„Teroarea – instrument al politicii sovietice în relația cu popoarele din Europa Centrală și de Est”

Cernăuți

La Universitatea Națională din Cernăuți va avea loc o masă rotundă internațională în timpul căreia vor fi discutate cele mai recente cercetări și studii referitoare la evenimentele tragice din 1941 de la Fântâna Albă – notează BucPress.

Masa rotundă internațională „Teroarea – instrument al politicii sovietice în relația cu popoarele din Europa Centrală și de Est” (eveniment dedicat memoriei victimelor Masacrului de la Fântâna Albă din 1941) este organizată la Universitatea Națională din Cernăuți prin Centrul de Studii Românești în cooperare cu Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina și Institutul pentru Democratizare și Dezvoltare. Parteneri organizatorici sunt, de asemenea, Asociația Convergențe Europene (București),  Centrul de Integrare Euroatlantică și Securitate și Societatea Regională pentru Cultura Poloneză „Adam Mickiewicz” din Cernăuți.

Masa rotundă va avea loc la 31 martie a.c. în Sala Verde a Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți (str. Bankova nr. 1), ora 10:00. Moderatorul discuțiilor va fi politologul Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress.

Potrivit organizatorilor evenimentului, obiectivul acțiunii științifice internaționale este discutarea cercetărilor actuale ale experților europeni cu privire la teroarea sovietică îndreptată împotriva popoarelor din Europa Centrală și de Est, care au devenit victime în diferite perioade istorice; realizarea unor comparații a evenimentelor din secolul trecut cu situația internațională actuală din regiune pentru prevenirea unor tragedii similare în secolul al XXI-lea. 

La masa rotundă vor participa reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți, oficiali și reprezentanți ai Parlamentelor din Ucraina și România, autorități regionale, cercetători și experți, studenți, jurnaliști.

Principalele teme ale mesei rotunde:

-Analiza evenimentelor istorice legate de evenimentele tragice din 1941 de la Fântâna Albă (discutarea celor mai recente date și cercetări);

-Teroarea – instrument al politicii sovietice în relațiile cu popoarele din Europa Centrală și de Est:  masacrul de la Fântâna Albă, paralele istorice cu incidentul de la Katy ș.a.

-Abordări științifice actuale privind studierea terorii organizate de URSS: interpretări, analize, aprecieri

-Cum poate fi prevenită repetarea unor tragedii similare în secolul XXI în contextul evenimentelor din Crimeea și Donbas?

-Reflectarea temelor dedicate memoriei victimelor totalitarismului sovietic în presa locală și internațională (analiza experților și a jurnaliștilor).

Speakerii invitați la masa rotundă:

•  Petru Grior – coordonatorul Centrului de Studii Istorice și Culturale din Cernăuți;

•  Iuri Makar – prof. univ. dr., șeful Catedrei de Relații Internaționale a Universității Naționale din Cernăuți;

•  Piotr Andrusieczko, jurnalist, «Gazeta Wyborcza», Polonia;

•  Natalia Strelciuk – conf. univ. la catedra de Științe Politice și Administrare Publică, directorul Centrului  de Integrare Euroatlantică și Securitate;

•  Gulnara Bekirova – istoric al tătarilor din Crimeea, membru al PEN-clubului din Ucraina;

•  Maksim Prihnenko – lect. univ. la catedra de Relații Internaționale și Politică Externă, Universitatea Națională din Donețk „Vasil Stus”, prodecanul facultății de istorie;

•  Marin Gherman – doctor în științe politice, președintele Centrului Media BucPress.

La finalul mesei rotunde internaționale vor fi anunțate concluziile experților și ale politicienilor participanți la eveniment. Recomandările experților vor constitui baza unei aprecieri analitice a organizatorilor cu privire la eveniment, care va fi transmisă instituțiilor științifice și autorităților din țările Europei Centrale și de Est.

Parteneri media: Agenția UNIAN,  TVA, Portalul TOCpress, Agenția PoloNews, Portalul „Obserwator Międzynarodowy”,  Agenția АСС, Agenția BucPress, Portalul „Hvylia”, „Transilvania Regional Business”,  „Radio Ucraina Internațional”, Portalul „Novyny Bucovyny”,  „Radio Cernăuți”, Revista „Glasul Bucovinei”

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 − 6 =