Conotațiile vizitei ”ultimului dictator european” în Republica Moldova

lukasenco

Președintele Belarusului, Alexandr Lukaşenco se numără printre conducătorii de stat respectați de moldoveni. Mai bine zis, de o bună parte a acestora, care încă își amintesc cu nostalgie de perioada sovietică.

Și asta deoarece Lukaşenco, președinte din 1993, a reușit să evite prăbușirea economiei, proces care s-a produs în celelalte foste republici sovietice în perioada de tranziție.

„Un despot bun”

Pe de o parte, datorită faptului că majoritatea întreprinderilor au fost păstrate în posesia statului iar pe de altă parte, datorită faptului, că Belarus a păstrat legăturile economice strânse cu Federația Rusă, care îi furnizează până în prezent materii prime la prețuri preferențiale dar și reprezintă o piață de desfacere constantă pentru mărfurile beloruse.

Cu toate acestea, din cauza apetitului imperialist tot mai mare din ultimii ani al Rusiei, relațiile dintre cele două țări nu sunt tocmai perfecte.

Astfel, unele luări de atitudine ale lui Lukaşenco vizavi de agresiunea Rusiei în Ucraina a provocat nemulțumiri la Kremlin. Însă, așa cum Belarus a rămas practic singurul prieten fidel al Moscovei, aceasta îi iartă ieșirile sale independente.

Folosindu-se de această stare de fapt, Belarus nu s-a aliat embargourilor impuse mărfurilor occidentale de către Federația Rusă și a ajuns chiar la un moment să reexporte aceste mărfuri pe piața rusească, fapt ce iarăși a provocat nemulțumire la Moscova.

Desigur, această răbdare a Moscovei poate dispărea odată și de aceea în ultimul an Lukaşenco chiar vorbește despre o diversificare a piețelor de desfacere, inclusiv prin intrarea pe piețele europene, chit că țara sa este membră a Parteneriatului estic.

Poziția respectivă a liderului belorus i-a creat în rândul unei părți a populației din fostele republici sovietice, în special R. Moldova și Ucraina, renumele de un lider corect, înțelept, principial și patriot. Un despot bun, altfel spus. Pe de altă parte, există și opinia că Belarus este menținută artificial în perioada pretranziție, încă n-a intrat încă în perioada de tranziție, care este inevitabilă iar când va intra, va trebui să parcurgă aceleași etape ca și vecinii săi pentru a ajunge la societăți apte să guverneze democratic și eficient statul.

Numai bun pentru a îmbunătăţi imaginea lui Dodon

Oricum, părerea bună despre Lukaşenco este majoritară, așa că o vizită a acestuia în R. Moldova a avut menirea în primul rând să-i repare puțin imaginea președintelui moldovean, Igor Dodon, cel care l-a invitat, după ce toată lumea a devenit conștientă de impotența politică a acestuia, în special după suspendările din toamnă dar și cvasiinexistența sa în abordarea problemelor importante din stat.

Dodon chiar a spus la un moment dat că și R. Moldova ar avea nevoie de o dictatură ca a lui Lukaşenco.

Dacă întâlnirea cu Dodon a avut doar scopul de PR politic, cei doi etalându-și la un moment dat chiar și calitățile de tractoriști, guvernul a organizat mai multe întâlniri, pe care canalele media afiliate le-au reflectat într-o cheie pragmatică.

Printre principalii parteneri economici

Dacă vorbim despre raporturile economice dintre cele două țări, Republica Belarus se numără printre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova.

În Republica Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus cu un capital social total în valoare de 3,78 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, a înregistrat suma de 224,67 milioane de dolari, în creștere cu 9,69% față de anul 2016. Anul trecut Belarus s-a plasat pe locul nouă printre țările cu care Moldova dezvoltă relații de comerț.

Cel mai bine a explicat cauzele acestei relații armonioase președintele belarus.

Voi produceți tot ceea ce cumpărăm noi, noi producem ceea de ce aveți nevoie voi. De aceea nu trebuie să concurăm, ci să ne înțelegem asupra livrărilor reciproce de produse necesare”, a menționat Lukașenko.

Conținutul „pragmatic” al vizitei

În timpul discuțiilor președintelui belarus cu premierul moldovean, Pavel Filip, s-a ajuns la înțelegerea că R. Moldova va procura din Belarus mai multe autobuze pentru Parcul Urban din Chișinău, iar pe viitor unitățile de transport vor putea fi asamblate în R. Moldova, la fel cum s-a întâmplat și cu troleibuzele.

Amintim că inițial, R. Moldova cumpăra troleibuzele din Belarus, pentru ca ulterior unitățile de transport să fie asamblate la Chișinău.

