Bulgarii se uita spre piata de capital romaneasca

capital

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat un acord cu Expat Asset Management pentru licentierea indicelui BET-BK, creat si administrat de BVB, care va fi folosit ca activ suport pentru ETF-ul Expat Romania BET-BK UCITS. ETF-ul este tranzactionat pe Bursa de Valori din Sofia si face parte din familia de ETF-uri care urmaresc performanta principalilor indici ai pietelor de capital din regiunea Europei Centrale si de Est.

Vedem in Romania una dintre pietele foarte atractive cu potential puternic in ceea ce priveste posibilitatea de crestere atat a pretului actiunilor, cat si a numarului de companii listate. Am ales BET-BK ca indice principal pentru acest ETF deoarece include 25 de companii – nici prea multe (pentru a nu face ca un astfel de fond sa fie dificil de gestionat), nici prea putine (pentru ca atunci gradul de diversificare ar fi mai mic). Prin urmare, am creat Expat Romania BET-BK UCITS ETF – unul dintre primele cinci ETF-uri create de Expat Asset Management,” a declarat Nikolay Vassilev, director executiv al Expat Asset Management.

libris.ro
Este o premiera pentru piata de capital din Romania faptul ca un ETF care are ca activ suport indicele BET-BK al BVB este lansat si tranzactionat pe o bursa straina. Ne bucura initiativa celor de la Expat Asset Management de a lansa acest tip de fond deschis care ofera investitorilor posibilitatea de a investi in societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti si care sunt incluse in indicele BET-BK, un indice conceput in primul rand pentru a fi utilizat ca referinta si activ suport pentru fondurile de investitii,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie BVB.

ETF-ul Expat Romania BET-BK UCITS a fost lansat luna trecuta si a inregistrat un mare succes in randul investitorilor bulgari. „Pana acum, ETF-ul din Romania s-a bucurat de un interes mai mare decat ETF-urile similare cu expunere in Grecia, Polonia sau Republica Ceha. Cresterea de abia de aici incolo va incepe. Bazandu-ne pe experienta de 16 luni pe care o avem cu ETF-ul similar pentru Bulgaria, ne asteptam ca ETF-ul romanesc sa ajunga la 50-100 milioane de euro in urmatorii ani, mai ales daca va fi listat pe mai multe burse internationale, ceea ce este si intentia noastra,” a declarat directorul executiv al Expat AM.

BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark index) este un indice lansat de BVB, conceput pentru a fi utilizat ca referinta si activ suport de catre administratorii de fonduri. Acest indice include cele mai lichide 25 de companii romanesti si straine listate pe piata principala a BVB, iar metodologia sa de calcul reflecta lichiditatea companiilor incluse.

Expat Asset Management este cel mai mare administrator independent de active din Bulgaria. Compania administreaza o serie de ETF-uri care urmaresc performanta tuturor indicilor principali din pietele de capital din regiunea Europei Centrale si de Est, sute de portofolii de investitii individuale si 3 fonduri mutuale cu expunere globala. Compania are clienti din peste 30 de tari si investeste in peste 50 de piete din intreaga lume in toate clasele de active.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 − 6 =