2017, an record pentru piața imobiliară moldovenească

Piața imobiliară

Piața imobiliară moldovenească a înregistrat o creștere neașteptat de mare anul trecut fapt datorat materializării cererii amânate în anii precedenți, sporirii ipotecii și reorientării activității companiilor de construcție spre sectorul rezidențial. Pe de altă parte, doar municipiul Chișinău înregistrează o creștere, în celelalte regiuni trendul de scădere chiar se accentuează.

Industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017, numărul apartamentelor date în exploatare fiind cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova.

Mai multe apartamente dar mai puține case individuale

Potrivit datelor Biroului Naționale de Statistică de la Chișinău, în total, în republică, în ianuarie-decembrie 2017 au fost date în exploatare 7236 apartamente și case individuale de locuit cu suprafaţa totală de 571,8 mii metri pătrați, cu 10,9% mai mult faţă de ianuarie-decembrie 2016.

Creșterea se datorează dării în exploatare a apartamentelor, construite în special în mediul urban. Astfel, din numărul total de locuințe noi construite anul trecut, apartamentele au reprezentat peste 85% (6254 unități).  Suprafața lor a crescut cu aproape 30 la sută față de anul precedent. Numărul caselor individuale de locuit, din contra, s-a redus cu 27%. Această evoluție se explică prin continuarea emigrării masive a populației din la sate, or apartamentele se construiesc, în special, în mediul urban.

Statisticile confirm acest lucru, din totalul de 7236 de locuințe, 6 841 au fost construite în mediul urban, aici creșterea fiind cu aproape 20 la sută.

La sate s-au construit doar 395 de locuințe, în scădere cu 27 la sută față de anul precedent.

Hipercentralizarea se accentuează

De remarcat că hipercentralizarea din Republica Moldova se accentuează și mai mult, chiar pornind de la statisticile privind darea în exploatare a locuințelor. Din totalul de locuințe, 6216sau peste 80%  au fost construite în municipiul Chișinău și doar circa o mie în celelalte regiuni ale țări, în regiunea centrală din jurul capitalei (510 locuințe).

Spre comparație, în regiunea de dezvoltare Sud au fost construite doar 146 case.

Una peste alta, sporirea construcțiilor este puțin surprinzătoare dat fiind faptul că foarte multă lume emigrează din Republica Moldova, peste 100 de persoane zilnic.

Totuși, Chișinăul rămâne încă un pol de atracție.

Anul cu cele mai multe locuințe date în exploatare

Potrivit economistului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul Veaceslav Ioniță, creșterea de anul trecut din construcții s-ar explica prin faptul că după 2014 dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile de capital în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici.

La fel ca pentru bănci, persoanele fizice au rămas principalii  clienți pe piața construcțiilor, spune Ioniță.

De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus. Astfel, anul  2017 a fost anul cu cele mai multe construcții date în exploatare de la independență încoace, acest lucru explicându-se prin mai mulți factori.

Cererea amânată de pe piață s-a materializat anul trecut

În primul rând, este vorba despre cererea amânată din 2015-2016. După criza bancară din 2014 cetățenii au devenit prudenți în ce privește investițiile semnificative, însă dorința de a procura nu a dispărut. După ce deprecierea valutei din 2014-2016 i-a speriat pe cetățeni și a descurajat ipotecile, stabilitatea relativă din anul 2017 i-a încurajat să-și facă investițiile amânate.

De altfel, pe lângă sporirea considerabilă a locuințelor noi, în 2017 a crescut cu peste 30% și volumul tranzacțiilor cu locuințe pe piața secundară.

Totodată, au crescut cu peste 30% creditele ipotecare datorită în special aprecierii leului moldovenesc în raport cu dolarul și euro. Aprecierea monedei naționale a încurajat considerabil creditarea.

Criza a sporit creditarea populației

Pe de altă parte, criza din sistemul bancar cum nu ar părea de paradoxal dar tot a încurajat creditele ipotecare. Din 2014 și până în prezent a scăzut continuu creditarea companiilor, însă cea a persoanelor fizice a fost în creștere.

Atât băncile cât și sectorul nebancar (de microfinanțare) au sporit creditările.

În rezultat, ponderea creditelor pentru persoanele fizice în totalul împrumuturilor bancare s-a dublat de la 11,6% în 2014 la 23,2% în 2017.

Potrivit lui Ioniță, criza din economie și sectorul construcțiilor a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investițiile.

În consecință, industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată.

Prețurile nu vor crește

Ioniță este de părere că prețurile la apartamente nu vor crește. Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35% din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse.

Din acest motiv, pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor. Vânzările sunt mult mai importante. Prognosticul că multe companii vor falimenta rămâne valabil, iar piața se va consolida în jurul unui grup mai restrâns de companii puternice, care au dat dovada de flexibilitate și management mai bun în condițiile de criză. Deci criza a mișcat piața construcțiilor de apartamente în sus și tot criza va face ordine în piață”, spune expertul.

Anul perfect pentru cumpărarea locuințelor

El sugerează celor ce au de gând să-și îmbunătățească condițiile locative, că anul 2018 este perfect în acest sens.

Va fi anul când se vor vinde multe locuințe la cele mai mici prețuri din ultimii 3-4 ani. Cel mai probabil și programul ”Prima Casă” intrat în vigoare recent va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor”, este de părere Veaceslav Ioniță.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × three =