Timp de cinci ani au fost asamblate peste 120 de troleibuze. La rând vin autobuzele. Astăzi a fost semnat contractul de achiziție a autobuzelor din Belarus. Autobuzele vor fi de producție mixtă. Este o perspectivă foarte clară și bună de folosire a Acordului de liber schimb cu UE, pe care îl are Moldova. Acest produs va fi deja de origine moldovenească, dar cu rădăcini din Belarus”, a punctat Pavel Filip, referindu-se probabil la oportunitatea exportului acestor troleibuze asamblate la Chișinău, pe piețele europene.

Autobuzele, asamblate la Chișinău, vor fi cu până la 15% mai ieftine. Deocamdată, primăria Chișinău a decis să procure 50 de autobuze, însă pentru o fluidizare a traficului din capitală ar fi necesare peste 300 de autobuze.

Premierul a invitat companiile belaruse să participe la licitațiile pentru reabilitarea drumurilor din Moldova, în contextul în care Republica Belarus este bine-cunoscută pentru calitatea drumurilor sale.

Părțile au mai menționat oportunitatea inaugurării unei rute aeriene directe Chișinău-Minsk, ceea ce ar contribui la dezvoltarea turismului.

De o importanță aparte este și promovarea proiectului de import al echipamentului medical de diagnosticare din Belarus pentru instituțiile medicale din Moldova, precum și lansarea producției comune de medicamente.

De asemenea, premierul a vorbit despre buna colaborare în domeniul agriculturii, despre complexele de lapte integrate din Republica Belarus. „Un astfel de complex va fi edificat și în R. Moldova. Deja a fost identificată locația, satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Am toată certitudinea că acest proiect va fi dus până la capăt și va reprezenta un proiect model pentru producătorii de lapte. Nu este suficient să creștem și să exportăm grâu și porumb peste hotare. E nevoie să producem furaje pentru animale, după care să exportăm produsele lactate sau carnea prelucrată”, a adăugat prim-ministrul.

„Barza albă”, îmbuteliată în Belarus

În aceeași ordine de idei, Belarusul intenționează să îmbutelieze faimosul divin moldovenesc „Barza albă”.

Acest fapt a fost comunicat jurnaliștilor de către președintele Lukașenko, care a amintit că Belarusul este cel mai mare consumator de vinuri moldovenești și produse vitivinicole, iar în țara sa deja se efectuează îmbutelierea vinului spumant și a unor mărci de divin într-o producție comună.

Însă anul acesta am decis să începem îmbutelierea unui brand atât de popular de divin ca ”Barza albă”, cunoscut încă din perioada sovietică și care încă se bucură de popularitate. Sunt sigur că în viitorul apropiat vom implementa acest proiect”, a declarat președintele Belarusului.

El a menționat, de asemenea, disponibilitatea țării sale de a crea noi întreprinderi mixte nu numai pentru îmbutelierea vinului și coniacului, dar și pentru prelucrarea legumelor și fructelor, în scopul de a vinde fructe și legume nu numai în Belarus, dar și în țările terțe care au condiții comerciale preferențiale.

MAIB va acorda credite pentru procurarea tehnicii produsă în Belarus

Chiar și fără prea multă publicitate, tehnica agricolă belarusă se bucură de o mare popularitate printre fermierii moldoveni. În special este vorba despre tractoarele „Belarus”, relativ ieftine în comparație cu concurența occidentală şi cunoscute bine de către agricultori.

Pornind de la această realitate, guvernul din Belarus a încheiat un acord cu cea mai mare bancă moldovenească, Moldova-Agroindbank (MAIB), pentru creditarea achiziţionării de tehnică agricolă de către moldoveni.

Astfel, se stimulează livrarea în R. Moldova a tractoarelor, combinelor, autospecialelor de mici dimensiuni pentru deszăpezirea și măturarea trotuarelor, a lifturilor.

MAIB va finanța 90% din costul echipamentelor achiziționate de persoane juridice și fizice. Restul de 10% reprezintă contribuția clienților”, a explicat Sergiu Cebotari, președintele băncii.

Compensația guvernului belarus va acoperi pentru MAIB rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dar nu mai mult de 6%. În prezent, rata de bază a BNM este de 6,5%.

Vor să importe tehnologia drumurilor din beton

Prim-ministrul moldovean a spus că își dorește implicarea companiilor belaruse în procesul de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, menționând că antreprenorii belaruși au depus deja cereri de participare la licitațiile organizate în acest scop. Alexandr Lukașenko a exprimat disponibilitatea întreprinderilor belaruse de a participa la reconstrucția drumurilor din țara noastră și de aplicare a tehnologiei de reabilitare cu beton.

Circa 250 de agenți economici din cele două state au participat la Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova-Belarus și au vizitat expoziția de mărfuri și tehnică belarusă, organizată la Chișinău.

În cadrul forumului, au fost semnate peste 15 contracte de cooperare.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − 10 =