Cele mai mari două orașe moldovenești își vor alege primarii. Cine sunt principalii candidați?

Chisinau

Cu câteva luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova locuitorii celor mai mari două orașe moldovenești, Chișinău și Bălți, vor ieși la vot pentru a-și alege anticipat edilii.

Cei doi primari, Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi au decis, aproape concomitent să-și dea demisia după ce, pentru mai mult de un an, s-au aflat în imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile funcţionale specifice. Edilul Chișinăului se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat într-un dosar de corupție iar primarul municipiului Bălți este și el, de aproape un an, fugit la Moscova pentru a evita o eventuală arestare.

Deși departe de a fi nevinovați, trebuie subliniat că nu acțiunile ilegale ale celor doi primari ar fi reprezentat motivul cercetării și înlăturării lor de la conducerea celor două municipii. Mizele au fost de ordin preponderent politic. Astfel, scopul Partidului Democrat din Moldova (PDM) a fost de a-și plasa, prin diverse mașinațiuni, proprii oameni în funcția de primari interimari pentru ca, după o perioadă de un an și jumătate, la alegerile locale ordinare, aceștia să câștige scrutinul. Din această perspectivă, dacă la Chișinău, artificiile PDM au reușit, în funcția de primar interimar ajungând reprezentantul democraților, fostul director executiv al Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, la Bălți lucrurile au evoluat puțin altfel: funcția de primar interimar i-a revenit consilierului local Nicolai Grigorișin, un apropiat al primarului demisionar.

După o serie de dispute politice, în cele din urmă, scrutinele anticipate în cele două orașe au fost stabilite de către Comisia Electorală Centrală pentru data de 20 mai 2018.

Cine se va bate pentru Primăria Bălți

Cel mai probabil, Nicolai Grigorișin va candida pentru funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Nostru, formaţiune politică condusă de Renato Usatîi. Deși, când a devenit consilier municipal, declarase una dintre cele mai mici averi, după aproximativ un an de la alegerile locale, Grigorișin arăta în declarațiile de avere ca un veritabil baron local:

  • este manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean;
  • este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți;
  • are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei.

Pentru primăria din Bălţi este posibil să mai candideze un alt Usatîi (Alexandr) din partea Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), dar şi Octavian Mahu (PDM). Nu este exclus ca în intervalul rămas să mai fie depuse candidaturi de la partidele de dreapta, Partidul Liberal și Platforma Demnitate și Adevăr, dar şansele de reuşită ale acestora sunt infime. Bălți este tradițional un fief al celor ce votează cu stânga prorusească.

Trei candidaţi declarați în Chișinău

În ceea ce privește Chișinăul, lucrurile se prezintă diametral opus.

La conducerea capitalei Republicii Moldova s-a aflat mai tot timpul un primar, dacă nu unionist, cel puțin proeuropean. În actualul context, socialiștii își propun un obiectiv ambiţios: să schimbe această tradiție. În acest scop, consilierul municipal Ion Ceban, care este și consilierul președintelui moldovean, Igor Dodon, a decis să fie candidatul PSRM. Acesta este creditat cu șanse relativ bune de a câștiga, mai ales dacă se ţine cont de faptul că pe eşichierul formaţiunilor de dreapta nu există în prezent o unitate în acțiuni.

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) l-a propus pe Andrei Năstase, liderul formaţiunii, drept candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, Acesta așteaptă şi susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate, formaţiune politică condusă de Maia Sandu, care însă ezită să dea un răspuns cert. Ezitările PAS sunt condiționate de faptul că acest partid are și el șanse semnificative în alegerile locale, fiind cotat destul de bine în Chișinău. Dacă Maia Sandu optează să nu-l susţină pe Andrei Năstase, atunci cel mai probabil va înainta şi ea un candidat.

Un alt candidat din partea dreptei este fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu, din partea Partidului Liberal. Acesta este, probabil, cea mai bună candidatură posibilă a liberalilor după ce partidul s-a discreditat în urma alianțelor care le-a făcut cu PDM pentru a rămâne la guvernare dar și a administrării neconvingătoare a capitalei de către fostul primar liberal, Dorin Chirtoacă. Totuși el trebuie să depășească un handicap electoral considerabil, pentru a avea șanse reale de a învinge în acest scrutin.

Cel mai vehiculat nume, dar încă nedeclarat oficial este cel al actualului edil interimar, Silvia Radu. Aceasta a refuzat de mai multe ori să ofere un răspuns clar la întrebările referitoare la candidatura sa, uneori într-un mod foarte stângaci, menționând că ar dori „să se concentreze deocamdată pe problemele capitalei”.

Plahotniuc declară că va susține o candidatură de dreapta

La începutul lunii martie, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, declara, într-o conferință de presă, că ar susține candidatul de dreapta cu cele mai mari șanse de câștig. Deocamdată, încă nu este clar dacă democrații vor înainta sau nu un candidat oficial deși, neoficial, se prezumă că o va susţine pe Silvia Radu, dacă aceasta va decide până la urmă să candideze.

Declarația liderului PDM este privită destul de sceptic de partidele de dreapta pentru că Plahotniuc făcuse exact aceleași declarații în preajma alegerilor prezidențiale. Atunci el anunțase că o susține pe candidata dreptei, Maia Sandu, însă, de facto, holdingul său mediatic nu a făcut decât să o discrediteze pe aceasta și să susțină candidatul socialiștilor, Igor Dodon.

Totuși, miza numărul unu a lui Plahotniuc rămâne Silvia Radu, care are toată susținerea guvernului pentru a se afirma. În cele câteva luni de exercitare a interimatului, Silvia Radu a reușit să soluționeze câteva probleme cronice ale capitalei cum ar fi mulțimea de gherete de pe străzile orașului sau comerțul stradal neautorizat. De fapt, locuitorii Chişinăului s-au săturat de primari afiliați politic și ar dori mai degrabă un primar tehnocrat, care să se dedice mai mult problemelor urbei și să nu se lase antrenat în dispute politice. Exact o asemenea imagine este creată Silviei Radu, încet dar sigur, de către televiziunile lui Plahotniuc. Însă, nu încape îndoială că, dacă șansele acesteia de a câştiga scrutinul vor fi mici, ea va fi retrasă fără drept de apel, așa cum s-a întâmplat cu Marian Lupu, candidatul PDM la prezidențiale.

În concluzie, poziţia lui Plahotniuc este una extrem de evazivă. Nu este exclus ca scenariul de la prezidenţiale să se repete. Şi asta deoarece, cel mai probabil, Partidul Democrat și liderul său Vladimir Plahotniuc vor face tot posibilul pentru a împiedica victoria dreptei anti-oligarhice, care își axează discursul şi activitatea pe lupta anti-corupție, învinuindu-l pe acesta de capturarea statului. Victoria unui candidat anti-oligarhic ar însemna înfrângerea lui Plahotniuc. Or acest final nu este unul dezirabil pentru conducătorul de facto al R.Moldova.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × five =