Preţul terenurilor agricole pentru fiecare judeţ din Transilvania

agricole

O analiză pe baza cifrelor din tranzacţii reale a fost prezentată de către Robert Rekkers, Directorul General Agri-finance Agricover în cadrul Conferinţei Anuale Agricover – Elita Fermierilor ”Tendinţe şi inovaţie în agricultură”, ediţia 2018, desfăşurată la sfârşitul lunii ianuarie la Sinaia.

“Nebunie” a fost cuvântul care caracterizează evoluţia pieţei terenurilor agricole, a menţionat Robert Rekkers. Atât în 2017, cât şi în 2018, intensitatea tranzacţiilor, numărul lor a fost şi se va menţine ridicat. Astfel, anul trecut au fost trqanzacţionate 100.000 hectare de teren agricol.

100.000 de hectare tranzacţionate. Străinii deţin deja 20%, peste 30% din Banat, din suprafaţa totală de teren agricol. 50% cu banii jos, 50% cu banii jos, 50% _nanţat. Noi am _nanţat 15% din achiziţiile de terenuri cu credit în 2017, 15.000 de hectare în 2017 şi, cum a început ianuarie, vă spun că vom depăşi acest volum. E nebunie. Şi de fapt mesajul meu e să vă mişcaţi în acest an, pentru că vin tot felul de semne de întrebare despre viitor”, le-a transmis Robert Rekkers fermierilor prezenţi la evenimentul annual organizat de Agricover.

Preţul terenurilor arabile a crescut mult în ultimii ani, a subliniat Rekkers. ”S-a dublat, s-a triplat în anumite zone, din 2012, când am ajuns, când m-am alăturat Agricover. Acestea sunt estimări şi o să mai crească puţin credem noi până în 2020. (…) Tranzacţia în zona Ialomiţa, Călăraşi, este între 5.000, 6.000, 10.000 de euro pe hectar. Pentru fiecare zonă am luat tranzacţii pe care le-am văzut recent la preţuri. Şi Banat, Ialomiţa, Dobrogea, Iaşi, tranzacţii de 7.000 euro pe hectar. E impresionant cum a crescut preţul”, a mai spus reprezentantul Agricover Credit IFN care a subliniat că terenul devine din ce în ce mai valoros pentru că poate fi folosit drept garanţie pentru credite.

Iată situaţia preţurilor terenurilor agricole pentru fiecare judeţ din Transilvania:

  • Preţuri terenuri agricole Arad, Timiş şi Caraş- Severin: 6.000 – 8.500 de euro pe hectar
  • Preţuri terenuri agricole Satu Mare şi Bihor: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar
  • Preţuri terenuri agricole Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar
  • Preţuri terenuri agricole Cluj, Alba şi Hunedoara: 3.500 – 5.500 de euro pe hectar
  • Preţuri terenuri agricole Mureş şi Sibiu: 4.000 – 5.500 de euro pe hectar
  • Preţuri terenuri agricole Braşov, Harghita şi Covasna: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

Pentru preţurile terenurilor agricole din alte judeţe ale României, citiţi articolul integral aici.

De ce creşte preţul terenurilor agricole în România?

Răspunsul oferit de directorul Agricover Credit IFN a inclus gradul mare de fragmentare a suprafeţelor ca şi factor determinant. ”De obicei, 10-15% deţine un client din terenul pe care îl lucrează, restul e în arendă. Cei mari îi înghit pe cei mici. Această tendinţă de concentrare va continua, cel mare îi cumpără pe cei mici. Mai ales o generaţie de fermieri care au lucrat 25 de ani după Revoluţie, ajung la pensie şi dacă copiii nu sunt interesaţi, ce alternativă au? Pro_tabilitatea a fost bună. Ştim că inputurile cresc, preţurile cerealelor scad, totuşi o profitabilitate de 20% cel puţin vă ajută să continuaţi să investiţi. Mai este un aspect. Terenul aici, în România, are productivitate destul de scăzută. Putem maximiza, optimiza cu produse de agribusiness, putem face mult mai mult output cu acest teren, dar este limitat şi ar trebui să cumpărăm şi să creştem productivitatea”, a mai spus Robert Rekkers la Conferinţa Anuală Agricover, ediţia 2018.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eleven + seventeen =