde au fost: analiza evenimentelor istorice legate de evenimentele tragice din 1941 de la Fântâna Albă (discutarea celor mai recente date și cercetări), teroarea – instrument al politicii sovietice în relațiile cu popoarele din Europa Centrală și de Est:  masacrul de la Fântâna Albă, paralele istorice cu incidentul de la Katyn ș.a.; abordări științifice actuale privind studierea terorii organizate de URSS: interpretări, analize, aprecieri; cum poate fi prevenită repetarea unor tragedii similare în secolul XXI în contextul evenimentelor din Crimeea și Donbas?; reflectarea temelor dedicate memoriei victimelor totalitarismului sovietic în presa locală și internațională (analiza experților și a jurnaliștilor).

La masa rotundă au participat cu comunicări și intervenții: Petru Grior,  coordonatorul Centrului de Studii Istorice și Culturale din Cernăuți; dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, dr. Ilie Popescu, președintele Societății Regionale „Golgota”, dr. Eugen Patraș, vice-președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, dr. Vladislav Strutinski, șef-adjunct al Catedrei de Relații Internaționale din cadrul Universității din Cernăuți, Piotr Andrusieczko, jurnalist, «Gazeta Wyborcza», Polonia,  dr. Natalia Strelciuk, conf. univ. la catedra de Științe Politice și Administrare Publică, directorul Centrului  de Integrare Euroatlantică și Securitate; dr. Gulnara Bekirova, istoric al tătarilor din Crimeea,  dr. Maksim Prihnenko, lect. univ. la catedra de Relații Internaționale și Politică Externă, Universitatea Națională din Donețk „Vasil Stus”, dr. Serhii Hakman, vice-președintele Fondului de Binefacere Inițiative și Resurse Sociale, dr. Ștefan Purici, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava ș.a. De menționat că un rol important în desfășurarea acestui eveniment l-a avut Asociația Convergențe Europene din București care a fost prezentă la Cernăuți prin președintele Sergiu Dan și coordonatorul de proiecte Liliana Simionescu.

Moderatorul mesei rotunde, dr. Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, a analizat reflectarea subiectelor legate de masacrul de la Fântâna Albă în presa din Ucraina și România (inclusiv presa de limba română din regiunea Cernăuți), anunțând la finalul mesei rotunde internaționale concluziile experților și politicienilor participanți la eveniment, în baza cărora va fi publicată o apreciere analitică care va fi transmisă instituțiilor științifice și autorităților din țările Europei Centrale și de Est.

Parteneri media au fost: Agenția UNIAN,  TVA, Portalul TOCpress, Agenția PoloNews, Portalul „Obserwator Międzynarodowy”,  Agenția АСС, Agenția BucPress, Portalul „Hvylia”, „Transilvania Regional Business”,  „Radio Ucraina Internațional”, Portalul „Novyny Bucovyny”,  „Radio Cernăuți”, Revista „Glasul Bucovinei”.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × 3 =